Ray & Jules en ArmenTeKort zijn de twee grote winnaars van Radicale Vernieuwers

Ray & Jules wint de juryprijs en ArmenTeKort de publieksprijs met hun vernieuwende oplossingen voor een betere wereld

Vandaag maken de organisatoren van de wedstrijd Radicale Vernieuwers de jury- en publiekswinnaar bekend. Radicale Vernieuwers is een initiatief van de Sociale InnovatieFabriek, Trends en Cera dat een podium biedt aan tien ondernemende oplossingen die maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Uit die winnaars kozen zowel de jury als het publiek de voorbije twee weken hun favoriet. De juryprijs gaat naar Ray & Jules, de eerste koffiebranderij op zonne-energie ter wereld. Het publiek koos voor ArmenTeKort, een burgerbeweging die met haar buddywerking kansarm en kansrijk verbindt. Beide organisaties krijgen nu extra ondersteuning om hun project bekender te maken bij het brede publiek en zo te helpen groeien.

Armoede, circulaire economie, energie, mentaal welzijn, … Onze maatschappij kampt met serieuze uitdagingen. Daarvoor bestaan er heel wat oplossingen, maar die blijven te vaak onder de radar. Net daar wil de wedstrijd ‘Radicale Vernieuwers’ verandering in brengen. Het is een initiatief van de Sociale InnovatieFabriek, Trends en Cera, met de steun van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits via VLAIO – het Agentschap Innoveren & Ondernemen – en de Nationale Loterij. De wedstrijd zet tien organisaties in de kijker die een vernieuwende oplossing hebben uitgewerkt voor sociale, ecologische of andere maatschappelijke problemen, en die ook al met succes in de praktijk brengen.

De tien Radicale Vernieuwers winnen elk een persoonlijk ondersteuningstraject om de bekendheid van hun project bij het brede publiek te vergroten, en hen zo te helpen groeien. De jurywinnaar Ray & Jules en de publiekswinnaar ArmenTeKort winnen bijkomende communicatieondersteuning en advertentieruimte in Trends. Jurywinnaar Ray & Jules mag bovendien langsgaan bij de podcast ‘Zwijgen Is Geen Optie’.

Eerste koffiebranderij op zonne-energie ter wereld

15 miljoen ton CO2. Zoveel stoot de koffiesector elk jaar uit om koffiebonen te roosteren. Volgens Ray & Jules kan en moet het anders. Ze bouwden een eigen machine om koffie te roosteren op zonne-energie in plaats van aardgas of olie. Hun koffiebranderij in het Waals-Brabantse dorp Hamme-Mille is de eerste en enige koffiebranderij ter wereld die volledig op zonne-energie werkt.

Deze geëngageerde koffieliefhebbers hebben de ambitie om de koffiesector grondig te hervormen. Ray & Jules streeft naar een 100% klimaatvriendelijke en eerlijke koffiesector tegen 2050. Om dit te realiseren, zijn ze van plan om binnenkort op te schalen naar de Europese markt. Voor hun project ontvangt Ray & Jules nu de juryprijs van Radicale Vernieuwers, om hun merk in de toekomst te helpen groeien.

“Ray & Jules is de Tony’s Chocolonely van de koffiesector. Ze brengen een vernieuwende technologie op de markt in combinatie met een knappe en aantrekkelijke marketing. Ray & Jules maakt impact hier én in het Zuiden omdat ze de hele keten aanpakken. Er zit zeker nog groeimarge in het verhaal.” – Hannelore Bedert, juryvoorzitter
“We zijn met Ray & Jules begonnen omdat we geloven dat we via een lekker kopje koffie de wereld kunnen helpen verbeteren. Voor de koffiesector is het vandaag vijf voor twaalf. Koffieplanten zijn zeer gevoelig aan de klimaatverandering, dus als we zo doorgaan, zal 80% van de plantages verdwijnen. Daarom is koffiebonen roosteren op zonne-energie de toekomst. Bovendien heeft het ook economische voordelen: onze brander is 3 keer energie-efficiënter dan een gewone brander, en we zijn niet afhankelijk van de beschikbaarheid en prijs van aardgas. Maar we zetten niet alleen in op het klimaat. Het is onaanvaardbaar dat veel koffieboeren anno 2022 nog altijd geen eerlijke prijs krijgen voor hun bonen. Daarom gaan we voor een faire koffiesector, maar dat kunnen we niet alleen. Door bijvoorbeeld rechtstreekse contacten te leggen met onze boeren, werken we toe naar structurele samenwerkingen en eerlijke prijzen. Zo willen we solidair zijn met de huidige én toekomstige generaties.” – Gert Linthout, Ray & Jules

Buddywerking geeft personen in kansarmoede meer zelfvertrouwen

De non-profitorganisatie ArmenTeKort wint de publieksprijs van Radicale Vernieuwers. De buddywerking van ArmenTeKort wil de vicieuze cirkel van kansarmoede, die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven, doorbreken. Dat doet ze door op grote schaal kansrijke vrijwilligers te koppelen aan een stadsgenoot in kansarmoede. Dankzij het vertrouwen en de steun die de kansbiedende buddy hem of haar biedt, leert de kanszoekende persoon opnieuw in zichzelf te geloven. Zo durft die op termijn weer nieuwe kansen te zien en positief naar de toekomst te kijken, om uiteindelijk uit de armoede te geraken.

ArmenTeKort heeft haar thuisbasis in Antwerpen, maar staat ook al sterk in de Kempen. Intussen lopen er pilootprojecten in Mechelen, Genk en Brasschaat. In 2024 mikt ArmenTeKort op 5000 buddy’s en een werking in een 20-tal steden. Op die manier zoekt de organisatie naar betaalbare en schaalbare oplossingen voor kansarmoede, met ook nog projecten op vlak van onderwijs, huisvesting en zinvol werk.

“Kansarmoede is helaas een hardnekkig probleem in onze samenleving. Met de stijgende inflatie en hoge energieprijzen houden we ons hart extra vast. ArmenTeKort wil kansarmoede in onze samenleving onmogelijk maken via concrete oplossingen en structurele investeringen. Met ons buddysysteem helpen we mensen in kansarmoede om opnieuw de regie over hun leven in handen te nemen, en tegelijkertijd bieden we kansrijke burgers nieuwe inzichten rond kansarmoede. Het traject is een verrijking voor zowel onze kanszoekende als kansbiedende vrijwilligers. Zo leren de buddy’s bijvoorbeeld sociale vaardigheden die van hen een betere vriend, collega of zelfs levenspartner maken. Geweldig om te zien is ook hoe sommige kanszoekenden na een tijd terugkomen als kansbiedende buddy. We willen dan ook graag een warme oproep doen voor nieuwe buddy-vrijwilligers. Of je nu CEO, student of gepensioneerde bent, iedereen kan het verschil maken voor een stadsgenoot in kansarmoede.” – Mathias Crab, ArmenTeKort.

Meer informatie over de Radicale Vernieuwers vind je hier.

Sarah Decombel

Communicatiemanager, Sociale InnovatieFabriek

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be