Snellere uitbetaling van kinderbijslag aan 110.000 Brusselse kinderen

2 op 3 Famiris-gezinnen krijgen vanaf 2020 gemiddeld 40 euro meer kinderbijslag

De ouders van 110.000 Brusselse kinderen, die hun kinderbijslag gestort krijgen via Famiris, hebben vandaag voor het eerst hun uitbetaling ontvangen via het nieuwe softwaresysteem dat IT solutions provider Cegeka hielp ontwikkelen. De nieuwe kinderbijslag zal voortaan niet alleen sneller op hun rekening staan, maar zal voor 62 procent van de Famiris-gezinnen een verhoging van gemiddeld 40 euro per maand betekenen.

De ouders van één op de drie Brusselse kinderen, zo’n 110.000 ongeveer, krijgen voortaan de kinderbijslag uitbetaald via Famiris, de opvolger van FAMIFED. Om de uitbetaling aan 56.000 gezinnen in de juiste, digitale banen te leiden, riep Famiris de hulp in van IT solutions provider Cegeka, die ook het Groeipakket ontwikkelde voor de Vlaamse overheid. Vandaag is de eerste uitbetaling via de nieuwe software van Famiris uitgevoerd aan alle rechthebbende gezinnen.

“Dankzij het nieuwe systeem wordt de kinderbijslag op de eerste werkdag van de maand uitbetaald. In het oude systeem werd telkens op de 8e dag van de maand uitbetaald, maar nu zullen de Brusselse gezinnen dus tussen de 5 à 8 dagen sneller de kinderbijslag gestort krijgen waar ze recht op hebben.” 
Tania Dekens, Leidend ambtenaar van Iriscare
en Fabio Mouro, Program Manager Kinderbijslag Famiris van Cegeka

Het nieuwe systeem is ook zo ontwikkeld dat geen enkel gezin er financieel op achteruit gaat. De software vergelijkt namelijk de uitbetalingen van december 2019 en zoekt voor ieder gezin de voordeligste berekening volgens de wettelijk voorziene parameters.

“Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de inkomens van de ouders en kunnen er supplementen toegekend worden aan bepaalde gezinnen. Voor 62 procent van de aangesloten gezinnen betekent het nieuwe systeem een verhoging van de kinderbijslag met gemiddeld 40 euro en zo’n 4.000 werkende gezinnen met een laag inkomen krijgen voortaan een toeslag waar dat vroeger niet het geval was.”
Tania Dekens, Leidend ambtenaar van Iriscare
en Fabio Mouro, Program Manager Kinderbijslag Famiris van Cegeka

Om te verzekeren dat de eerste betalingen vlekkeloos verlopen, liep het nieuwe systeem van Famiris sinds vorige zomer parallel met het oude systeem van FAMIFED.

“Dankzij de automatische tests en simulaties die elke twee weken plaatsvonden, een proces dat inherent is aan onze aanpak, kon de berekeningsmotor verfijnd en geoptimaliseerd worden.”
Fabio Mouro, Program Manager Kinderbijslag Famiris van Cegeka

De technologie zorgt er ook voor dat geen enkel van de Famiris-gezinnen vergeten wordt.

“Vooraf werden 35.594 gezinnen, die nog geen toeslag ontvingen, bevraagd over hun financiële situatie omdat zij mogelijk in aanmerking kwamen voor een sociale toeslag. Midden 2022 zullen de inkomens voor 2020 van alle Famiris-gezinnen via de nieuwe software automatisch gecontroleerd worden op basis van de belastingsaangifte. Als op dat ogenblik blijkt dat bepaalde gezinnen op basis van inkomens te weinig kinderbijslag ontvangen hebben, zal dat retroactief rechtgezet worden. Op die manier krijgt elk gezin uiteindelijk waar ze recht op hebben en valt niemand uit de boot.” 
Tania Dekens, Leidend ambtenaar van Iriscare

Wendy Knaepen

Brand Director Cegeka

Sven Heyndrickx

Communicatieverantwoordelijke Iriscare

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be