Sportsector vraagt concreet relanceplan op Overlegcomité

Vlaamse Sportfederatie: “18.000 sportclubs verwachten duidelijkheid wanneer ze kunnen heropstarten en of sportkampen kunnen met Pasen”

De Vlaamse Sportfederatie, die 1,4 miljoen sportende Vlamingen vertegenwoordigt, begrijpt dat de huidige situatie moeilijk is en dat we niet roekeloos kunnen versoepelen. De sportsector hoopt vrijdag wel op de eerste stappen voor outdoorsporten en een duidelijk en concreet relanceplan voor alle sporten. De tijdlijn naar de lente van de vrijheid moet er zeker komen, net als het antwoord of onze clubs vanaf de paasvakantie opnieuw sportkampen kunnen organiseren. Ook hoe de heropstart van de indoortrainingen voor alle leeftijden zal georganiseerd kunnen worden, moet op de agenda staan. “Veilig, georganiseerd sporten zou een enorme mentale boost aan de bevolking geven”, stelt de Vlaamse Sportfederatie.

De Vlaamse Sportfederatie begrijpt dat brede versoepelingen op korte termijn niet aan de orde zijn. Toch vragen ze dat de sportsector vrijdag een duidelijk plan krijgt waarin genoeg eten en drinken zit met een bijhorende tijdlijn voor onze noodlijdende sportclubs.  

“De sportsector is een zeer diverse sector, wat een gedifferentieerde aanpak vergt. In het licht van de onzekere pandemiecijfers is dit juist een kans om de sector stapsgewijs te laten heropstarten. Zo kunnen er strenge criteria gelden, die geleidelijk versoepelen bij dalende besmettingscijfers en/of ziekenhuisopnames. Vrijdag moet er echt dringend duidelijkheid komen wat voor onze sector binnen strenge veiligheidsmaatregelen mogelijk is en wat de roadmap zal zijn richting de lente van de vrijheid, zoals onze premier dit mooi verwoordde.”
Koen Umans, voorzitter Vlaamse Sportfederatie

Alle sporten apart bekijken en timings geven 

De Vlaamse Sportfederatie heeft samen met haar federaties en clubs een vooruitzicht en timings nodig om te weten of ze nog iets van hun seizoen kunnen maken en welke voorbereidingen ze wanneer moeten treffen om veilig te kunnen heropstarten. Vrijdag moet daar verandering in komen. 

De politiek mag alle sporten ook niet als één geheel zien. Elke sportdiscipline is anders. In bepaalde sporttakken zien clubs 30 tot 40 procent van hun leden afhaken, terwijl ze opnieuw coronaveilig zouden kunnen beginnen trainen, mits naleving van strenge regels.

Sportkampen tijdens paasvakantie blijven vraagteken

De paasperiode is de belangrijkste periodes van het jaar voor zowel de sportfederaties als onze sportclubs om extra centen in kas te krijgen. Organisatoren blijven voorlopig in het ongewisse en kunnen niet starten met de organisatie van de kampen, laat staan de inschrijvingen en de praktische regelingen. 

“Onze clubs en federaties hadden graag duidelijkheid gekregen of ze sportkampen kunnen organiseren met Pasen. Wordt de regeling van de krokusvakantie doorgetrokken naar de paasvakantie? De Vlaamse Sportfederatie dringt aan op een extra versoepeling voor de groep 13 tot 18-jarigen. Inschrijvingen starten best nu om alles goed te organiseren. Sportclubs kunnen sportkampen volgens ons voor alle leeftijden vanaf de paasvakantie perfect veilig en op een verantwoorde manier organiseren. Alle clubs zijn bereid om hiervoor extra inspanningen te leveren. Sporten is een welgekomen afwisseling nu de Vlaming met Pasen al niet echt op reis kan. Bovendien zorgt zo’n kamp al snel voor enkele duizenden euro’s aan inkomsten voor de clubs.” 
Koen Umans van de Vlaamse Sportfederatie

Ook indoorsporten moeten geleidelijk aan kunnen opstarten

"Ook de indoorsporten snakken ernaar om opnieuw te kunnen starten met trainen. De federale regering moet stoppen met alle sporten over dezelfde kam te scheren op vlak van trainingen, competities en toernooien. Een basketbaltraining met 12 spelers is niet hetzelfde als een tennistraining met 2. Voor elke sportdiscipline zijn de maatregelen en de timing van de heropstart anders. Voor indoorsporten kunnen er strenge normen worden opgelegd op vlak van densiteit, ventilatie en meting van luchtkwaliteit zoals die in andere sectoren ook gelden zodat ook zij geleidelijk kunnen heropstarten.” 
Koen Umans van de Vlaamse Sportfederatie

Verbod op competities op de schop

Tot slot willen de Vlaamse sportclubs ook het algemene verbod op competities op de schop. Sommige disciplines zijn namelijk disproportioneel hard getroffen door de competitieban. In heel wat sporten, zoals bijvoorbeeld golf, tennis en kajak zouden wedstrijden nu al veilig georganiseerd kunnen worden, stelt de Vlaamse Sportfederatie. Ook hierover moet het nieuwe Overlegcomité vrijdag echt duidelijkheid bieden.

Over de Vlaamse Sportfederatie
De Vlaamse Sportfederatie vzw is de koepelorganisatie voor sportfederaties en hun sportclubs in Vlaanderen. De Vlaamse Sportfederatie overkoepelt 50 gesubsidieerde en 15 louter erkende federaties, goed voor 1,4 miljoen sporters in Vlaanderen, die sporten in meer dan 18.000 sportclubs. De Vlaamse Sportfederatie versterkt samen met sportfederaties en sportclubs hun werking en aanbod, zodat meer mensen in Vlaanderen kwalitatief kunnen sporten.
Meer info op https://www.vlaamsesportfederatie.be/

Koen Umans

Voorzitter Vlaamse Sportfederatie

Arno Creve

PR Consultant

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be