Slimme “verkeerslichten” leiden heropstart winkels in goede banen

Beveiligingsbedrijf G4S wil social distancing in winkels bewaren vanaf 11 mei met behulp van intelligente camera’s voor klantentelling

G4S wil winkels helpen om vanaf 11 mei hun deuren opnieuw te openen. Daarvoor bedacht het beveiligingsbedrijf slimme verkeerslichten. Aan de hand van het aantal consumenten in de winkel en het aantal vierkante meter van de shops krijgen consumenten een groen of rood licht te zien. Als het licht op rood staat, moeten ze buiten nog even wachten om de social distancing in de winkel te kunnen respecteren.

Drukke kledingwinkels zullen geen deel meer uitmaken van “het nieuwe normaal”. Vanaf 11 mei mogen winkels van de Nationale Veiligheidsraad één persoon per 10 vierkante meter toelaten om de social distancing voor klanten en medewerkers te kunnen respecteren. De winkelgrootte bepaalt dus hoeveel mensen de winkel tegelijkertijd mogen betreden. Supermarkten schakelden de afgelopen periode vooral eigen personeel of bewakingsagenten in aan de ingang van de winkel om het aantal klanten te beperken. Maar de inzet van mensen is niet voor alle winkeliers mogelijk.. Beveiligingsorganisatie G4S creëerde daarom een intelligent telsysteem, dat automatisch telt hoeveel mensen de winkel betreden én verlaten. 

“Het is onze opdracht om in te staan voor de veiligheid van mensen. In deze coronaperiode kunnen we dat doen door voldoende ruimte voor mensen te garanderen. De inzet van medewerkers aan de deur is niet voor elke winkelier mogelijk, een technologisch systeem kan meestal wel. We willen met dit systeem dan ook een goede oplossing bieden voor winkels om hun heropstart vlot te doen verlopen.”

Rudy Verbraeken, Solution Development Manager G4S Belgium

Verkeerslicht

Het telsysteem van G4S bestaat uit een slimme camera en een soort “verkeerslicht”, dat aan de in- en uitgang van de winkel wordt geplaatst. De winkeluitbater registreert in het systeem het maximaal aantal toegelaten klanten. Met behulp van een slimme camera houdt het systeem bij hoeveel mensen de winkel betreden en verlaten. Wanneer het maximaal aantal klanten is bereikt, springt het licht op rood. Klanten mogen opnieuw binnengaan wanneer het licht op groen springt.

“Het is zo simpel als de verkeersregels, waarvan iedereen mag verwachten dat deze alom gerespecteerd worden. Bovendien vermijden winkeluitbaters op deze manier dat ze één van hun medewerkers verliezen om de in- en uitgangen te bemannen, of dat ze een hele dag een bewakingsagent moeten inzetten. Bewakingsagenten of het personeel kunnen zich daardoor beter focussen om de veiligheid in de winkel te vrijwaren.”

Rudy Verbraeken, Solution Development Manager G4S Belgium

De bewakingsorganisatie sluit niet uit dat er daardoor files aan de ingang van de winkel kunnen ontstaan. In samenspraak met de winkel zal de bewakingsorganisatie advies verlenen zodat de physical distancing gerespecteerd kan worden. Dat kan onder andere met behulp van bordjes, markeringen op de grond of hekken.

Rudy Verbraeken

Solutions Development Manager, G4S

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be