Scale-up BioRICS mikt op internationale doorbraak met software die infecties detecteert

Spin-off KU Leuven haalt half miljoen euro op en start met nieuwe CEO Hans Wilmots zoektocht naar externe investeerders

BioRICS, een spin-off van de KU Leuven, heeft software ontwikkeld die infecties detecteert. Met de infectiedetector wil het bedrijf in 2020 internationaal doorbreken. Om die ambitie waar te maken haalde de scale-up in mei al 500.000 euro vers kapitaal op bij zijn eigen aandeelhouders en trok het met Hans Wilmots, tot voor kort CEO van het advieskantoor BDO België, een sterke externe CEO aan. Edward de Boer, voormalig CEO van het sporttechnologiebedrijf Inmotio Nederland, komt de ploeg van BioRICS versterken als Sales & Business Development. Het bedrijf gaat nu voor het eerst op zoek naar externe investeerders om de internationale groei te financieren.

Het Leuvense spin-offbedrijf BioRICS, opgericht in 2006, sleepte de voorbije jaren al mooie contracten binnen. Het bedrijf van oprichter – en professor aan de KU Leuven Daniel Berckmans – overtuigde met zijn gepatenteerde algoritmes onder andere het vermaarde Milan Lab van de gelijknamige voetbalploeg AC Milan (Italië), maar ook Adidas (V.S.) en Getspeed (Duitsland). Vandaag is BioRICS klaar voor de internationale doorbraak, niet alleen met de bestaande monitor voor chronische stress- en energiemanagement, maar ook met de nieuwste technologie voor infectiemonitoring. Die technologie wordt momenteel gevalideerd in een groter medisch onderzoeksproject. 

“BioRICS heeft samen met KU Leuven een wereldvermaard onderzoeksteam gebouwd in “realtime” monitoring van levende organismen en is erin geslaagd om als enige in de wereld de energiebalans van bewegende mensen in realtime op te splitsen in zijn deelcomponenten, waaronder de mentale energiebalans. Nu BioRICS er bovendien in slaagt ook infecties te detecteren, is het nodig om gestructureerd en met een internationale mindset naar de markt te stappen.” 
Daniel Berckmans, oprichter en Voorzitter van de Raad van Bestuur

Hans Wilmots leidt pionier in het preventief monitoren van gezondheid 

Het team van Professor Daniel Berckmans krijgt voortaan de hulp van een versterkte managementploeg. Hans Wilmots, de voorbije 9 jaar CEO van het advieskantoor BDO België, zal BioRICS als nieuwe CEO verder uitbouwen. Ook Edward de Boer, de voorbije 16 jaar CEO van het sporttechnologiebedrijf Inmotio, zal als Sales & Business Developer de internationale verkoop mee uitbouwen. Daarvoor haalde de scale-up in mei 500.000 euro op bij zijn eigen aandeelhouders.

“De kapitaalverhoging van een half miljoen euro getuigt van het vertrouwen van onze aandeelhouders in onze historische producten zoals onze monitor voor stress- en energiemanagement en in onze nieuwste technologie die infecties kan detecteren. De komende jaren zullen we steeds vaker met nieuwe virussen worden geconfronteerd. Ze in een vroeg stadium opsporen, zal alleen maar belangrijker worden. Dat is wat onze infectiedetector - de software die we gedurende het voorbije jaar ontwikkelden op basis van onze gepatenteerde individuele algoritmes - zal doen. Wij gaan nu op zoek naar bijkomend geld. Dat koppel ik met enthousiasme aan mijn kennis over de (inter)nationale omgevingen en structuren in diverse sectoren om zo het bedrijf, samen met  het BioRICS-team, commercieel uit te bouwen.”
Hans Wilmots, kersvers CEO BioRICS

Investeerder om internationaal door te breken

De groei van BioRICS ligt zeker niet alleen in België. De Leuvense scale-up wil internationaal doorbreken met zijn infectiedetector. Om die ambities te kunnen waarmaken, zoeken Hans Wilmots en zijn team de komende maanden een externe investeerder.

“We mikken niet alleen op onze laatste ontwikkeling – ook onze basissoftware, die een gebrek aan mentale “recovery” bij mensen ontdekt en burn-outs helpt voorspellen, moet onze volle aandacht krijgen. Na de medische onzekerheid, de stress tijdens de lockdown en de vraag wat er de komende maanden gaat gebeuren, zal er voor veel mensen een verhoogde psychologische druk komen.  Wij willen werkgevers en overheden helpen om ook mensen met een ongezonde mentale energiebalans vroegtijdig op te sporen en te helpen indien zij dit wensen.”
Hans Wilmots, CEO BioRICS 

Over BioRICS
BioRICS werd in 2006 opgericht als een spin-off van de KU Leuven die zich toelegt op algoritmes om de fysieke en mentale gezondheid van mensen in kaart te brengen. Het ontwikkelde onder meer een systeem dat voorspelt wanneer een chauffeur in slaap zal vallen. Maar het onderzoek van Daniel Berckmans, KU Leuven-gewoon hoogleraar en oprichter van BioRICS, resulteerde ook in een revolutionaire techniek waarbij via eenvoudige draagbare technologie  op het lichaam de mentale component van een persoon gerelateerd aan de fysische prestatie kan gemeten worden. Het doel hiervan is om fysieke zowel als mentale prestaties beter te kunnen  managen en optimaliseren. De sportwereld met onder andere AC Milan,  Adidas en Getspeed maakten van de Leuvense software gebruik. Vandaag richt BioRICS zich met zijn technologie naar elk invidu in de werkomgeving die een goede mentale energiebalans nastreeft om preventief gezond te blijven en optimaal te kunnen leven en werken. 
Voor meer info: www.biorics.com en www.mindstretch.biorics.com

Bert Bouserie

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be