Sparkx bouwt grootste sportpretpark van Europa in België

Verschillende generaties beleven samen meer dan 50 sporten onder één dak ​ ongeacht hun niveau

Sparkx bouwt in Hasselt het grootste sportpretpark van Europa. Op 3.500 vierkante meter zullen sporters, families, vrienden en organisaties als scholen en bedrijven van meer dan 50 verschillende sporten kunnen proeven. Het sportainmentpark laat bezoekers via AR-simulatoren en andere technologische hoogstandjes naast klassieke sporten zoals voetbal of basketbal ook door Belgen minder beoefende sporten als curling, baseball of het in Japan bedachte virtuele trefbal hado beoefenen. Maar ook aan minder toegankelijke sporten zoals paragliding, sportvissen, alpineskiën of een wingsuitvlucht kunnen alle leeftijden hun hartje binnenkort ophalen. Het gloednieuwe sportbedrijf, dat gesteund wordt door meerdere privé-investeerders, creëert 40 extra jobs in de regio. Het Belgische park opent in het voorjaar 2023 de deuren. Op termijn wil Sparkx nog parken rond een gezonde sportbeleving openen in België en in onze buurlanden. 

Jong en oud, van beginner tot geoefend sporter enthousiast maken om meer en gezonder te bewegen. Dat is de droom die zes jonge ondernemers, waarvan vier ex-Decathlon’ers, met hun sportpretpark Sparkx willen realiseren. Alles in het gloednieuwe sportpark heeft daarom één grote rode draad: welzijn. In de eerste plaats fysiek door actief te sporten, maar evenzeer door bezoekers te inspireren rond mentale gezondheid en gezonde voeding. Het grootste sportpretpark van Europa wil met die filosofie gezinnen, families, vrienden, scholen en bedrijven bereiken. ​  

“Onze meer dan 50 sportbelevingen op 3.500 vierkante meter wakkeren het plezier en de goesting van de bezoekers aan om te sporten. Eens ze de smaak te pakken hebben, vinden ze sneller de weg naar de lokale sportclubs. Om de drempel te verlagen kan iedereen hier volgens eigen tempo en niveau de eerste of verdere stappen zetten in een bepaalde sport. Bovendien is elke liefhebber bij ons zeven dagen op zeven welkom. Op woensdagen en tijdens weekends verwachten we vooral families en gezinnen, tijdens de weekdagen richten we ons in de voormiddag vooral op scholen en bedrijven, vanaf de middag kan iedereen uiteraard komen sporten. De sportattracties vullen we aan met teambuildings, workshops en lezingen rond mentale gezondheid en gezonde voeding. Er zijn ook avonden dat we specifieke attracties aanbieden om privé te reserveren. Wil je bijvoorbeeld met je gezin een uurtje baseballen of wil je enkele keren intensief skiën voordat je op skivakantie vertrekt, dan kan dat”, zegt Anja Swinnen, parkleader bij Sparkx. 

Meer dan 50 sportattracties op 3.500 vierkante meter 

België krijgt met Sparkx meteen het grootste sportpretpark van Europa. Niet in aantal vierkante meters, maar wel dankzij de meer dan 50 sporten die je kan beoefenen op één plaats. Bezoekers zullen zich kunnen uitleven met klassieke sporten zoals voetbal, tennis en basketbal, maar ook met minder gekende sporten zoals curling, kleiduifschieten of sportvissen of sporten die te duur zijn of te ver van huis beoefend moeten worden. Zo zullen bezoekers bij Sparkx kunnen skiën op de allereerste simulator voor alpineskiën van het land, rondscheuren op een virtueel F1-circuit ​ ​ of de adrenaline door de aderen voelen gieren op de indrukwekkende wingsuit-simulator. Maar het zijn niet alleen de sportattracties waaronder een aantal technologische hoogstandjes zitten die Sparkx onderscheiden van andere sportpretparken in de wereld. Het is vooral de focus op gezondheid en welzijn, waarbij verschillende generaties samen kunnen sporten, die het sportainmentpark een extra dimensie geeft. 

“Sparkx draait rond veel meer dan sporten ontdekken. We voegen een extra laag toe aan ons pretpark. Het digitale spelelement zorgt ervoor dat sporten niet alleen plezant is. De games dagen sporters uit in coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. En we hebben niet alleen aandacht voor de fysieke sportbeleving van onze bezoekers. Ons park wil ook dat bezoekers zich mentaal goed in hun vel voelen. Meer bewegen helpt, maar ook gezonde(re) voeding in je dagelijkse leven inpassen en je mentaal goed voelen, zorgen ervoor dat je sterker in het leven staat. Het is de combinatie van sport en welzijn binnen een innovatief sportainmentpark dat onze investeerders van het eerste uur heeft overtuigd om dit verhaal samen te starten. Daarenboven kunnen we ook rekenen op de jarenlange expertise van onze Belgische partner KCC, een themaparkdesigner die al meewerkte aan de bouw van zo’n 250 themaparken wereldwijd.”, zegt mede-oprichter Mathieu Renier. ​ 

Europese ambities met bekende fans

Voor de uitbouw van Sparkx in België kan het sportpretpark rekenen op verschillende bekende supporters zoals ex-Rode Duivel Mousa Dembélé en technologie-ondernemer Peter Hinssen. 

“Ik heb mijn hele leven aan de sport te danken en wil vooral jonge kinderen laten kennismaken met sport. Niet elk kind vindt even gemakkelijk een sport die bij hem of haar past. Op één plaats kunnen proeven van verschillende disciplines is ideaal. Kinderen ervaren wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen. Bezoekers zullen er ook mee krijgen hoe ze sterker worden in het kopje en leren hoe ze gezonder kunnen eten zonder hun hele leven helemaal te moeten omgooien.”, zegt Ex-profvoetballer Moussa Dembélé. 
“De innovatie die Sparkx uitstraalt ligt in lijn met de zichtbare trends in het sportlandschap elders in de wereld. Met de phygitale laag, waar het fysieke het digitale ontmoet, zet Sparkx de toon voor de toekomst en wil het verder gaan waar anderen zijn gestopt”, zegt technologie-ondernemer Peter Hinssen. 

De bouw van het sportpretpark in Hasselt is voor Sparkx de start van een internationaal plan. De focus ligt in eerste fase op het eerste park in België om vervolgens gestaag te groeien en op termijn ook parken bouwen in de rest van België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. ​ 

Hasselt als thuisbasis voor 40 werknemers

De bouwwerken in Plaza’H Hasselt zijn van start gegaan op 24 november 2022 en zullen in het voorjaar van 2023 afgerond zijn. Dan opent Sparkx de deuren voor het grote publiek. De zoektocht naar 40 medewerkers is intussen ook gestart. Sparkx rekruteert vaste medewerkers en ​ jobstudenten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via jobs@sparkx.com. Later dit voorjaar kunnen bezoekers tickets reserveren, ook via www.sparkx.com. 

Sofie Santermans

Senior PR Consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be