Securitas werkt samen met Antwerpse politie voor bewaking Tall Ships Races

Bewakingsbedrijf ondersteunt zeilevenement met extra mankracht en technologie

Bewakingsbedrijf Securitas zal tijdens de Tall Ships Races de Antwerpse politie ondersteunen met extra mankracht en technologie om de beveiliging van het prestigieuze evenement te garanderen. Beide partijen zullen de situatie op het terrein coördineren en analyseren vanuit een gemeenschappelijke commandopost, waar de bewakingsbeelden gecentraliseerd worden. “Door vlot samen te werken, kunnen we nog beter in het oog houden wat speelt op het terrein”, klinkt het bij alle betrokken partijen.

***

Van 7 tot 10 juli 2016 strijken ‘s werelds grootste en mooiste zeilschepen neer in Antwerpen, in het kader van de Tall Ships Races. Er zullen vijftig indrukwekkende schepen aan wal liggen, bemand door vierduizend jongeren en vierhonderd officieren van dertig verschillende nationaliteiten. Verwacht wordt dat meer dan een half miljoen toeschouwers de schepen zullen komen bewonderen.

Om het evenement in alle veiligheid te laten verlopen, richt de Antwerpse politie, samen met beveiligingsfirma Securitas, een tijdelijke commandopost op. In die commandopost komen alle bewakingsbeelden samen en zal de coördinatie van de hulpverleners op het terrein gebeuren.

"Door het op deze manier aan te pakken, behoudt de politie voortdurend het totaaloverzicht van alles wat er speelt op het terrein én kunnen de binnenkomende info en beelden realtime gedeeld worden met alle betrokken partijen”

Rudy Vercammen van Securitas

Combinatie van mensen, technologie en kennis

In de tijdelijke commandopost zullen de beelden van het hele terrein samenkomen. Een agent van de politiezone bekijkt en analyseert er al die beelden gelijktijdig op verschillende schermen. Die wordt daarin technisch bijgestaan door getrainde Securitas-agenten. De beelden kunnen eventueel ook vanop afstand in het politiecenter op de Oudaan bekeken worden. Indien nodig beschikt Securitas over back-upcapaciteit in zijn monitoringcenter in Brussel.

Om ervoor te zorgen dat de politie snel belangrijke beslissingen kan nemen, ondersteunt Securitas het evenement door extra camera’s te voorzien. Het gaat om koepelcamera’s, ronde camera’s die 360 graden kunnen draaien, en thermische camera’s, die zelfs in de slechtste weersomstandigheden vanop honderden meters afstand mensen kunnen ontwaren. Verder plaatst Securitas in de commandowagen van de politie nog een extra scherm dat dezelfde beelden weergeeft als in de centrale meldkamer. Zo zijn de camerabeelden voor alle partijen tegelijkertijd bruikbaar.

Totaaloverzicht

De agenten in de commandopost staan voortdurend in contact met politieagenten en hulpverleners die zich op het terrein bevinden.

“Bij een evenement van dergelijke omvang, komen heel wat uitdagingen kijken. Zo is het omwille van veiligheidsredenen cruciaal om een permanent overzicht over alles en iedereen te bewaren. Dat lukt het best als alle lokale actoren hecht samenwerken. We zijn dan ook blij met deze vlotte samenwerking tussen alle partners.”

Tom Bellens, organisator van eventagentschap Push To Talk

De Antwerpse politie heeft de voorbije jaren al verschillende keren samengewerkt met private bewakingsfirma’s voor de beveiliging van grote evenementen. De eindbalans was telkens positief.

“We zijn ervan overtuigd dat de samenwerking tussen de bewaking en hulpdiensten ook op dit evenement vlot zal verlopen. Het kan het werk van alle veiligheidsinstanties alleen maar vergemakkelijken.”

Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie

Gedeelde waarden

Niet alleen op technologisch vlak gaat Securitas de samenwerking met de Tall Ships Races aan. Het bewakingsbedrijf engageert zich ook sociaal door een aantal peterschappen op zich te nemen van jongeren die geselecteerd werden voor deze editie. De organisator Sail Training International wil jongeren — ongeacht nationaliteit, religie, cultuur, geslacht of sociale achtergrond — bij de Tall Ships Races helpen met hun ontwikkeling. “Securitas kan zich helemaal vinden in deze waarden, aangezien het als bedrijf zelf een doorsnede van de samenleving wil zijn”, klinkt het bij Securitas. “Het peterschap van enkele jongeren is dan ook een evidentie”.

 

Over Securitas:

Securitas is wereldwijd marktleider op het vlak van beveiliging en is actief in sectoren zoals permanente bewaking, technologische oplossingen, advies en trainingen. Door zijn wereldwijde ervaring kan Securitas inspelen op de specifieke behoeften van de klant om zo de meest efficiënte veiligheidsoplossing te vinden. Securitas stelt wereldwijd 320 000 mensen te werk, van de kleinste winkels tot de grootste luchthavens. In België werken er 5 500 mensen bij Securitas.

 

Johanna Laurent

Bepublic - Bereal

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be