Solidariteit in tijden van corona: Techondernemers bouwen website die Vlaamse ziekenhuizen en vrijwilligers matcht op www.hulpvoorhelden.be

Drie IT-ondernemers hebben op vraag van Vlaamse ziekenhuizen in 48u een platform gebouwd dat vrijwilligers rechtstreeks matcht met onze zorginstellingen. Vlamingen die ziekenhuizen en zorgcentra willen helpen in de strijd tegen het coronavirus, kunnen zich in 1 minuut online registreren via www.hulpvoorhelden.be. Zorginstellingen kunnen via de site meteen de juiste vrijwilligers contacteren. Emmaüs vzw maakt al gebruik van de website. Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro Vlaanderen verspreidt de boodschap ook onder al zijn zorginstellingen. Maar ook alle andere erkende eerstelijns-zorginstellingen kunnen kosteloos aansluiten.

“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen contact namen en blijven nemen om hulp aan te bieden. Hulpvoorhelden.be zal al deze vragen stroomlijnen en zorgen dat de hulp op de juiste plaats terecht komt. Ik roep dan ook op dat iedereen die een handje wil toesteken, gebruik maakt van deze website. Dat zal ook de administratieve diensten in onze voorzieningen ontlasten.”
Inge Vervotte, voorzitter dagelijks bestuur Emmaüs vzw

Ziekenhuizen contacteren rechtstreeks de juiste vrijwilligers

Van mondmaskers stikken tot gepensioneerde artsen en ambulanciers die opnieuw aan het werk gaan: de voorbije weken hebben getoond dat Vlaanderen in coronatijden enorm solidair is met onze zorgverleners. Maar de stortvloed aan vrijwilligersacties komt vandaag niet altijd terecht bij de juiste zorginstelling en overbelast soms de administratieve dienst van zorginstellingen. Ook hebben kleinere instellingen vaak niet de middelen en mensen om snel vrijwilligers te zoeken. 

Ook al zou het coronavirus in ons land zijn piek pas bereiken binnen een tweetal weken, dan nog kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen in Vlaanderen vanaf vandaag alle extra hulp van vrijwilligers al gebruiken. De nood is nu al erg hoog. Via de website www.hulpvoorhelden.be vinden zorginstellingen snel die vrijwilligers in hun regio voor de urgente diensten en kunnen ze hen rechtstreeks contacteren. 

Kinderopvang, beschermende kledij of babbeltje aan de telefoon

De lijst met vrijwillige diensten die burgers kunnen leveren, is opgesteld met en door de zorginstellingen en wordt regelmatig aangepast in functie van de noden van de zorginstellingen. Wie is aangemeld als vrijwilliger, wordt rechtstreeks gecontacteerd door de organisaties die aangesloten zijn op de site.
Enkele voorbeelden van vrijwillige diensten zijn:

  • beschermende kledij (incl. mondmaskers) maken
  • kinderopvang voor zorgverleners voorzien 
  • inkopen doen of maaltijden maken voor gezinnen met twee werkende zorgverleners
  • was- en/of strijkdiensten voor zorgverleners
  • een babbeltje maken aan de telefoon met een ouderen
  • kleurplaten of spelletjes bezorgen aan kinderen in kwetsbare gezinnen
  • speelmaterialen bezorgen aan zorgvoorzieningen voor kinderen en volwassenen met een zware handicap. Zoals bv. oude werkende tablets, kinderfilms, buitenspeelgoed, dromenvangers, e.d.

*****

Nota voor de pers:

Graag alle persvragen afstemmen via Bert Bouserie (Bepublic) om ziekenhuizen in deze tijden niet te overbelasten. U kan per telefoon of skype een interview afnemen met Johan Meerbergen van Emmaus, Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro of Hans Seeuws (een van de initiatiefnemers achter het project).

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be