Scheidsrechterskorps overschrijdt magische grens dankzij rekruteringscampagne: meer dan 5.000 officiële referees actief op Belgische velden

De grootschalige rekruteringscampagne van het Belgische voetbal voor nieuwe scheidsrechters heeft zijn effect allerminst gemist. Op dit ogenblik zijn er al 644 nieuwe referees actief of in opleiding. Daarnaast staan er zowel bij Voetbal Vlaanderen als ACFF nog tientallen kandidaten klaar om hun traject tot referee te starten waardoor het ambitieuze doel van 700 nieuwe scheidsrechters weldra bereikt wordt. “Dankzij deze rekruteringscampagne tellen we 5.049 officiële scheidsrechters en hun aantal zal de komende weken nog verder aangroeien”, zegt Stephanie Forde van het Professional Refereeing Department van de KBVB.

Midden september 2021 startten de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF voor het eerst in tien jaar een grootschalige campagne om vers bloed voor het scheidsrechterskorps te vinden. Het aantal officiële referees was de afgelopen jaren teruggevallen tot iets meer dan 4.000. Daarom werd het ambitieuze doel op 700 nieuwe rekruten gelegd, die de uitstroom van oudere scheidsrechters en het stijgend aantal voetbalwedstrijden moeten helpen opvangen.

In totaal zijn er tussen september en eind februari 644 nieuwe scheidsrechters gerekruteerd, die nu actief zijn op onze velden of in opleiding zijn om weldra hun eerste wedstrijd te fluiten. Daarnaast zijn er nog tientallen scheidsrechters-kandidaten die binnenkort nog een opleiding starten via Voetbal Vlaanderen en ACFF.

“Het streefcijfer van 700 nieuwe referees lijken we te halen, wat een enorm goede zaak is voor het voetbal. Het merendeel van de nieuwe scheidsrechters zijn jongeren tussen 15 en 25 jaar. De komende jaren gaan we hen goed begeleiden en ondersteunen zodat een deel van hen doorgroeit naar het nationale en zelfs internationale niveau.”
Stephanie Forde, Operations Director bij het Professional Refereeing Department van de KBVB
Stephanie Forde - RBFA
Stephanie Forde - RBFA

Magische grens overschreden
Door de instroom van nieuwe veldscheidsrechters breekt het Belgische scheidsrechterskorps, zowel indoor als outdoor, door de magische grens van 5.000 officials. Maar zowel de KBVB, Voetbal Vlaanderen als ACFF willen dat cijfer de komende jaren nog verder opdrijven want vanaf komende zomer start een nieuwe inschrijvingsperiode voor aspirant-scheidsrechters.

“Deze campagne is een succes, maar we blijven ambitieus. Voor we deze campagne startten, was meer dan de helft van ons korps ouder dan 40 jaar. Dankzij de nieuwe rekruten zal de gemiddelde leeftijd nu wel wat dalen, maar we moeten elk jaar opnieuw mensen toevoegen aan ons scheidsrechterskorps om de uitstroom op te vangen en om nieuw talent - zowel indoor als outdoor en zowel als hoofdreferee als in een assistentenrol - te ontdekken.”
Kris Bellon, Head of Refereeing bij Voetbal Vlaanderen

Wie meer wil weten over de scheidsrechtersopleidingen kan terecht op de website van de KBVB.


Pierre Cornez

Press Officer RBFA

Ken Standaert

Ken Standaert

Team Lead/Senior PR Consultant Bepublic Group

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be