‘Samsung lanceert leraren-app Schoollink, een mix tussen Tinder en LinkedIn’

Samsung ontwikkelde samen met leraren en start-ups een kennisplatform voor 21e vaardigheden in het onderwijs

Vanaf vandaag kunnen leerkrachten in Vlaanderen gebruik maken van een nieuw kennisplatform voor 21e eeuwse vaardigheden (o.a. digitale vaardigheden en computational thinking) in het onderwijs: Schoollink. Door te swipen komen docenten met elkaar in contact, krijgen ze toegang tot lesmateriaal en kunnen ze lessen met elkaar delen. En dat is broodnodig: veel leerkrachten geven al jaren aan behoefte te hebben aan meer contact met collega’s omdat ze van elkaar willen leren, zo blijkt uit eerder onderzoek van de Universiteit van Gent en de Universiteit van Tilburg in opdracht van Samsung. De app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor Android en iOS-apparaten.

Het doel van de app is kennisuitwisseling om innovatief onderwijs te stimuleren in België, zodat scholieren worden voorbereid op de maatschappij die steeds meer vraagt. Leerkrachten worden door te swipen door gedeelde lesstof en profielen van collega’s aan elkaar gelinkt, zodat ze online en wie weet daarna ook offline met elkaar kunnen sparren en elkaar kunnen helpen lessen innovatiever en leuker te maken voor leerlingen. 

“Scholieren weten tegenwoordig al via internet wat een vulkaan is, echter via innovatieve lesmethodes dienen ze door leraren te worden uitgedaagd om na te denken over wat de invloed van een vulkaanuitbarsting is voor het vliegverkeer en hoe je dit kunt oplossen. Dat zijn de 21e eeuwse vaardigheden die nodig zijn vandaag de dag. De leerkracht is essentieel hen die kennis en vaardigheden bij te kunnen brengen. Er is al veel kennis aanwezig in het onderwijs, maar die is vaak versplinterd en blijft tussen de muren van één school. Het is belangrijk dat we docenten helpen deze kennis te verspreiden. Schoollink biedt hen hier al swipend een oplossing voor.”
Aron Wils, maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Samsung België

Schoollink kan de drempels voor leraren verlagen om met innovatieve of digitale lesmethodes aan de slag te gaan. In het onderzoek gaven leerkrachten onder meer een gebrek aan vaardigheden, aan training en aan leermateriaal te ervaren bij het toepassen van technologie in de les. 

Bovendien zorgt het huidige lerarentekort ervoor dat veel leraren kampen met tijdsdruk. Hierdoor blijft er te weinig tijd over voor verdieping, leren van andere collega’s en kennisuitwisseling. Met hulp van het zogenoemde ‘buddy systeem’ in Schoollink is dit straks verleden tijd. Leraren helpen elkaar.

Veel van de leraren kiezen nu nog voor traditionele lesmethoden, slechts een klein deel maakt innovatief gebruik van technologie en nieuwe lesmethoders in hun lessen. Dit terwijl leraren naar eigen zeggen wel de meerwaarde van nieuwe lesmethoden in combinatie met technologie inzien. 

“Omdat Schoollink een app op smartphones is hebben de leerkrachten als gebruikers de kans om deze te openen waar en wanneer ze dat willen. Ook de manier waarop ze dit gebruiken is anders dan bij een website of forum. Ik denk hierbij vooral aan het mobiele, het gebruiksgemak en de snelheid.  Dit initiatief om kennisdeling en verbondenheid tussen leerkrachten te creëren zijn waardevol en moeten we positief onthalen. Want er is vraag naar netwerking tussen Vlaamse leerkrachten, los van regio’s en onderwijssystemen. Zeker als je weet dat de app een combinatie is van nieuwe technologieën die voortdurend in evolutie zijn en een onderwijs dat deze eigenschap veel minder bezit. Kortom innovatief, uniek en veelbelovend. Om in ’t oog te houden.”
Koen Vandenhoudt, voorzitter Vlaamse ICT-coördinatoren Liga

Totstandkoming Schoollink

In 2016 onderzocht Samsung al de mogelijkheden en behoeften aan een online buddy systeem onder leerkrachten. Nadat het plan van dergelijk systeem met enthousiasme werd ontvangen op het Dyade-congres ‘Leraren maken het verschil’ in mei 2018, is middels een co-creatie proces tot stand gekomen met een groep van 165 leraren, Dyade en startups van de tech community The Hague Tech om dit daadwerkelijk te ontwikkelen. Hierbij is steeds gekeken naar individuele wensen en voorkeuren van docenten.

Hoe werkt Schoollink?

Na het downloaden van de app krijgen docenten een aantal vragen over hun kennis en interesses op het gebied van technologie en innovatie in de klas. Vervolgens worden leraren met elkaar gematcht. Hierbij worden, naast de uitkomsten van de test, ook interesse en achtergrond van leraren meegewogen. Zo krijg je relevante ‘buddies’ voorgesteld waarmee je relevante tips en ervaringen kunt delen. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid inspirerende voorbeelden, tips of andere content te delen.

“De app is een mix geworden tussen LinkedIn en Tinder. Hierbij staat niet de hardware, maar juist het delen van inspirerende onderwijsmethodes centraal. We vinden het uiteindelijk belangrijker dat leraren en leerlingen de juiste vaardigheden aanleren, dan welk apparaat ze gebruiken. Of, zoals ik het ook wel uitleg: iedereen kan een fiets kopen, maar nu kunnen leerkrachten elkaar ook echt helpen deel te nemen aan het verkeer.”
Aron Wils van Samsung België

Samsung en innovatief onderwijs

  • 2014-2018 Smart Education Hub programma (8 smart schools, bijscholing leraren, delen van informatie met leraren, samenwerking met startups en onderwijsuitgevers)
  • 2016-2019 Digital Employment/Economy Days (toekomstige werknemers (huidige leerlingen) hebben 21e eeuwse vaardigheden nodig) 
  • 2016-2020 Beat the Street samenwerking met VVN, Team Alert, Samsung en scholen: VR game voor verkeersveiligheid in het onderwijs
  • 2017-2019 Molengeek in BE (van diploma naar baan, sinds 2019 ook in NL)
  • 2017-2019 Digitaal Componeren in de Klas ter stimuleren van 21e eeuwse vaardigheden Samsung en Stichting Meer Muziek in de Klas
  • 2016 Onderzoek van Tilburg University, Ghent University 🡪 Onderzoek de Innovatieve Leraar (buddy systeem, kennis en lessen uitwisselen voor 21e eeuwese vaardigheden)
  • 2018 Dyade Congres over innovatief onderwijs met 1500 leraren (Samsung erbij)
  • 2018-2020 Proces app en samenwerking met startup community en leraren

Bert Bouserie

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be