Special Olympics zet atleten met verstandelijke beperking voor de klas

Lespakket van Special Olympics bevordert inclusie op school

Voor het eerst zet Special Olympics zijn atleten met verstandelijke beperking niet op het sportveld, maar voor de klas. Met een speciaal ontwikkeld lespakket trekt de organisatie naar basisscholen over het hele land. Op die manier wil het stigma’s en taboes rond mensen met verstandelijke beperkingen van jongs af aan doorbreken. Met behulp van verschillende activiteiten wil Special Olympics de inclusieve ingesteldheid van leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar bevorderen. De Sint-Lambertusschool van Muizen gaat als eerste aan de slag met het gloednieuwe lespakket.

Normaal is atleet Lies Gielis te vinden op het tennisplein, basketbalplein of achter een tafeltennistafel, maar sinds kort staat ze ook voor de klas. De komende weken trekken zij en 13 collega-atleten naar verschillende scholen om te vertellen over het belang van sport, een gezonde levensstijl, maar vooral over haar verhaal binnen Special Olympics en hun eigen verstandelijke beperking. De meer dan 768 leerlingen die in deze eerste fase van het project les krijgen van de atleten, bereiden die les op voorhand goed voor. Dat doen ze met een uitgebreid lespakket, dat ook werd samengesteld door mensen met een verstandelijke beperking – waaronder enkele Special Olympics atleten – bij maatwerkbedrijf Entiris. Via creatieve, sportieve en journalistieke opdrachten op maat leren leerlingen over het belang van inclusie én hoe ze kunnen omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Het inclusieve lespakket onderstreept vooral wat deze mensen wél kunnen en hoe ze samen met mensen zonder beperking kunnen meedraaien in de samenleving. De kersverse juf Lies is alvast enthousiast.

“Ik ben zo blij dat ik de kans krijg om kinderen te inspireren en hen te vertellen over mijn sport en hoe die me verbindt met anderen. Ja, ik heb bepaalde beperkingen, maar ik heb ook héél wat speciale talenten. Ik ben erg trots dat ik kinderen kan laten zien dat iedereen kan sporten. Zo mag én kan iedereen deel uitmaken van de samenleving."

Lies Gielis, Special Olympics Athlete Ambassador

Primeur in het onderwijs

Het is de eerste keer dat Special Olympics in België het sportveld omruilt voor het klaslokaal. Voor de Olympische beweging is het initiatief een belangrijke aanvulling op hun jaarlijkse Nationale Spelen. Door het klaslokaal te betreden wil Special Olympics de reikwijdte en draagkracht van haar inclusieve visie verbreden.

“De samenleving van morgen zit vandaag op de schoolbanken. We zijn er ons van bewust dat veel stigma’s en vooroordelen over mensen met een verstandelijke beperking ontstaan op jonge leeftijd. Deze doelgroep, kinderen van 10 tot 12 jaar, is matuur genoeg om de problematiek te begrijpen, maar nog jong genoeg om niet bevooroordeeld te zijn. Daar creëer je inclusie en bewustwording. Met inclusieve programma's als deze, willen we een einde maken aan discriminatie en stereotypering van mensen met een verstandelijke beperking. We streven naar een samenleving waar iedereen zijn plaats heeft en iedereen ​ zich geaccepteerd voelt. Tegelijkertijd willen we ook aantonen dat iedereen zelf zijn of haar steentje kan bijdragen aan een meer inclusieve samenleving.” ​

An Caers, CEO van Special Olympics Belgium

Nationale uitrol van inclusief lespakket

Special Olympics wil het lespakket de komende jaren over heel België uitrollen. Daarbij starten ze bij basisscholen uit de omgeving waar de Nationale Spelen plaatsvinden. Zo nemen in eerste instantie 14 scholen uit Mechelen en omgeving deel aan het project. Als gaststad van de Nationale Spelen ontvangt de stad Mechelen het lespakket met open armen.

“Onderwijs creëert vensters om naar de wereld te kijken en opent deuren naar de toekomst. Voor ieder met zijn eigen ambities en eigen talenten. Dat is ook wat Special Olympics doet: iedereen heeft talenten en moet de kans krijgen deze volop te ontwikkelen en ze te laten schitteren. Werken aan inclusiviteit is belangrijk om het samenleven te bevorderen in onze maatschappij. Aandacht hiervoor in het onderwijs zorgt voor bewustwording bij onze jeugd en leert hen over inclusie en diversiteit op een educatieve en interactieve manier. Dankzij dit lespakket kijken kinderen breder naar Special Olympics en leren ze het verhaal achter het evenement kennen. Ook de afstand met iemand met een functiebeperking wordt hiermee verkleind. We zijn dan ook heel blij dat er bij de scholen heel veel enthousiasme is om mee te doen.”

Rina Rabau Nkandu, Schepen van Onderwijs, Toegankelijkheid en Sociale Cohesie in Mechelen

Sint-Lambertusschool in Muizen is eerste ‘Play Unified School’

Op 10 maart bijt basisschool Sint-Lambertus in Muizen de spits af. Zij krijgen als eerste ​ de titel “Play Unified School”. Dat is de officiële titel die Special Olympics geeft aan scholen die het lestraject hebben doorlopen en zich dus engageren om mee te bouwen aan een inclusieve samenleving.

"We zijn bijzonder trots dat we ons als eerste een ‘Play Unified School’ mogen noemen. Het lespakket is de perfecte manier om onze leerlingen te doen nadenken over hoe mensen ondanks hun verschillen ook perfect samen kunnen leven. Dat iemand als Lies voor de klas staat en samen met hen sport, illustreert dat heel mooi. Het doet onze leerlingen stilstaan bij discriminatie en brengt hen bij dat ook zij een invloed hebben op een inclusievere samenleving.”

Katrien Slaets, leerkracht van het vijfde leerjaar van de Sint-Lambertusschool in Muizen

Naast de Sint-Lambertusschool, ontvangen nog 13 andere basisscholen binnenkort Special Olympics-atleten, waaronder basisscholen De Spiegel (Leest), Wonderwijs (Zemst), VBS De Ark (Mechelen), Villa Zonnebloem (Mechelen), Sint-Niklaasschool (Leest), De Puzzel (Mechelen), Sint-Maartenschool (Hombeek), OLV De Ham (Mechelen), VBS De Parel (Mechelen), Ursulinen (Mechelen), Sint-Pietersschool (Mechelen), VBS Scheppers (Mechelen) en de Esdoornschool (Hombeek).

 

De leerlingen maakten een video over het lespakkeet

MP4 - 19 Mb

An Caers

CEO, Special Olympics Belgium

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be