Technologiebedrijf Bringme ontwikkelt virtuele coronaspeurder met steun van Vlaio
Tiense Carconnex screent en beschermt bezoekers vanaf nu met virtuele receptionist
26 mei 2020
Het Leuvense technologiebedrijf Bringme ontwikkelde de afgelopen weken met steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen Vlaio een heuse ‘coronaspeurder’. Die automatiseert de ontvangst van bezoekers in bedrijven, informeert over de preventiemaatregelen, meet koorts en doet een virtuele gezondheidscheck. Daarnaast verdeelt de desk ook mondmaskers en laat hij werknemers en bezoekers van bedrijven de handen ontsmetten via een sensorgestuurde alcogel-dispenser. De virtuele speurder geeft werknemers en bezoekers vervolgens een badge waarmee ze toegang krijgen tot de bedrijfsvloer. Bringme heeft in aanwezigheid van Vlaams minister van Economie en Innovatie het eerste exemplaar bij het Tiense bedrijf Carconnex geïnstalleerd.
Uit de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen, de UHasselt en de KU Leuven bleek afgelopen week dat meer dan de helft van de besmettingen met corona op de werkvloer gebeurt. Het was een wake-up call voor bedrijfsleiders, die nu beseffen dat op plaatsen waar mensen binnen samenkomen een snelle en doortastende gezondheidscheck de norm moet worden. En het zal lang niet enkel bij de inkom van bedrijven blijven, maar onder andere ook in musea, winkels en gemeentehuizen. Daarvoor kunnen organisaties nu een automatische ‘coronaspeurder’ inschakelen. Het technologiebedrijf Bringme transformeerde in volle coronacrisis zijn hoofdkantoor tot een living lab. Daar hebben ze hun bestaande Desk omgebouwd tot een virtuele receptionist.
“De toestand in China verontrustte ons al een tijdje. Nog voor de coronacrisis in Europa toesloeg, heb ik ons businessplan voor 2020 overboord gegooid en in plaats daarvan een 12-wekenplan opgesteld. We hebben enorm geïnvesteerd in het onderzoek en de ontwikkeling van onze hard- en software. De upgrade die we van onze bestaande virtuele receptionist hebben gemaakt, loont. Elke dag contacteren bedrijven ons om hen uit de nood te helpen. Het toont dat organisaties technologie kunnen inzetten als structurele oplossing om de werkplek gezond te houden, zodat ze bij nieuwe viruspieken hun activiteiten niet opnieuw moeten stopzetten.”
Jo Vandebergh, CEO van Bringme
Tiense Carconnex krijgt primeur van virtuele coronaspeurder
Vlaio, het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen, heeft 250.000 euro geïnvesteerd in Bringme zodat het bedrijf zijn virtuele coronaspeurder verder kon ontwikkelen. De virtuele receptionist helpt bedrijven, musea, winkels en gemeentehuizen niet alleen om opnieuw op te starten, maar verzekert de continuïteit van onze economie bij nieuwe viruspieken. Bringme plaatst de virtuele coronaspeurder de komende weken bij een honderdtal organisaties. Het Tiense bedrijf Carconnex krijgt de primeur.
“Vlaanderen investeert fors in innovatie. Heel wat bedrijven ontwikkelen nu producten in het kader van gezondheid en veiligheid. Ook het leven op de werkvloer zal veranderen. Voor werknemers en gasten is het belangrijk dat ze in veilige omstandigheden kunnen werken, en het is goed dat technologieën als deze bedrijven een structurele oplossing kunnen aanbieden. Deze vernieuwing is onder meer met middelen van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen tot stand gekomen.”
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie
Coronavirus verandert job van receptionisten
De ontvangstruimte zal er in bedrijven in het post-coronatijdperk helemaal anders uitzien, en ook de functie van receptionist zoals we die nu kennen, bestaat binnen twee tot vijf jaar niet meer, zo voorspelt Bringme. Met de hulp van de technologie zullen receptionisten minder menselijk contact hebben bij het uitvoeren van hun taken, waardoor virussen en bacteriën minder verspreid worden. Ook het afhandelen van pakjes en leveringen bij bedrijven zal contactloos moeten gebeuren. Daarom werkt de slimme coronaspeurder samen met de Bringme Box, die voorzien is van een antibacteriële toplaag en het beheer van pakjes automatisch afhandelt.
“Het coronavirus zal op gezondheidsvlak in bedrijven voor een omslag zorgen zoals 9/11 de veiligheid in luchthavens voorgoed heeft gewijzigd. Die omslag begint bij automatisatie. Dat betekent niet dat receptionisten voorgoed zullen verdwijnen; ze zullen in bedrijven ingezet worden voor taken met een grotere toegevoegde waarde voor de business van de organisatie.”
Jo Vandebergh van Bringme
Over Bringme
Bringme is een internationaal technologiebedrijf met hoofdzetel in Leuven. Met zijn virtuele receptie en digitale conciërge automatiseert en beveiligt het bedrijf al wat een gebouw in en uitgaat: bezoekers, medewerkers, koeriers, leveringen, afhalingen … Alles gebeurt volautomatisch, zonder enige vorm van fysiek contact en volgens de hoogste veiligheids- en privacynormen. De Bringme Box, Desk, Box en Bell hebben een uniek design en worden bestuurd via één handige app die alles voor de gebruikers regelt. Zo’n 1500 klanten, samen goed voor 300.000 gebruikers, doen elke dag een beroep op de diensten van Bringme. Het gaat om grote bedrijven, kmo’s, projectontwikkelaars, gemeenten, overheidsinstellingen, ziekenhuizen en retailers.
Voor meer info: https://www.bringme.com/be-nl/