Switch organiseert gratis infosessies voor blinden over heel Vlaanderen

Smartphones bevorderen sociale integratie van blinden

Mensen met een visuele beperking hun onafhankelijkheid geven via de smartphone. Dat is wat Apple-reseller Switch wilt bereiken door infosessies voor blinden en slechtzienden te organiseren over heel Vlaanderen. Daarvoor schakelen ze de hulp in van Ommezien, een jong bedrijf dat hulpmiddelen en diensten aanbiedt voor blinden en slechtzienden. Blindenorganisatie Licht & Liefde juicht het initiatief alvast toe.

Waar mensen met een visuele beperking vroeger enkel konden terugvallen op verschillende apparaten of hun omgeving om brieven te lezen, e-mails te typen of treinuren op te zoeken, kunnen ze dat vandaag ook gemakkelijk met hun iPhone. De toestellen zijn eenvoudig te besturen met de stem en hebben een voorleesfunctie. Verschillende apps scannen de omgeving en gedrukte teksten. Stuk voor stuk belangrijke toepassingen in het leven van blinden en slechtzienden.

 

De smartphone kan de standaard hulpapparaten voor blinden en slechtzienden nog niet volledig vervangen, maar zijn al wel onmisbaar geworden voor mensen met een visuele beperking. Zeker omdat ze de mobiliteit en onafhankelijkheid van blinden verbeteren. Om die reden moedigen blindenorganisaties zoals Licht & Liefde hun doelpubliek aan zich een smartphone aan te schaffen. Ommezien, dat hulpmiddelen en diensten voor blinden en slechtzienden aanbiedt, krijgt dagelijks verschillende vragen over de toepassingen die smartphones bieden.  

 

“Veel blinden en slechtzienden vinden het fijn dat ze één product kunnen gebruiken dat ze overal mee naartoe kunnen nemen. Vooral het mobiele aspect van de smartphone geeft blinden meer onafhankelijkheid. Daardoor is het gemakkelijker om op dezelfde manier datgene te doen wat niet-blinden doen: onderweg een sms’je sturen, de busuren checken, een boek lezen etc. Bovendien is een smartphone niet exclusief bedoeld voor blinden. Ook dat bevordert het gevoel van inclusie.”

Kathleen Boogmans van Ommezien

 

iPhone is voortrekker

 

Wanneer blinden vragen welke smartphone het meest toegankelijk is, halen blindenorganisaties vooral de iPhone aan. Het hele ecosysteem van Apple neemt een voortrekkersrol in om toepassingen te ontwikkelen die de toegankelijkheid bevorderen voor mensen met een visuele beperking. Om ervoor te zorgen dat zij het maximum uit hun toestellen kunnen halen, biedt Apple-reseller Switch vanaf nu infosessies voor blinden en slechtzienden over heel Vlaanderen. De sessies zullen gegeven worden door Kathleen Boogmans van Ommezien. Als slechtziende weet zij immers perfect waar de noden voor mensen met een visuele beperking liggen.

 

“Geregeld komen blinden en slechtzienden bij ons in de winkel met vragen over technologieën die hen kunnen helpen. Vaak weten ze dat de iPhone heel wat functies heeft, maar welke dat zijn en hoe een iPhone hen precies kan helpen, dat weten ze niet. We willen onze slechtziende klanten écht helpen en niet zomaar een product verkopen. Via de infosessies hopen we mensen met een visuele beperking over heel Vlaanderen te tonen hoe de iPhone hen in het dagelijkse leven kan helpen.”

Ciska Schrooten, business developer bij Switch

 

Naast infosessies die focussen op de mogelijke toepassingen van de iPhone voor blinden en slechtzienden, zal Switch ook concrete workshops organiseren, waar mensen met een visuele beperking concreet leren omgaan met de iPhone. De infosessies zijn gratis, de workshops tegen betaling. Via de website maakt Switch de komende weken bekend wanneer de infosessies in de andere provincies doorgaan.

 

Contacteer ons
Ciska Schrooten Education business Developer, Switch
Sander Vanlouwe PR Consultant, Bepublic
Ciska Schrooten Education business Developer, Switch
Sander Vanlouwe PR Consultant, Bepublic
Over Bepublic

Wij pakken communicatie journalistiek aan. We zorgen ervoor dat jouw organisatie relevant communiceert. Op de juiste manier, en met het juiste publiek.