Ruim de helft van de zelfstandige zorgverleners voelt zich niet voldoende bekwaam als ondernemer

  • Studie in opdracht van zorgverzekeraar Curalia legt kloof bloot tussen zorgtaken en ondernemen
  • Zorgverleners geven zichzelf slechts een gemiddelde score van 5,6 op 10 voor hun bekwaamheid als ondernemer
  • 8 uur per week gaat naar bedrijfsvoering; en dat moet minder
  • Curalia en UHasselt werken aan oplossingen om ondernemerschap bij zorgverleners te versterken

Brussel, donderdag 13 maart 2025 – Bijna 6 op de 10 (59%) van de zelfstandige zorgverleners in België, zoals apothekers, verpleegkundigen, kinesisten of vroedvrouwen, voelen zich niet voldoende bekwaam als ondernemer. Tegelijk besteden zorgverleners gemiddeld 8 uur per week aan bedrijfsvoeringstaken zoals personeelsbeheer, boekhouding, marketing en juridische zaken, terwijl ze daar beduidend minder tijd in willen steken. Dat blijkt uit een recent onderzoek van iVOX in opdracht van zorgverzekeraar Curalia. “Zorgverleners worden opgeleid om te zorgen, maar niet om te ondernemen. Ze moeten daar veel beter op worden voorbereid tijdens hun opleiding. Hier ligt een taak voor beleidsmakers en onderwijsinstellingen om daar fors meer aandacht aan te geven. Wij nemen alvast initiatieven om de zelfstandige zorgverleners te ondersteunen in hun ondernemerschap tijdens het uitoefenen van hun beroep”, zegt Izzy Van Aelst van Curalia.

In een ideale wereld is een zorgverlener alleen bezig met de zorg voor zijn patiënt. Maar in realiteit is dit uiteraard niet het geval. Een behoorlijk stuk van de werktijd gaat naar het vervullen van administratieve taken. En dit geldt zeker voor jonge starters, die hier niet altijd op voorbereid zijn.

“Zowel tijdens mijn bachelor- als masteropleiding verpleegkunde was er weinig aandacht voor bedrijfsvoering. Pas wanneer je als zelfstandige verpleegkundige begint, ontdek je wat er allemaal bij komt kijken, zoals het aanvragen van een ondernemingsnummer, het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en vele andere administratieve taken waar je amper ervaring mee hebt. Dat zou in de toekomst veel beter kunnen, zodat je beter voorbereid bent als je wil beginnen.” Noemi Biscotti (25), in januari gestart als zelfstandig verpleegster.

Gemiddeld gaat 8 uur per week naar bedrijfsvoering

Zelfstandige zorgverleners besteden gemiddeld 8 uur per week aan bedrijfsvoering. Daarnaast besteden ze uiteraard veel tijd aan hun échte taak, de zorg. Dat is 38 uur per week. Specifiek voor artsen en verpleegkundigen is dat respectievelijk 43 uur en 41 uur.

“Uit ons onderzoek blijkt overduidelijk dat de tijd die naar bedrijfsvoering gaat echt te veel is. Gemiddeld zouden ze slechts 5 uur per week aan bedrijfsvoering willen doen. Dus 3 uur minder dan nu het geval is. Het verlenen van zorg is voor de meesten waarom ze voor deze job hebben gekozen. Zorgverleners worden opgeleid om te zorgen, maar niet om te ondernemen. Dat zien we graag anders”, aldus Izzy Van Aelst van Curalia.

Voorlopig heeft die grote administratieve taaklast geen impact op de patiënten, maar het is absoluut iets om verder in de gaten te houden, klinkt het bij Curalia.

Apothekers doen 13 uur per week aan administratie

Als we specifiek kijken naar de groep van zelfstandige apothekers, een groep waar Curalia historisch mee verbonden is, zien we dat de uitdagingen daar nog groter zijn. Apothekers besteden gemiddeld 13 uur per week aan bedrijfsvoering, terwijl ze dit graag zouden terugbrengen naar 5 uur. Slechts 52% van hen voelt zich voldoende bekwaam als ondernemer. Bovendien blijkt dat 75% van de apothekers die momenteel als bediende werken, niet geneigd is om de stap naar zelfstandigheid te zetten.

Als pas afgestudeerde apotheker, weet je niet veel van economie. Je moet echt bijbenen, anders kom je in de problemen. Intussen spendeer ik zo’n 10 uur per week aan bedrijfsvoering: producten bestellen, personeel begeleiden, vertegenwoordigers ontvangen,... Dat komt bovenop het ‘échte apotheekwerk’. Het zijn lange dagen, vaak met eeuwige to-dolijsten. Dat kan frustrerend zijn. Hoe vlotter mijn bedrijfsvoering loopt, hoe liever ik het heb.” Thomas Elpers (39), tien jaar zelfstandig apotheker.

5,6 op 10: niet voldoende bekwaam om ondernemer te zijn

Zorgverleners besteden niet alleen meer tijd aan het runnen van hun bedrijf dan gewenst, ze voelen er zich ook niet altijd klaar voor. Het onderzoek peilde naar de mate waarin de zelfstandige zorgverleners zich bekwaam voelen om ook ondernemer te zijn. Gemiddeld geven ze zichzelf op dat vlak een score van 5,6 op 10. Dit is allesbehalve een overtuigende score.

“Die score van 5,6 op 10 is een echte wake-up call. Het betekent dat er nog heel wat progressie te boeken is op vlak van ondernemerschap. Want we mogen niet uit het oog verliezen dat de bedrijfsvoering een impact kan hebben op hun kerntaak: hoe vlotter en efficiënter de zorgverleners hun bedrijf runnen, hoe meer tijd en energie ze kunnen steken in hun zorgtaak”, aldus Izzy Van Aelst van Curalia.

Ondersteuning vanuit de academische wereld

De faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt erkent het probleem en ziet dat het bewustzijn rond ondernemerschap bij haar studenten elk jaar groeit.

“We zien dat veel studenten of pas afgestudeerden zich vaak overschatten in hun rol als ondernemer, maar we merken wel dat er een mind shift ontstaat. Er komt een generatie aan die niet alleen begaan is met de zorg voor hun patiënten, maar ook met rendabiliteit van hun eigen zaak. Tien jaar geleden was dat niet het geval. In onze opleidingen gaat daar al aandacht naartoe, maar omdat het curriculum al redelijk vol zit, zien wij vooral voordelen in extra opleidingen en constante bijscholingen nadat ze zijn afgestudeerd.” Prof. Dr. Raf Meesen, decaan Revalidatiewetenschappen UHasselt.

Het is daarom dat ​ UHasselt zopas gestart is met een Masterclass ‘Bedrijfsbeheer en ondernemerschap voor (para)medici’.

Met Club Curalia plant Curalia eveneens heel wat initiatieven om zelfstandige zorgverleners te ondersteunen rond ondernemerschap. Het gaat onder meer over opleidingscheques voor kinesisten, een maandelijks vragenuur aan een advocaat en webinars rond de spreidingswet voor apothekers of cybersecurity in de zorgverlening.

Over het onderzoek

Het online onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau iVOX bij 1793 Belgische zorgverleners tussen 18 december 2024 en 24 februari 2025.

Over Curalia

Curalia is een onderlinge verzekeringsvereniging die in 1968 werd opgericht door de beroepsverenigingen van apothekers en kinesitherapeuten die hun krachten bundelden. De organisatie biedt RIZIV-, pensioen-, verzekerings- en beleggingsoplossingen op maat aan voor zorgverleners in België zoals apothekers, kinesitherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen en logopedisten. Met Club Curalia biedt Curalia opleidingen, netwerkmogelijkheden en partnervoordelen, zodat zorgverleners sterker kunnen staan in hun carrière. Dankzij zijn structuur (een onderlinge verzekeringsvereniging) vloeien de winsten van Curalia terug naar de leden, die allemaal genieten van hetzelfde rendement en stemrecht binnen de organisatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Tweekerkenstraat in Brussel en telt 62 medewerkers. Ruim 20.000 klanten/leden doen dagelijks beroep op de diensten van Curalia. Meer info op www.curalia.be

 

Perscontact

Izzy Van Aelst, izzy.vanaelst@curalia.be, 0473 25 44 98

Gunter Huyghe, pr-consultant Bepublic Group, gunter.huyghe@bepublicgroup.be, 0495 79 73 96

Sofie Peeters, pr-consultant Bepublic Group, sofie.peeters@bepublicgroup.be, 0485 18 21 31

 

 

Contacteer ons

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be