Recordaantal zestigplussers en gepensioneerden ging dit jaar op zoek naar werk

Enquête Nestor: Nuttige tijdsbesteding, sociaal contact en financiële noodzaak zijn hoofdredenen om te werken

Werken na je pensioen zit in Vlaanderen steeds meer in de lift. De voorbije elf maanden ging een recordaantal van liefst 10.808 zestigplussers en gepensioneerden op zoek naar een deeltijdse job of flexiwerk via Nestor, het grootste uitzendkantoor voor senioren in de Benelux. “2 op 3 zestigplussers doet het om een nuttige tijdsbesteding te hebben, terwijl 55 procent werkt om hun pensioen aan te vullen”, duidt Nicolas Moerman, stichter van Nestor na een enquête bij 1.400 werkzoekende zestigplussers.

Een nieuwe studie van de internationale denktank OESO toonde recent aan dat de afhankelijkheid van ouderen van het wettelijk pensioen nergens zo hoog ligt als in België. Meer dan 85 procent van het gemiddelde bruto-inkomen van 65-plussers komt van publieke middelen en uitkeringen via de overheid. De voornaamste reden? De tweede en derde pijler (groepsverzekering en pensioensparen) zijn bij de huidige gepensioneerde generatie meestal in een keer voor hun 65e uitbetaald of is zelfs onbestaande.

De OESO-studie toonde ook aan dat de Belg slechts 9,5 procent van zijn bruto-inkomen uit werken haalt. Enkel Frankrijk en Finland scoort minder goed. Toch lijkt een kentering ingezet, blijkt uit de cijfers van uitzendkantoor Nestor. Sinds corona gingen steeds meer zestigplussers op zoek naar een job. In 2022 maakten een recordaantal van 11.425 Vlamingen een profiel aan bij Nestor om deeltijds of flexi te werken. Tijdens de eerste elf maanden is de kaap van 11.000 nieuwe profielen bijna bereikt (10.808), waardoor het vorige record opnieuw zal sneuvelen.

Uiteenlopende motivaties

Nestor onderzocht deze maand waarom die cijfers ieder jaar blijven stijgen. Uit hun bevraging bij 1.400 zestigplussers blijkt dat 2 op de 3 na hun pensioen wil werken om nuttig bezig te blijven. 54,9 procent van de ondervraagden wil niet vereenzamen en werkt omwille van het sociaal contact.

“Veel zestigplussers moeten noodgedwongen op pensioen gaan omdat ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Daarom kiezen ze er steeds meer voor om ook na hun pensioen ten dienste te staan van bedrijven en de samenleving, omdat ze door hun maturiteit, kennis en ervaring wel degelijk nog erg waardevol en nuttig zijn. Tegelijkertijd willen ze absoluut vermijden dat hun leven ‘zinloos’ is en zich enkel in hun huis afspeelt. Het zwarte gat en vereenzamen willen ze absoluut geen kans geven. Deeltijds blijven werken is voor steeds meer gepensioneerden dan ook heilzaam. Studies hebben trouwens al aangetoond dat blijven werken bijdraagt tot een betere fysieke en mentale gezondheid.” – Nicolas Moerman, stichter Nestor

Pensioen aanvullen

Voorts bevestigen de resultaten uit de Nestor-enquête het OESO-rappoort. Slechts 21,7 procent van de bevraagden geeft aan helemaal niet afhankelijk te zijn van hun pensioen om hun levensstandaard te behouden. 36 procent van de zestigplussers zit aan de andere kant van het spectrum en is juist heel afhankelijk van hun pensioensuitkering. Voor bijna de helft van de Vlaamse gepensioneerden (47,2%) volstaat hun pensioen niet om de maandelijkse uitgaven te dekken of om hun levensstandaard van tijdens hun actieve carrière aan te kunnen houden. 54,9 procent van de bevraagde Nestors heeft minimum 500 euro extra inkomen bovenop het wettelijk pensioen nodig om hun uitgaven te coveren. Bijna 1 op de 5 gepensioneerden (17,1%) komt zelfs 1.000 euro of meer tekort.

Afhankelijkheid van pensioen. Van links naar rechts: heel afhankelijk, afhankelijk, neutraal, minder afhankelijk, niet afhankelijk.
Afhankelijkheid van pensioen. Van links naar rechts: heel afhankelijk, afhankelijk, neutraal, minder afhankelijk, niet afhankelijk.
“Onze studie toont aan dat vooral de zestigplussers die in de lagere en middelste pensioenschaal zitten, bijklussen om financiële redenen. Die zijn heel uiteenlopend: ze doen het om rond te komen, om hun levensstandaard die ze gewoon zijn aan te houden, om een investering te doen, enz…Aan motivatie ontbreekt het onze Nestors niet. 36,5% wil vier – tot zesmaal per maand bijklussen. 16,8% wil gerust een derde van hun vrije tijd spenderen aan deeltijds of flexiwerken.” – Nicolas Moerman, Oprichter Nestor
Stichter Nicolas Moerman.
Stichter Nicolas Moerman.

Perscontact:

Nicolas Moerman

Stichter, Nestor

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be