Steenbakkerij Vande Moortel zet met 2200 zonnepanelen volop in op productie van groene stroom

Energieproducent Eneco ondersteunt bedrijven in het vergroenen van het productieproces

Oudenaarde - Steenbakkerij Vande Moortel heeft op zijn productievestiging in het Oost-Vlaamse Oudenaarde meer dan 2200 zonnepanelen geïnstalleerd. Die zijn goed voor een jaarlijkse capaciteit van 797 MWh, vergelijkbaar met het verbruik van 230 gezinnen. Met deze installatie kan steenbakkerij Vande Moortel 10% van het eigen stroomverbruik opwekken op een duurzame manier. Het is in samenwerking met groenestroomproducent Eneco dat dit project tot stand kwam.

Ook in 2021 gaat Vande Moortel verder met zijn investeringsprogramma om het productieproces te vergroenen. Op de productiehallen werden meer dan 2200 zonnepanelen gelegd die jaarlijks 797 MWh aan groene stroom opleveren. Dit is vergelijkbaar met het gecombineerde jaarverbruik van 230 Vlaamse gezinnen. Hiermee voorziet Steenbakkerij Vande Moortel momenteel in ongeveer 10% van haar totale verbruik via hernieuwbare energie.

100 % hernieuwbare energie moet de doelstelling zijn

Met deze investering is de steenbakkerij niet aan haar proefstuk toe. Vande Moortel heeft de laatste jaren een ambitieus investeringsprogramma afgewerkt en grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Twee oude ovens werden vervangen en twee andere ovens werden volledig gereviseerd. Hierdoor is de energievraag geoptimaliseerd, en spectaculair gedaald. Ook voor de aansturing van de droogovens werd de energievraag nagenoeg uitgeschakeld door het optimaal benutten van de restwarmte uit het productieproces.

 

“Het is een mooie volgende stap in ons traject maar zeker niet het eindpunt.  Hoe meer echte hernieuwbare energie we kunnen opwekken hoe beter. We kijken hiervoor naar zon, wind en water. Er zullen in de toekomst zeker nog extra zonnepanelen bijkomen, maar er zijn ook mogelijkheden op het gebied van wind en water. We zijn alle opties aan het uitwerken en zullen ze stap voor stap implementeren. Het vraagt telkens veel inspanning van ons bedrijf maar zowel wijzelf als de omgeving varen er wel bij.” 

Peter Vande Moortel, managing director Vande MoortelDe installatie werd geplaatst door Eneco Solar. Eneco Solar zet in op de verduurzaming van zijn klanten. Door te investeren, te adviseren en het beheren en onderhouden van dit grote zonneproject bij Vande Moortel zet Eneco een stap verder om bedrijven te helpen vergroenen.

“We zijn uitermate verheugd dat de bedrijfswereld een voortrekkersrol speelt als het op verduurzaming aankomt. Industriële pioniers, zoals Vande Moortel tonen het goede voorbeeld voor de rest van de industrie. Samen werken we aan een betere planeet voor huidige en toekomstige generaties.”

Iwein Goigne, CEO Eneco Solar.Contact voor interviews: 

Vande Moortel

Cedric Himpe, Technisch adviseur, 0479/52.62.87, cedric.himpe@vandemoortel.be

Scheldekant 5, 9700 Oudenaarde, +32(0)55 33 55 66 

Eneco

Mark Van Hamme, woordvoerder, 0473/46.84.99., mark.vanhamme@eneco.com

 

Praktisch:

Voor cameraploegen en fotografen is er de mogelijkheid om het dak op een veilige manier te betreden om de zonnepanelen in beeld te brengen.

 

Over Vande Moortel

Steenbakkerij Vande Moortel werd opgericht in 1864 in Oudenaarde. Het bedrijf groeide onder leiding van de familie Vande Moortel uit tot een belangrijke producent in het topsegment van gevelstenen en de referentie in de kleiklinkermarkt. Momenteel produceert de steenbakkerij 95.000.000 stenen per jaar, bestemd voor de Belgische markt, haar buurlanden, de Scandinavische landen, Oost-Europa en andere exportmarkten zoals Japan, Amerika en het Arabisch Schiereiland.

 

Over Eneco België

Eneco is de derde grootste elektriciteitsleverancier van België met 100% groene energie uit zon en wind. Eneco werd in 2011 actief in België en telt sindsdien 122 onshore en offshore windturbines en meer dan 350.000 zonnepanelen. In totaal voorziet Eneco bijna 1 miljoen particuliere klanten en 55.000 industriële klanten in België van groene stroom en gas. 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be