Politieagenten werken samen met privébewakers voor veiligere koers

Politieagenten werken samen met privébewakers voor veiligere koers

Bewakingsbeelden langs parcours geanalyseerd in tijdelijke meldkamer

De organisatoren van de Record Bank E3 in Harelbeke halen alles uit de kast om de veiligheid tijdens de koers te garanderen. Ze pakken daarbij uit met een primeur in de wielerwereld: voor het eerst gaan politie en brandweer de samenwerking aan met bewakingsagenten. Samen analyseren ze de situatie langs het parcours vanuit een hypermoderne tijdelijke meldkamer, waar alle bewakings- én tv-beelden gecentraliseerd worden.

                                                         ***

De stad Harelbeke heeft beslist om tijdens de Record Bank E3 Harelbeke een beroep te doen op het Innovation Center for Security (INNOS vzw), dat samen met Securitas en Barco een hoogtechnologische tijdelijke meldkamer opricht. In het VTI in Harelbeke, een schoolgebouw tegenover de finishlijn, werken de drie bedrijven intensief samen met de politie en de brandweer.

In de meldkamer komen alle beelden van het hele parcours samen. Gespecialiseerde agenten van de politiezone bekijken en analyseren er alle beelden gelijktijdig op één groot scherm. Ze worden daarin technisch bijgestaan door getrainde Securitas-agenten. Zij bekijken geen beelden, maar bedienen op instructies van de politie de camera’s door ze op bepaalde zaken te richten en in te zoomen. Naast de beelden van de vijf mobiele camera’s die Securitas opzet langs het parcours, komen zelfs beelden van de politiehelikopter en de live-beelden van de VRT binnen. Daarnaast monitoren de bewakingsagenten ook de sociale media om mogelijke incidenten snel te detecteren.

Totaaloverzicht

De agenten in de meldkamer staan voortdurend in contact met politieagenten en hulpverleners die zich op het terrein bevinden.

“Door het op deze manier aan te pakken, behoudt de politie voortdurend het totaaloverzicht van alles wat er speelt op het terrein én kunnen de binnenkomende info en beelden realtime gedeeld worden met alle betrokken partijen.” 

Gerrit Bellon, woordvoerder van Securitas

Door samen te werken met de private veiligheidsinstanties, krijgt de politie de kans om met de modernste technologieën te werken. Hierdoor verhoogt de reactiesnelheid in die mate dat cruciale beslissingen zes keer sneller vallen dan tijdens vorige edities. Toen bleef belangrijke info vaak enkele minuten onbekend voor sommige van de betrokken partijen.

Het is de eerste keer dat er op deze manier wordt samengewerkt voor wielerwedstrijden.

“We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking het werk van alle veiligheidsinstanties zal vergemakkelijken. Door een voortdurend overzicht te hebben op het hele terrein, kunnen we snel handelen als het nodig is."

Jean-Louis Dalle, korpschef van politiezone Gavers

 

Contacteer ons
Jean-Louis Dalle Korpschef, Politiezone Gavers
Jean-Louis Dalle Korpschef, Politiezone Gavers
Over Bepublic

Wij pakken communicatie journalistiek aan. We zorgen ervoor dat jouw organisatie relevant communiceert. Op de juiste manier, en met het juiste publiek.