Professor popmuziek Jeroen D’hoe ruilt aula in voor Brusselse concertzaal

Het Vlaams Radiokoor en Jeroen D’hoe sluiten jazztournee af met unieke dinner experience in La Madeleine

Jeroen D’hoe, ​ de enige professor popmuziek van Vlaanderen, staat donderdag zelf als pianist op de planken. Samen met het Vlaams Radiokoor en vijf solisten van Brussels Philharmonic tovert hij tijdens de voorstelling The Great American Songbook La Madeleine in Brusel om in een swingende Amerikaanse jazzclub van de jaren ’30. Het is geen gewoon jazzconcert: iedereen op het podium is gekleed in jazzoutfit en het publiek krijgt een volledige ‘dining experience’ tijdens de voorstelling. Ook opmerkelijk: D’hoe heeft op vraag van het Radiokoor alle nummers speciaal voor deze voorstelling bewerkt. Zelfs wie niet thuis is in jazz, zal kunnen meezingen met songs die bekend werden dankzij Louis Armstrong, Frank Sinatra en zelfs Lady Gaga.

Het Vlaams Radiokoor, een van de bekendste koren in Europa, toerde de voorbije weken door heel Vlaanderen met de jazzvoorstelling The Great American Songbook. Donderdagavond staat het ensemble voor de laatste keer met dit concert op de planken, in La Madeleine in Brussel. Opmerkelijke gast op het podium is Jeroen D’hoe, de eerste (en voorlopig enige) professor popmuziek in Vlaanderen. De musicoloog en componist stak voor deze voorstelling twaalf jazzsongs in een eigentijds jasje. Het gebeurt bovendien niet vaak dat een componist ook als muzikant meespeelt met zijn eigen nummers. 

“Het is voor mij een eer om met het Vlaams Radiokoor op tournee te gaan. Ik vind het componeren en bewerken van liedjes een heerlijke afwisseling met mijn job als professor aan de KU Leuven. Al vanaf mijn tienerjaren ben ik gefascineerd door The Great American Songbook. Ik was dan ook heel blij toen het Vlaams Radiokoor mij vroeg om die fantastische jazzsongs te bewerken. Iedereen kan meezingen of -neuriën met die aanstekelijke Amerikaanse jazznummers. Voor de bewerking ben ik vertrokken vanuit de originele songs en ik kwam al snel met het idee om het Vlaamse Radiokoor te benaderen als een vocale big band. Dat is de typische Amerikaanse jazzband met koperblazers en slagwerk. Soms klinken de zangers dus figuurlijk als een trompet of saxofoon.” – Jeroen D’hoe 
“Met The Great American Songbook kiezen we bewust voor beroemde nummers die in het collectieve geheugen zitten en niet voor het gebruikelijke koorrepertoire. We vinden het belangrijk om eens over de muur te kijken en andere genres aan te durven. We zijn ook heel blij dat we opnieuw kunnen samenwerken met Jeroen D’hoe, omdat hij ons koor zo goed kent. Hij heeft de nummers als het ware speciaal op ons lijf geschreven.” ​ – Joris Derder, dirigent Vlaams Radiokoor 

Tijdloze muziek 

De nummers die het Vlaams Radiokoor brengt in The Great American Songbook zijn tijdloos. Liedjes als I’ve got you under my skin en Night and Day zagen het licht op de filmset in Hollywood of de musicalscène in Broadway, maar kregen een tweede leven in tal van jazz- en popbewerkingen. Dankzij beroemde zangers en zangeressen als Frank Sinatra of zelfs Lady Gaga groeiden ze uit tot evergreens die de wereld veroverden en die iedereen ook vandaag nog kent. En om de voorstelling met kippenvel af te sluiten, mag What a Wonderful World van Louis Armstrong niet ontbreken. 

Jeroen D'hoe en het Vlaams Radiokoor eindigen hun jazztournee in stijl. La Madeleine wordt omgetoverd in een glamoureuze Amerikaanse jazzclub uit de roaring twenties. Het publiek zit aan kleine tafeltjes en geniet zo in een intieme sfeer van een uniek diner tijdens het concert. Om de ervaring compleet te maken, wordt aan het publiek gevraagd om zich net als de zangers en muzikanten mooi op te kleden in een jazzy outfit.

De zangers van het Vlaams Radiokoor en de muzikanten dragen bij dit concert geen mondmasker meer op het podium. Het publiek in Brussel moet wel nog een CST hebben en een mondmasker dragen. De zaal mag tot 70% gevuld worden.

Wie graag donderdagavond naar dit intieme jazzconcert komt, kan tickets kopen via deze link.

*** 

Over het Vlaams Radiokoor 

Het Vlaams Radiokoor is sinds 1937 een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. De stem is de ultieme vertolker van onze emoties, en het Vlaams Radiokoor is een van haar grootste ambassadeurs. Sinds seizoen 19-20 heeft Bart Van Reyn de leiding over het Radiokoor als muziekdirecteur. De gedeelde passie voor vocaal repertoire, van barok tot hedendaags, het geloof in de stem als ultieme vertolker van onze emoties, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt. 

Sonja Kochoutina

pers & online communicatie, Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be