Primeur: KBVB start kenniscentrum op rond voetbal

Kenniscentrum zal Belgisch profvoetbal ondersteunen in onderzoek en opleidingen

  • Samenwerking met universiteiten VUB en ULB is startschot van Belgisch kenniscentrum rond profvoetbal
  • Onderzoek, opleidingen en delen van kennis worden de drie pijlers om voetbal in België te ondersteunen
  • Medewerkers van de Voetbalbond scholen zich elk academiejaar bij
  • KBVB reikt drie studiebeurzen van 20.000 euro uit voor internationaal postgraduaat aan International Football Business Institute (IFBI) in Brussel

De Koninklijke Belgische Voetbalbond geeft het startschot voor het ‘RBFA Knowledge Centre’, een nationaal kenniscentrum rond voetbal. Daarvoor zal de KBVB vanaf het academiejaar 2019-2020 onder andere nauw samenwerken met de Brusselse universiteiten VUB en ULB. De Voetbalbond werkt vandaag al samen met universiteiten en hogescholen (KUL voor het nieuwe reglement, verschillende universiteiten en hogescholen in het kader van de Golden Generation Arena, arbitrage,…) en reikt de hand nadrukkelijk naar de hele academische wereld. Met deze samenwerkingen wil de Voetbalbond het Belgische professionele voetbal op commercieel-economisch vlak voort ontwikkelen. Daarnaast trekt de Voetbalbond 60.000 euro uit om drie studenten de kans te geven om een postgraduaat te behalen in voetbalmanagement bij het International Football Business Institute (IFBI) in Brussel.

Opleidingen en kennis via International Football Business Institute

De samenwerking met de VUB en ULB zal deels verlopen via het International Football Business Institute. Medewerkers van de Voetbalbond kunnen voortaan elk academiejaar diverse opleidingen en cursussen aan het IFBI volgen. Daarnaast organiseert het IFBI jaarlijks een driedaagse workshop voor de medewerkers van de KBVB rond thema’s die hen aanbelangen: ticketing, fan engagement, digital, etc.. Het IFBI zal jaarlijks ook een fieldtrip organiseren naar een of meerdere clubs in het buitenland, waar medewerkers van de Belgische profclubs kunnen op intekenen. 

“De samenwerking met de VUB en de ULB geeft ons de gelegenheid om te starten met een Belgisch kenniscentrum, het RBFA Knowledge Centre, om het voetbal in België extra uit te bouwen. Door al die leermomenten bieden we niet alleen onze clubs de kans om zich voortdurend bij te scholen, ook onze eigen werking zullen we hierdoor voort professionaliseren. Eens onze administratie verhuisd is naar Tubeke, willen van ons Belgian Football Centre het kloppend hart maken van dit project.”
Peter Bossaert, CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond

Voetbalbond reikt drie onderzoeksbeurzen van 20.000 euro uit

De Voetbalbond wil met het kenniscentrum bovendien elk academiejaar een springplank bieden voor wie een carrière in de voetbalindustrie wil uitbouwen. Daartoe zal het jaarlijks drie beurzen ter waarde van 20.000 euro uitreiken voor een postgraduaat aan het International Football Business Institute (IFBI) in Brussel. De drie beursstudenten zullen elk een onderzoek opzetten rond thema’s zoals sponsoring, fanbeleving of interpretatie van data.

Elke beursstudent staat in nauw contact met een verantwoordelijke bij de KBVB. Voor extra academische expertise kunnen de beursstudenten beroep doen op de onderzoekers van zowel de VUB als de ULB. De eerste rapporten worden verwacht voor eind juli 2020.

“We willen met de drie beurzen jonge, gemotiveerde kandidaten met passie voor voetbal en zin voor ondernemerschap begeleiden naar een succesvolle carrière in de voetbalindustrie. Zij dragen met hun onderzoeken bij tot extra kennis bij de Voetbalbond. Met ons Knowledge Centre willen we bouwen aan een community die kennis deelt over voetbal in de breedste zin van het woord.”
Peter Bossaert van de KBVB

Inschrijven voor studiebeurzen tot woensdag 11 september 12u00

De inschrijvingen voor de studiebeurzen staan open voor pas afgestudeerde high potentials en young professionals die een carrièreswitch naar de voetbalwereld overwegen. Maar de Voetbalbond hoopt ook ex-topsporters te overtuigen om via de studiebeurs hun sportieve carrière verder uit te bouwen binnen het voetbal. De inschrijvingen sluiten af op woensdag 11 september om 12u00. De Voetbalbond stelt daarna een shortlist op van 10 kandidaten. Zij zullen zich op donderdag 12 en vrijdag 13 september moeten bewijzen tijdens de selectiedagen bij de KBVB.

Sicco Wittermans

Press Officer VUB

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be