Ruim 6 op de 10 IT-professionals vraagt betere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven om cyberaanvallen te bestrijden

Studie NTT DATA: Ruim 4 op de 10 Belgische bedrijven heeft te laag budget voor cybersecurity

De overheid en het bedrijfsleven moeten nauwer samenwerken om cyberaanvallen het hoofd te bieden. Dat is althans de visie van ruim 6 op de 10 IT-professionals in België volgens een bevraging van NTT DATA, een wereldwijde en zakelijke dienstverlener. Ruim 4 op de 10 IT-professionals in ons land geeft bovendien aan dat het huidige budget waarover ze beschikken om cybercriminaliteit te bestrijden ontoereikend is. Het gebruik van privékanalen zoals Whatsapp en Zoom bij het vele thuiswerken tot slot blijft een groot gevaar voor de veiligheid van onze bedrijfsnetwerken. 

Er gaat geen maand voorbij of een bedrijf valt ten prooi aan cybercrime in België. Toch heeft de opmars van cybercriminaliteit onvoldoende impact op de investeringen in cybersecurity bij onze bedrijven. Dat stelt NTT DATA vast na een bevraging bij zo’n 200 Belgische IT-professionals. 44% van hen vindt het securitybudget bij hun organisatie nog altijd ontoereikend. Zeker nu thuiswerk zijn plaats definitief verworven lijkt te hebben.  

“Al bijna twee jaar wordt aan medewerkers gevraagd om vooral van thuis uit te werken. De veiligheid van dat thuiswerk is de voorbije jaren helaas niet echt verbeterd. IT-professionals beseffen dat, maar beschikken over te kleine budgetten om de bedrijfsnetwerken veiliger te maken. Toch bestaan er veel technologieën die hun IT-netwerken sneller en zonder te veel aanpassingen veiliger zouden kunnen maken.”

Luis Arranz, Cybersecurity Responsible voor de Benelux bij NTT DATA Europa & LATAM

De (on-)veiligheid van thuiswerken 

Naast een te klein budget voor cybersecurity, maakt de helft van de Belgische IT-professionals zich zorgen over het gebruik van privékanalen om digitaal te communiceren zoals Whatsapp of Zoom. Bijna een kwart van de bedrijven in België (23%) heeft daarnaast geen protocollen klaarliggen in geval van datalekken. Dat is een groot risico, want veel werknemers nemen het niet zo nauw met de veiligheid wanneer ze thuiswerken.

“Met het aantal cyberaanvallen en datalekken dat toeneemt, zou je verwachten dat meer bedrijven hier protocollen voor hebben klaarliggen. Maar ook dat er nog zoveel gebruik wordt gemaakt van privékanalen en het feit dat een kwart niet gebruikmaakt van single sign-on en/of multifactorauthenticatie baren me zorgen. Eén ding is dus zeker: er is werk aan de winkel."

Luis Arranz, Cybersecurity Responsible voor de Benelux bij NTT DATA Europa & LATAM

Amper kwart gelooft dat bedrijfsleven alleen cybercrime kan bestrijden  

Cybersecurity is volgens de ondervraagde IT-professionals niet alleen een verantwoordelijkheid van het bedrijf waar ze voor werken, maar van de bredere samenleving. Een landelijke aanpak in de strijd tegen cybercriminaliteit lijkt aan de orde. 

 "66% van de Belgische IT-professionals vindt dat bedrijven samen met de overheid aan de slag zouden moeten gaan om cybercriminaliteit aan te pakken. Amper een kwart maakt zich sterk dat bedrijven de problematiek van cyberaanvallen alleen kunnen oplossen. Het Cybersecurity Certification Platform, dat door de Europese Commissie wordt gestimuleerd, zal ook helpen bij de bestrijding van cybercriminaliteit."

Luis Arranz, Cybersecurity Responsible voor de Benelux bij NTT DATA Europa & LATAM

-----------------------------------------

Over het onderzoek 

Dit onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van NTT DATA. In totaal namen 518 Nederlandse en 201 Belgische, waarvan 55 procent afkomstig uit Vlaanderen en 45 procent afkomstig uit Wallonië, IT-professionals deel aan het onderzoek. De resultaten zijn in november 2021 verzameld.  

Over NTT DATA 

NTT DATA, onderdeel van de NTT Group, is een innovatieve wereldwijde IT- en zakelijke dienstverlener met het hoofdkantoor in Tokio. Het bedrijf helpt klanten bij hun transformatieproces door middel van consulting, brancheoplossingen, bedrijfsprocesdiensten, digitale en IT-modernisering en managed services. NTT DATA stelt hen, maar ook de maatschappij, in staat om vol vertrouwen de digitale toekomst tegemoet te gaan. Het bedrijf toont haar betrokkenheid bij het succes van haar klanten op de lange termijn door een wereldwijd bereik te combineren met lokale focus, om met hen samen te werken in meer dan 50 landen over de hele wereld. Ga voor meer informatie naar nttdata.com. 

Jules Fremaut

PR Consultant, Bepublic Group

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be