Slaapproblemen bij de ziekte van Parkinson onderschat: dringend behoefte aan betere communicatie
25 oktober 2024
- 96% van de mensen met de ziekte van Parkinson zegt last te hebben van slaapstoornissen 1
- Maar amper 1 op de 5 patiënten krijgt de diagnose van een slaapstoornis 1
Met de overgang naar de wintertijd kijken veel Belgen uit naar een extra uurtje slaap. Maar voor mensen met de ziekte van Parkinson zijn langere nachten niet noodzakelijk goed nieuws. Slaapproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson worden vaak onderschat. Dit is de conclusie van een nieuw internationaal onderzoek dat is uitgevoerd in 27 landen en waaraan meer dan 1.240 Parkinsonpatiënten en bijna 300 zorgverleners hebben deelgenomen. Maar liefst 96% van de ondervraagden zegt dat de ziekte van Parkinson de kwaliteit van hun slaap beïnvloedt met gemiddeld 2,75 slaapstoornissen per nacht 1.
De ziekte van Parkinson is de op één na meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte ter wereld, net na de ziekte van Alzheimer2. Deze neurodegeneratieve ziekte zorgt ervoor dat de hersenen sneller verouderen en treft wereldwijd tussen de 6 en 10 miljoen mensen1. Dat aantal zal volgens prognoses nog verdubbelen tegen 20404. België telt zo’n 40.000 mensen met de ziekte van Parkinson. De meeste mensen krijgen Parkinson als ze ouder zijn dan 65 jaar, maar 25 tot 30% krijgt er al mee te maken tussen de 40 en 50 jaar oud5.
De ondervraagden in het onderzoek gaven aan dat de vijf meest voorkomende problemen tijdens de slaap waren: vaak wakker worden (53%), slapeloosheid (50%), bradykinesie of traagheid van bewegen (41%), stijfheid (38%) en nocturie of 's nachts moeten opstaan om naar het toilet te gaan (38%).1
Daarnaast zegt ook 65% van de patiënten dat ze moeite hebben om zich ‘s nachts om te draaien in bed. En voor mensen met gevorderde Parkinson loopt dat op tot ruim 80%1.
“Leven met de ziekte van Parkinson vraagt veel op fysiek én mentaal vlak. Als je ‘s nachts dan ook nog eens slecht slaapt draag je daar de gevolgen van overdag. Je voelt je futloos en hebt minder energie. Ik ben blij dat ik er wel met mijn dokter over sprak want er bestaan wel degelijk oplossingen voor slaapproblemen” - Dominik Selleslag, patiënt met de ziekte van Parkinson
Minder bekende gevolgen voor partners en verzorgers1
Naast de last die de patiënten zelf ervaren, blijkt uit het onderzoek dat ook partners of naaste verzorgers last hebben van slaapproblemen. Bijna 90% van hen heeft ook slaapproblemen als gevolg van de slechte nachten van hun Parkinsonpatiënt. En 40% ervaart dit als een grote emotionele belasting. Meer dan 1 op de 3 mensen zegt zich voortdurend zorgen te maken over het welzijn van de patiënt, wat leidt tot verhoogde waakzaamheid en moeite met ontspannen.
“Om ook dit probleem op te lossen, stimuleren we een nauwere samenwerking tussen patiënten, hun mantelzorgers, artsen en zorgverleners. Door het bewustzijn te vergroten en de communicatie te verbeteren, hopen we slaapproblemen bij Parkinsonpatiënten eerder te herkennen en te behandelen” - Dr. Bergmans, neuroloog en specialist in de ziekte van Parkinson
Behoefte aan betere communicatie1
Hoewel 96% van de patiënten zegt dat de ziekte van Parkinson de kwaliteit van hun slaap beïnvloedt, worden slaapproblemen niet vaak besproken tijdens een doktersbezoek. Bijna 30% van de ondervraagde patiënten zei dat ze er nog niet met hun arts over hadden gesproken en bij slechts 1 op de 5 patiënten wordt een slaapstoornis vastgesteld1.
Deze cijfers wijzen erop dat er dringend behoefte is aan duidelijkere en effectievere communicatie tussen patiënten en hun artsen. Slaapstoornissen kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten en het is belangrijk dat deze problemen snel genoeg worden herkend en worden behandeld om de gevolgen ervan te beperken.
“Het is belangrijk om zicht bewust te zijn dat zoveel patiënten worstelen met slaapproblemen zonder de juiste diagnose en behandeling. We moeten meer aandacht besteden aan de slaapgezondheid van deze patiënten en ervoor zorgen dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben” - Dr. Duray, neuroloog en specialist in de ziekte van Parkinson
Referenties
1. 2024 Sleep Survey https://www.surveymonkey.com/results/SM-6vWl8LjkwO8SUjDBKV4gQg_3D_3D/, accessed October 2024
2. Shanshan; Wang, Chaodong; Chan, Piu Age and ageing, 2023-10, Vol.52, (10)
3. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 2017-01, Vol.85, pp.635-645
4. Journal of Parkinson’s Disease 13 (2023) 1281–1288 DOI 10.3233/JPD-230250
5. Journal of the neurological sciences, 2012-12, Vol.323, (1-2), pp.113-6
AbbVie SA/NV - BE-ABBV-240143 (v.1.0) – October 2024
Over AbbVie
AbbVie is een wereldwijde onderzoeksgebaseerde biofarmaceutische onderneming. Haar missie bestaat erin haar deskundigheid, menselijk potentieel en unieke benadering van innovatie aan te wenden om innovatieve therapieën te ontwikkelen voor de aanpak van ernstige en chronische ziekten op vijf prioritaire therapeutische gebieden: immunologie, oncologie, neurowetenschap, oogheelkunde en virologie. AbbVie stelt haar expertise en mensen ten dienste van de patiënten met complexe, chronische en invaliderende ziekten. Met deze unieke benadering van innovatie wil AbbVie de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren. AbbVie is aanwezig in meer dan 75 landen en telt wereldwijd meer dan 30.000 medewerkers.
Meer informatie over AbbVie BeLux : www.abbvie.be - https://www.facebook.com/AbbVieBeLux/