Primeur: BDO Digital en DroneMatrix zetten automatisch en geïntegreerd drone netwerk op voor Antwerpse politie en brandweer

Politie- en brandweerzone Antwerpen testen dronestation YACOB voor achtervolging en situatieschetsen in kader van Antwerpse ‘smart city’

De Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen testen vanaf vandaag hoe ze drones kunnen inzetten om de hulpverlening te verbeteren. Concreet gaat het om twee verschillende scenario’s: een politie-interventie met achtervolging van een verdachte en een ongeval met dataverzameling voor de brandweer. De Antwerpse hulpverleners doen daarvoor beroep op ‘YACOB’, een drone die volledig automatisch vluchten kan uitvoeren en beelden tijdens de vlucht al kan analyseren en doorsturen. Het dronestation ‘YACOB’ werd ontwikkeld door het hightech bedrijf DroneMatrix met ondersteuning van BDO Digital.

Het vlot verloop en welslagen van hulpverleningsoperaties vereist een correcte inschatting van de situatie door een goede beeldvorming en informatiedoorstroming. In die zin is een quasi onmiddellijk beschikbaar luchtbeeld een absolute meerwaarde voor de hulpdiensten, zowel in de fase van het aanrijden naar een incident, tijdens het beheer ervan, alsook in het uitvoeren van (gerechtelijke) vaststellingen ter plaatse. Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen testen daarom de inzet van automatische drones, waarbij menselijke interactie tot een minimum herleid wordt. Dit moet hulpverleningsorganisaties toelaten op zeer efficiënte en snelle wijze informatie van de incidentlocatie in beeld te brengen en te analyseren. YACOB laat hen  toe om te focussen op hun kerntaken binnen dit proces.

“Het opzetten van een ‘drone netwerk’ op strategische stadslocaties kan bijdragen aan de optimalisatie van de incidentbenadering en laat toe maximaal in te spelen op externe factoren zoals meteorologische en verkeerstechnische condities en de geldende vluchtrestricties binnen het luchtruim boven de stad Antwerpen.”
Philip De Visscher, specialist bij DroneMatrix

Drones besparen tijd in crisissituaties

In een crisissituatie is tijd een kritisch onderdeel bij hulpverlening. Drones zorgen ervoor dat de hulpverleners van Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen sneller dan ooit actie kunnen ondernemen. Vanaf het moment dat er een oproep binnenkomt op het ‘dispatch centrum’ ontvangt de online drone de bestemmingsinfo. Seconden later opent het dronestation zich en berekent drone YACOB zelf de snelste route naar de bestemming. Binnen enkele minuten geeft hij de hulpverleners een inschatting van de situatie ter plaatse op basis van de beelden die hij zelf maakt. 

De hulpdiensten kunnen zich op basis van de camerabeelden en foto’s die ze via drone YACOB krijgen al een beeld vormen van de ernst van de situatie nog voor ze zelf ter plaatse zijn. De snelste route berekenen en het doorsturen van de beelden gebeurt allemaal via het Proximus 4G+ netwerk, dat speciaal ontworpen is voor drone-toepassingen.

“YACOB is het eerste volledig automatisch en geïntegreerd drone Docking Station met dergelijke mogelijkheden. Het is veilig, ‘intelligent’ (smart) en betrouwbaar. Het wordt op afstand bediend via een online vlucht- en vlootplatform. Er zijn meerdere toepassingen mogelijk aangaande veiligheid, inspectie, analyse en controle. Bovendien kan YACOB eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande oplossingen, zoals CityGIS (1), FOCUS (1), enz …”
Philip De Visscher van DroneMatrix


De opzet van de twee testcases werd volledig op een projectmatige manier aangepakt.

“Professionele monitoring is van groot belang bij dergelijke maatschappelijk gevoelige innovaties.  BDO Digital heeft tijdens dit project de rol opgenomen van Point Of Contact. Samen met DroneMatrix woonde BDO Digital de testvluchten bij om zo veel mogelijk scenario’s te kunnen uitwerken. Op basis daarvan konden snel de nodig aanpassingen doorgevoerd worden waar nodig.”
Ingrid Evers, Business Unit Manager Smart Cities bij BDO Digital

(1) CityGIS & FOCUS: informaticaoplossingen van de Antwerpse hulpdiensten waarmee YACOB verbonden is


Over DroneMatrix
Is een team van gepassioneerde mensen wiens doel het is ieders leven te verbeteren door innovatieve producten te maken. Ze bouwen vooruitstrevende drone producten om de problemen van klanten op te lossen. 
www.DroneMatrix.eu

Over BDO Digital
De digitale poot binnen BDO Belgium pakt complexe, digitale transformaties aan vanaf het concept en de strategische ontwikkeling, de technologiekeuze als de implementatie en het projectbeheer. Zij begeleiden de betrokken medewerkers naar het gebruik van deze nieuwe technologieën.  Hun klanten zijn actief in de financiële sector, logistiek, overheid, productie, energie… 
www.bdo.be/nl-be/microsites/digital/bdo-digital

Technische specificaties over YACOB

 • Een drone in een doos – het docking station – dat volledig automatisch vluchten kan uitvoeren
 • YACOB kan uitgerust worden met verscheidene “payload” systemen zoals een hoge resolutie camera, infrarood camera, 360° camera, multispectraal camera, automatische nummerplaatherkenning, persoonsdetectie, ...
 • Dag, nacht en thermische modus met real-time streaming naar Mission en Control Centre
 • Veilig
 • Uitbreiding mogelijk naar Multiple drone scenario’s 

Competenties van YACOB 

 • Automatisch vertrekken, landen, vliegen en opladen 
 • Dynamische routes en geprogrammeerde geo-zones volgen
 • Bediening op afstand via Online ‘Mission en Control Centre’ (vlucht en camera)
 • Scenario selectie en dynamische re-routing
 • Integratie met dispatch systeem van Politie/Brandweer is mogelijk dmv API
 • Uitwisseling GPS-data voor automatische dispatch van de drone
 • A.I. (Artificiële Intelligentie) voor detectie, tracking, selectie van ‘object-of-interest’, geprogrammeerde hotspots, 3D mapping, ANPR (nummerplaatherkenning), HAZMAT (de internationale standaard voor ‘Hazardous Materials’ die verplicht geplaatst wordt op vrachtwagens)
 • Voor enkele A.I.-scenario’s wordt een herkenningsbibliotheek toegevoegd
 • Onboard & post-processing analyse van de beelden

Philip De Visscher

COO - Operation Manager, DroneMatrix

Marina De Moerlooze

Corporate Communication Manager, BDO Digital

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be