Slim volgsysteem doet gevoel van onveiligheid dalen

FollowMe verwittigt vrienden of hulpdiensten als je van de geplande route afwijkt

  • Dertig procent van de jongeren geeft aan dat ze zich ‘s avonds of ‘s nachts wel eens onveilig voelen. 70 procent van hen stuurt aan vrienden een sms’je als ze na een feestje veilig thuisgekomen zijn.
  • Start-up Amicimi lanceert smartphone-app met intelligent volgsysteem zit en automatische sms-functie, waardoor vrienden een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Ook thuisverplegers, huisartsen en deurwaarders, die beroepsmatig huisbezoeken moeten afleggen, zijn ermee gebaat.

Studenten die alleen naar huis wandelen na een avondje stappen, of huisartsen die ‘s nachts een huisbezoek afleggen na een warrig telefoontje: ze voelen zich vaak onveilig. De Belgische start-up Amicimi heeft er een oplossing voor gevonden: een smartphone-applicatie waarop je je route of planning ingeeft en die, als je van je traject afwijkt, automatisch je vrienden of zelfs een bewakingsfirma waarschuwt. De combinatie van de gps-functie en het automatisch waarschuwingssysteem, maakt de app uniek in zijn soort.

                                                    ***

Dertig procent van de jongeren geeft aan dat ze zich ‘s avonds of ‘s nachts wel eens onveilig voelen. Om het veiligheidsgevoel te verhogen stuurt zo’n 70 procent van hen aan vrienden een sms’je als ze na een feestje veilig thuisgekomen zijn. Dat blijkt uit een bevraging bij een duizendtal jongeren door het media- en marketingbedrijf GUIDO vorige maand. Toch slaan die vrienden zelden alarm als er géén sms’je volgt: ze gaan er vaak van uit dat de persoon het gewoon vergeten is.

Volgsysteem

Tijd voor een meer waterdicht systeem, vonden ondernemers Stefaan Dauwe en Frederic Van Quickenborne van de Brugse start-up Amicimi. Het bedrijfje lanceerde eerder al een alarmknop die rechtstreeks in verbinding staat met de meldkamer van de bewakingsfirma Securitas, maar gaat nu een stap verder met een smartphone-app waarin een intelligent volgsysteem zit, dat gebruik maakt van een gps-signaal.

“Met de app kan je bijvoorbeeld ingeven dat je naar huis vertrekt. Als je van de route afwijkt of te lang over de afstand doet, stuurt de applicatie automatisch een sms naar de mensen die je vooraf hebt ingegeven. Die zogenaamde ‘buddies’ kunnen je dan contacteren en, als er echt gevaar is, in actie schieten.”

Frederic Van Quickenborne

Afhankelijk van de formule die je hebt, kan je ook de meldkamer van Securitas als buddy ingeven en wordt Securitas meteen op de hoogte gebracht van een potentieel gevaar.

Veiligheid bij huisbezoeken

Maar de applicatie is nog slimmer dan dat. Als je ergens heen moet en je de situatie niet helemaal vertrouwt, kan je bijvoorbeeld ingeven dat je binnen een kwartier die plaats weer verlaten moet hebben. Als dat niet het geval is, slaat het ingebouwde systeem alarm en brengt het je buddies op de hoogte.

Niet alleen een goede oplossing voor studenten die zich onveilig voelen, ook thuisverplegers, huisartsen en deurwaarders, die beroepsmatig huisbezoeken moeten afleggen, zijn ermee gebaat. Veel artsen of verpleegkundigen voelen zich immers niet altijd op hun gemak als ze huisbezoeken moeten afleggen. Uit een bevraging van de Huisartsenkring van Sint-Niklaas twee jaar geleden bleek bijvoorbeeld dat 56 procent van de huisartsen zich niet op zijn gemak voelt bij huisbezoeken.

“In Sint-Niklaas werken ze sindsdien samen met de politie, maar dat is uiteraard niet overal haalbaar. Onze applicatie is daarom een veilig alternatief.”

Frederic Van Quickenborne 

De app is uniek in zijn genre: bij andere apps moet je rekenen op vrienden die de weg die je aflegt voortdurend traceren, maar de toepassing van Amicimi stuurt automatisch een sms’je naar de juiste personen als je verdachte afwijkingen vertoont. De combinatie met een gps-functie maakt het geheel ook betrouwbaarder. Bovendien is het de eerste app in zijn soort die ontwikkeld werd door een Belgisch bedrijf.

De app staat los van de Amicimi-alarmknop. Dat is een knop waarmee de gebruiker meteen alarm kan slaan als hij zich onveilig of bedreigd voelt. Er wordt dan een melding gestuurd naar de meldkamer van Securitas, die via het gsm-toestel kan meeluisteren naar het omgevingsgeluid en zo verifieert of het om een gevaarlijke situatie gaat. Indien nodig, verwittigen zij de politie. Via de plaatsbepaling van de smartphone wordt de locatie doorgestuurd en kunnen de agenten snel ter plaatse gaan. Wie zo’n alarmknop heeft, krijgt de FollowMe-applicatie er voortaan gratis bij.

De applicatie met FollowMe-functie is te verkrijgen in de App Store of Google Play Store. De eerste maand is gratis, daarna kost de applicatie 2,50€ per maand.

Over Amicimi

De start-up Amicimi ontwikkelt oplossingen voor het verhoogde onveiligheidsgevoel in onze maatschappij. Stefaan Dauwe en Frederic Van Quickenborne staan aan het hoofd van dit Brugse bedrijf. ​www.amicimi.com

Frederic Van Quickenborne

Amicimi

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be