Skip to Content

PERSUITNODIGING: Kunnen wetenschap en technologie ons helpen om minstens 100 jaar te worden? Het geheim van een extra lang leven

Een panelgesprek met drie bekende Limburgers: Marcel Vanthilt, Wouter Beke en Griet Vander Velpen

 

Wat: Eindejaarsevent BlueHealth Innovation Center

Waar: Thor Central Genk, André Dumontlaan 67, 3600 Genk

Wanneer: 2/12/2019 om 18:00

Inschrijving: Ilse@bhic.care

Beste journalist,

De Belg wordt steeds ouder, maar honderd jaar worden, het is slechts weinigen gegund. We willen allemaal wel liefst gezond ouder worden, maar hoe doen we dat?

Televisiemaker Marcel Vanthilt deed dit jaar in zijn programma ‘Op naar de 100’ zelf de test en probeerde verschillende methodes en technieken waardoor hij langer gezond zou kunnen leven. Hij startte met de meest voor de hand liggende dingen zoals sporten, gezonder eten, meditatie en ontstressen en zelfs ijstherapie. Maar Marcel Vanthilt ging ook na wat de invloed is van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen op de levensverwachtingen van de mens. Het preventief monitoren van onze hartslag, het vroegtijdig vaststellen van dementie via een hersenscan en gentherapie zijn maar enkele voorbeelden die een wereld van verschil kunnen maken.

Hoe kunnen deze nieuwe tools en technieken, die onder de HealthTech noemer gegroepeerd worden, ons helpen langer te leven en welke rol speelt Vlaanderen hierin? Dat wordt besproken tijdens het eindejaarsevent van BlueHealth Innovation Center, op maandag 2 december 2019 om 18.00uur in Thor Central Genk, André Dumontlaan 67, 3600 Genk. 

Drie bekende Limburgers getuigen

Tijdens dit debat bespreken drie bekende Limburgers ieder vanuit hun eigen perspectief de mogelijkheden van technologie om ons een langer leven te geven. Televisiemaker en muzikant Marcel Vanthilt getuigt vanop de eerste rij. Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens de periode waarin hij het programma maakte. Wouter Beke, de kersverse Vlaamse Minister voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Armoedebestrijding, legt uit wat de politiek doet om dit soort innovaties te steunen en de Medisch Directeur van het Ziekenhuis Oost Limburg, Griet Vander Velpen, getuigt over de voordelen en beperkingen die deze technologieën met zich meebrengen vanuit een praktisch perspectief.

Dit gesprek wordt gemodereerd door Tom Braekeleirs, de Directeur van BlueHealth Innovation Center (BHIC), dat de digitale transformatie in de gezondheidssector ondersteunt.

Interviews met de panelleden kunnen na het evenement geregeld worden

HealthTech is een belangrijke sector voor Vlaanderen

De HealthTech sector is één van de belangrijke groeiende industriën in Europa. Na Fintech is dit de grootste sector als het op innovatieve scale-ups aankomt. Dit is ook niet verwonderlijk door de vergrijzing van de bevolking, het groeiende aantal mensen met chronische aandoeningen en de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Momenteel telt België honderden startups in de HealthTech industrie, waaronder innovatieve bedrijven zoals Fibricheck, Into.care, Ontoforce, Sneezz, Epihunter, Helpilepsy en Nephroflow.  Ook gevestigde bedrijven zoals Roche, UCB, Imec, Agfa en Microsoft zijn erg actief in deze sector.

Over de organisatoren

Dit event wordt georganiseerd door BlueHealth Innovation Center (BHIC), een publiek-private samenwerking die de digitale transformatie in de gezondheidszorg ondersteunt en jong ondernemerschap in de HealthTech sector stimuleert. De organisatie coacht zorgprofessionals, start-ups en studenten in de uitbouw van digitale oplossing en begeleidt elke dag mensen van idee naar duurzaam ondernemen.

Het evenement wordt ook gesteund door verschillende organisaties die inzetten op technologische innovatie in de gezondheidssector zoals: Happy AgingBioVilleMobile Health UnitIn4care en ING.

 

Contacteer ons
Ilse Robberechts BlueHealth Innovation Center
Ilse Robberechts BlueHealth Innovation Center
Over Bepublic