Primeur: verzekeraar Baloise Insurance helpt Belgen te stoppen met roken

Verzekeringsmaatschappij Baloise Insurance schakelt de hulp in van een gediplomeerd tabakoloog om rokers van hun verslaving af te helpen. Het is de eerste keer dat een verzekeraar in België gespecialiseerde begeleiding aanbiedt om te stoppen met roken. Via haar onlinegezondheidsplatform B-Tonic focust Baloise Insurance nu ook op mentale gezondheid, nadat het vorig jaar coaching op vlak van fysieke gezondheid introduceerde. Op die manier wil Baloise Insurance meer doen dan gezondheidsproblemen enkel verzekeren.

Het aantal Belgen dat rookt, schommelt al jaren rond de 22 %. Dat bleek uit de laatste rookenquête van de Stichting tegen Kanker eind 2018. Twee op de drie van hen wilt stoppen met roken. En dat wil verzekeringsmaatschappij Baloise Insurance mee ondersteunen en aanmoedigen. De verzekeraar schakelt via hun partner 361° coach Els Bosch in, een gediplomeerd tabakoloog, om rokers van hun verslaving af te helpen. Niet enkel goed voor hun gezondheid, maar eveneens voor hun verzekeringspremie: een roker betaalt bijvoorbeeld een hoger bedrag voor een schuldsaldoverzekering dan een niet-roker.

“We noteren een slaagpercentage van maar liefst 70 % na 3 maanden. Na 2 jaar zijn 50 % van onze klanten nog rookvrij. Zonder die steun heb je slechts 3 % kans om nog rookvrij te zijn na 1 jaar. Roken is en blijft een van de meest hardnekkige verslavingen. Wie afkickt, moet een hele hoop bijwerkingen trotseren, zoals gewichtstoename of ontwenningsverschijnselen. Dat maakt het moeilijk om niet te hervallen. Rokers die willen stoppen, hebben vaak behoefte aan nieuwe gewoontes. Een stappenplan, dat rekening houdt met het persoonlijk metabolisme, is in die context noodzakelijk. Maar dat kan je niet gemakkelijk in je eentje.”

Els Bosch, tabakoloog

 

Mentale begeleiding

De begeleiding om te stoppen met roken is onderdeel van het bredere gezondheidsprogramma van Baloise Insurance: B-Tonic. Waar een verzekering financieel tegemoetkomt bij gezondheidsproblemen, wil B-Tonic met zijn aanbod zowel mentale als fysieke gezondheidsproblemen voorkomen of aanpakken.

Vorig jaar werd het platform gelanceerd om mensen te helpen om op een verantwoorde manier persoonlijke doelen te realiseren op vlak van fysieke gezondheid en voeding. Door de nieuwe samenwerking met de welzijnsexpert 361° komt daar nu ook de focus op mentale gezondheid bij. Naast begeleiding rond rookverslaving, biedt B-Tonic ook slaapadvies, stressbegeleiding en mindfulnesscoaching aan.

“We willen helpen om de Belg zich beter in zijn vel te laten voelen. Daarom focussen we op welzijn en fitheid van lichaam en geest. B-Tonic is er voor zij die het nut van sporten en mentale gezondheid inzien, maar geen tijd hebben om alles zelf uit te dokteren of moeite hebben om gemotiveerd te blijven. Stress, slaapproblemen, rookverslavingen hebben immers heel wat gevolgen voor of zijn soms het gevolg van dingen die spelen binnen ons innerlijk welzijn. Maar al te vaak laten we dat gebeuren tot het te laat is. Met deze mental coaching willen we mensen stimuleren om hun problemen aan te pakken.”

Joris Smeulders, Gedelegeerd Bestuurder van Baloise Insurance


Wie meer wil weten over het volledige aanbod kan terecht op www.b-tonic.be. De coachingtrajecten zijn voor iedereen beschikbaar. Baloise Insurance-klanten krijgen extra korting op het aanbod.

Bart Walraet

Woordvoerder, Baloise Insurance

Els Bosch

Tabakoloog, 361°

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be