Radicale Vernieuwers bekroont tien ondernemende oplossingen die onze maatschappij verbeteren

Minister van Innovatie Hilde Crevits: Radicale Vernieuwers 2022 als inspiratie voor maatschappelijke innovatie en sociaal ondernemerschap in Vlaanderen en Brussel

Tien ondernemingen en organisaties uit Vlaanderen en Brussel mogen zich vanaf vandaag ‘Radicale Vernieuwers’ noemen. Het initiatief van de Sociale InnovatieFabriek, Trends en Cera bekroont ondernemende oplossingen die de uitdagingen van onze maatschappij aanpakken. Of het nu gaat over een betere integratie op de arbeidsmarkt, ecologie of mentaal welzijn. Uit maar liefst 125 inzendingen koos de jury onder leiding van singer-songwriter Hannelore Bedert 10 winnaars: van tweedehandsgeboortelijsten over ecologische boeketten tot een huis voor jongeren die emotioneel vastlopen. De winnaars krijgen nu begeleiding op maat om hun project bekender te maken bij het brede publiek en zo verder te groeien.

Klimaatopwarming, armoede, gezondheid, mobiliteit, … Onze samenleving kampt met serieuze uitdagingen. Er bestaan heel wat oplossingen voor die uitdagingen, maar die blijven te vaak onder de radar. Net daar wil de wedstrijd ‘Radicale Vernieuwers’ verandering in brengen. Het is een initiatief van de Sociale InnovatieFabriek, Trends en Cera, met de steun van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits via VLAIO – het Agentschap Innoveren & Ondernemen – en de Nationale Loterij. De wedstrijd geeft een podium aan tien organisaties die een innovatieve oplossing hebben uitgewerkt voor sociale, ecologische of andere maatschappelijke problemen, en die ook al met succes in de praktijk brengen.

“Het is ongelooflijk hoeveel mensen goede, concrete oplossingen realiseren om de problemen in onze maatschappij aan te pakken. Met Radicale Vernieuwers willen we die oplossingen extra in de verf zetten, en tegelijkertijd anderen inspireren om mee onze maatschappij te verbeteren. Al die inzendingen lezen, al die doordachte, straffe oplossingen voorgeschoteld krijgen, heeft mijn geloof in de mensheid opnieuw serieus opgekrikt. Als we dingen samen aanpakken en verder durven kijken dan onze neus lang is, dan zijn er fantastische veranderingen mogelijk.” – Hannelore Bedert, juryvoorzitter
“Het idee achter ‘De Radicale Vernieuwers’ ligt volledig in lijn met de Vlaamse doelstelling om innovatie en sociaal ondernemerschap aan te wakkeren in onze regio. Innovatie is de motor om toegevoegde waarde en jobs te creëren. Nog belangrijker zijn de straffe ideeën van de winnaars die ingang vinden in de praktijk. Deze kunnen mee het verschil maken in onze maatschappij.” – Hilde Crevits, Vlaams minister van Innovatie en Economie

Tweedehandsgeboortelijsten en huis voor jongeren met psychische kwetsbaarheid

Een van de meest opmerkelijke winnaars dit jaar is Mic Mac Minuscule, een onderneming die ouders in spe helpt om tweedehands babyspullen te kopen. Dankzij Mic Mac Minuscule krijgen gebruikte babyspullen een nieuw leven en hoeven ouders niet zelf rommelmarkten en tweedehandsplatformen af te schuimen om op zoek te gaan naar een duurzamer en goedkoper alternatief voor de uitzet van hun baby.

Een netwerk van 25 ‘Mic Mac Madammen’ helpt ouders over heel Vlaanderen om een geboortelijst op te stellen met spullen die ze écht nodig hebben. De Madammen gaan vervolgens op zoek, en geven de vondsten waar nodig een nieuwe, persoonlijke touch. Mic Mac Minuscule bestaat sinds 2017 en is vandaag de sterkst groeiende onderneming in de babysector.

Een ander opvallend initiatief is Homaar, een groeiplek voor jongeren die emotioneel vastlopen. Homaar biedt een laagdrempelig antwoord op het hiaat dat nu bestaat tussen de ambulante en residentiële hulpverlening. In een intensief traject van twee weken volgen jongeren tussen 15 en 23 jaar creatieve ateliers in een huiselijke sfeer. In kleine groepjes leren ze hun talenten kennen en ontwikkelen. ​ Het huis in Wetteren loopt intussen goed, en Homaar ondersteunt de opstart van een tweede groeiplek in Boechout.

Dit zijn de tien winnaars van Radicale Vernieuwers 2022:

  1. ArmenTeKort (Antwerpen) koppelt mensen in kansarmoede aan een buddy. Zo krijgen arme mensen meer eigenwaarde en maken ze andere keuzes, terwijl de vrijwilligers ook nieuwe inzichten krijgen.
  2. BeCode (Brussel) leert mensen die uit de boot vallen op de arbeidsmarkt gratis programmeren. De organisatie telt vandaag al 1500 afgestudeerden, van wie 67% een duurzame job heeft.
  3. Blommm (Gent) is een bloemenwinkel die biologisch geteelde bloemen verkoopt. Een traditioneel boeket bloemen heeft een grote ecologische voetafdruk, maar door samen te werken met telers en fietskoeriers levert Blommm een ecologisch verantwoord boeket af.
  4. COSH! (Brugge) maakt duurzaam shoppen makkelijk. Op het online platform krijg je een overzicht van duurzame merken en van de winkels in je buurt waar je die kan kopen. COSH! doet daarvoor onafhankelijk onderzoek om greenwashing te doorprikken. COSH! is actief van Vlaanderen tot Amsterdam.
  5. Give a Day is een matchingwebsite die vrijwilligers koppelt aan organisaties en heel wat administratie automatiseert. Het platform telt vandaag 65.000 vrijwilligers, meer dan 5000 actieve vacatures en meer dan 6000 organisaties.
  6. Homaar (Wetteren) is een groeiplek voor jongeren tussen 15 en 23 jaar die emotioneel vastlopen. Twee weken lang kunnen ze bij Homaar terecht voor een intensief traject met creatieve ateliers in een huiselijke sfeer.
  7. Mic Mac Minuscule (Vlaanderen en Brussel) helpt ouders in spe om tweedehandsbabyspullen te kopen. Een netwerk van ‘Mic Mac Madammen’ stelt samen met de ouders de geboortelijst op en verzamelt alle nodige spullen.
  8. Ray & Jules (Bevekom) hebben een eigen uitvinding gedaan waarmee ze koffiebonen roosteren op zonne-energie. Deze Tony’s Chocolonely van de koffie streeft naar een 100% klimaatpositieve en faire koffie-industrie tegen 2050.
  9. Het Stadsmakersfonds (Leuven) is een coöperatief ontwikkelingsfonds voor duurzame stadsontwikkeling. Deze organisatie daagt de sector van de projectontwikkeling uit door panden te herbestemmen met het oog op de maatschappelijke waarde in de stad.
  10. Ugani Prosthetics maakt goedkope protheses via 3D-scanners en -printers. Deze onderneming is actief in Afrika, maar werkt in België samen met de VUB en Materialise.
Radicale Vernieuwers 2022 (c) Frank Toussaint
Radicale Vernieuwers 2022 (c) Frank Toussaint

Sarah Decombel

Communicatiemanager, Sociale InnovatieFabriek

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be