SOS Kinderdorpen vraagt steun voor kinderen en families in Oekraïne

SOS Kinderdorpen biedt al twintig jaar opvang en begeleiding aan kinderen in moeilijke familiesituaties in het land, ook in Oost-Oekraïne. “Deze escalatie is een mokerslag voor families die al jaren gebukt gaan onder het aanslepende conflict. Honderdduizenden extra kinderen en families komen nu in gevaar. Zij hebben onze hulp nu meer dan ooit nodig”, klinkt het bij SOS Kinderdorpen.

Eerder deze week evacueerden de teams van SOS Kinderdorpen 99 kinderen en SOS pleegouders uit Loegansk. Ze trokken meer naar het westen van het land, waar ze zullen blijven zolang de situatie in het oosten niet stabiliseert.

"Alle kinderen, SOS pleegouders en onze medewerkers bleven tot hier toe gelukkig ongedeerd. Maar de crisis weegt heel zwaar op het mentaal welzijn van de kinderen. We voelen ons machteloos en willen dat deze oorlog zo snel mogelijk stopt. Onze prioriteit is om zoveel mogelijk kinderen te beschermen als we kunnen. We willen dat zij zonder haat kunnen opgroeien. Ik sta ook in contact met SOS Kinderdorpen in Rusland en Wit-Rusland. Wij staan aan dezelfde kant: de kant van de kinderen.”

Serhii Lukashov, Directeur van SOS Kinderdorpen in Oekraïne


Noodhulp voor families die nergens heen kunnen
Daarnaast bereidt de NGO ook een noodhulpprogramma voor, om steun te kunnen bieden aan kinderen en families die nergens heen kunnen. Ze concentreren zich daarbij in de eerste plaats op basisnoden als voeding, water, medische zorg, psychosociale steun, materiële hulp en hygiëne.
De organisatie krijgt daarbij de steun van de Oekraïense Belg Yaremma Vengrynovych, die vorige zomer de projecten van SOS Kinderdorpen in Oekraïne bezocht na een sponsortocht van ruim 2000km met de fiets.


"Het is hartverscheurend om te zien wat er momenteel in Oekraïne gebeurt. In onze familiechats hoor ik hoe mensen elkaar waarschuwen om te schuilen in de schuilkelders. Vier maanden geleden bezocht ik de toenmalige frontlinie en zag ik het werk van SOS Kinderdorpen daar. Toen ik gisteren opstond en het nieuws zag, was mijn eerste reactie om hen te contacteren en een campagne op te zetten.”

Yaremma Vengrynovych

Wie kinderen en families in Oekraïne wil steunen kan dat via deze link: https://www.sos-kinderdorpen.be/actie/oekraine

Michael Deleener

SOS Kinderdorpen

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be