Tegen 2025 bijna 1 op de 3 kinderen bijziend volgens studie bij Belgische oogartsen
7 oktober 2021
Tegen 2025 dreigt 1 op de 3 kinderen niet meer scherp te zien vanop afstand. Dat blijkt uit een studie van brillenglazenfabrikant Hoya en Van Hopplynus Ophtalm (zusteronderneming van Arseus Medical en distributeur van optische meetapparatuur) bij Belgische oogartsen aan de vooravond van de ‘Week van het Zien’. Die stijgende trend in myopie is reden tot bezorgdheid, zelfs bij lagere bijziendheid1-5. Positief is dat oogartsen in ons land zich bewust zijn van de problematiek. 17,5% van de Belgische oogartsen geeft in het onderzoek aan gespecialiseerd te zijn in myopie bij kinderen. Ruim 1 op de 3 oogartsen voorziet zelfs specifieke uren waarop kinderen op consultatie kunnen komen.
De ‘Week van het Zien’ loopt dit jaar van 9 tot 16 oktober. Het is al de 17de keer de Algemene Professionele Opticiens-en Optometristenbond van België (APOOB) deze week organiseert. Deze editie staat in het teken van myopie. En dat is met een reden: bijna 14% van de ondervraagde oogartsen ziet een significante stijging van het aantal patiënten. Ruim de helft spreekt van een lichte stijging. Volgens de oogartsen kwam er ook een nieuwe stijging in het aantal patiënten sinds de eerste lockdown op 18 maart 2020 door de Covid-pandemie. De oogartsen uit de studie zien in hun praktijk steeds meer jonge patiënten met myopie en ze schatten dat hun aantal in de toekomst nog verder zal stijgen.
Oogartsen beschikken over steeds meer behandelmethodes voor myopiemanagement
Positief is dat er vandaag verschillende efficiënte behandelmethoden voor myopiemanagement bestaan waarmee oogartsen de golf van bijziendheid kunnen vertragen. In de praktijk zal een kind met potentiële bijziendheid op consultatie gaan bij een oogarts, die de risicofactoren voor de progressie van myopie zal evalueren en de gepaste behandelmethode zal voorschrijven en opvolgen.
De studie van Hoya en Hopplynus Ophtalm toont aan dat oogartsen voor de diagnose van progressieve myopie vooral rekening houden met de leeftijd van de patiënt, de familiegeschiedenis en de visuele omgeving. Het belang van het meten van de axiale lengte voor een diagnose wordt momenteel nog niet ten volle erkend. Slechts 9% van de oogartsen geeft aan de axiale lengte te meten. Volgens Ignace Fransman, opticien-optometrist bij Van Hopplynus Ophtalm, is de axiale lengte nochtans van cruciaal belang voor myopiemanagement.
“Met een biometer zoals de Lenstar Myopia van Haag-Streit kan men bijziendheid vroeg opsporen en opvolgen. Dit toestel meet niet alleen de aslengte, maar gaat die ook plotten in groeicurven die de evolutie van myopie en de effectiviteit van de behandelmethodes voorspellen. Hierdoor kan een oogarts alle potentiële risicofactoren van myopie en hun impact definiëren op basis van recente onderzoeksresultaten en het behandeltraject visualiseren voor de ouders en het kind.”
Ignace Fransman, opticien-optometrist bij Van Hopplynus Ophtalm
Om myopie te behandelen zegt 78% van de oogartsen vertrouwd te zijn met de farmaceutische behandeling met atropine-oogdruppels en 44% van de oogartsen schrijft het ook voor. En bij de optische behandelingen zijn oogartsen vooral geneigd om enkelvoudige brillenglazen voor te schrijven. Contactlenzen worden slechts in beperkte mate toegepast voor myopiemanagement. Maar liefst 75% van de oogartsen kiest voor de enkelvoudige brillenglazen ondanks het feit dat deze glazen de myopie niet behandelen en in bepaalde gevallen zelfs kunnen verergeren omdat ze de groei van de aslengte van het oog negatief kunnen beïnvloeden. Relatief nieuw in het rijtje en tot nu toe dus vrij onbekend bij oogartsen zijn myopieremmende brillenglazen, zoals MiYOSMART-brillenglazen van Hoya.
Revolutionaire behandeling met nieuwe brillenglazen MiYOSMART
Om myopie bij kinderen al vanaf de eerste tekenen te kunnen behandelen, lanceert Hoya in België de MiYOSMART-glazen. Deze brillenglazen corrigeren niet alleen het gezichtsvermogen zodat kinderen zowel dichtbij als veraf goed kunnen zien. Ze helpen ook om de toename van bijziendheid af te remmen. Het is een veilige en gemakkelijke behandeling omdat het te vergelijken is met het dragen van gewone brillenglazen. En ze zien er esthetisch ook hetzelfde uit. De resultaten van een 3 jaar durende klinische studie hebben aangetoond dat de progressie van de myopie gemiddeld 60% vertraagt6-7. Charles Bruninx, optometrist & consultant voor Hoya benadrukt het belang van deze nieuwe technologie.
“Studies tonen aan dat hoe vroeger myopie bij kinderen wordt vastgesteld en behandeld hoe beter we hen beschermen voor hun volwassen leven. Naast de gekende behandelmethodes met atropine, Ortho-K en myopie reducerende contactlenzen kunnen de MiYOSMART brillenglazen een goed alternatief bieden. Ze zijn niet-invasief en dus makkelijk(er) in te zetten bij kinderen. Qua efficiëntie en prijs liggen ze in lijn met de beschikbare alternatieven en vormen zo een mooie aanvulling op de huidige behandelmethodes.”
Charles Bruninx, optometrist & consultant voor Hoya
Om oogartsen te laten kennismaken met deze nieuwe technologie organiseert het bedrijf online opleidingssessies. Ook opticiens die het MiYOSMART-glas verkopen, zullen opgeleid worden om een erkend MiYOSMART-verdeler te worden. Dankzij de multidisciplinaire aanpak van het MiYOSMART-protocol zullen het kind en de ouders gedurende het volledige behandelproces adequaat begeleid kunnen worden.
Nieuwe portaalsite voor oogartsen en ouders myopieplatform.be
Naast de nieuwe brillenglazen lanceren Hoya en Van Hopplynus Ophtalm de nieuwe portaalsite www.myopieplatform.be om het bewustzijn rond myopiemanagement bij oogartsen, maar ook bij ouders te vergroten. Het platform biedt accurate informatie over de problematiek rond myopie, uitleg over de verschillende aspecten rond myopiemanagement en de evoluties in de markt. Oogzorgprofessionals kunnen er relevante achtergrondinformatie vinden en ouders kunnen er terecht voor antwoorden op vragen rond myopie bij kinderen.
***
Over Hoya
Al meer dan 80 jaar is Hoya Vision Care een gepassioneerde en innovatieve wereldleider op het vlak van optische technologie. Als fabrikant van kwaliteitsvolle en performante brillenglazen, blijft HOYA mikken op innovaties in de optische technologie om de beste oogzorgoplossingen te vinden voor oogzorgprofessionals. Het bedrijf levert brillenglazen in 52 landen dankzij een netwerk van meer dan 18.000 medewerkers en 45 laboratoria wereldwijd.
Over Van Hopplynus Ophtalm
Van Hopplynus Ophtalm, zusteronderneming van Arseus Medical, samen topspelers én referentie in België inzake distributie van medische - en paramedische producten die voldoen aan de hoogste eisen van de gezondheidszorg. De activiteiten van de groep zijn gestructureerd rond expertisedomeinen die de beste merken ter wereld voorstellen. De 140 medewerkers van de groep zetten zich elke dag opnieuw in om concreet vorm te geven aan een sterk engagement: "Driving superior care”. Een inspirerende missie om, samen met de sector, mee te bouwen aan een betere zorgomgeving.
Over Haag-Streit Lenstar Myopia als meet- managementplatform
De Haag Streit biometer Lenstar Myopia geldt als referentie op gebied van meetnauwkeurigheid met een precisie van ±0.01 mm wat neerkomt op ongeveer 0.03D. Dit staat in schril contrast met de klassieke cycloplegische refractiemethode, welke een nauwkeurigheid heeft van ±0.21D. Met de Eyesuite myopiasoftware van Haag Streit kan men de evolutie vergelijken met de verwachte evolutie over 10 jaar, door de resultaten uit te zetten op een grafiek. Dit laat dus toe om objectief te verifiëren of de gekozen behandelmethode efficiënt is. Uit studies blijkt dat de verwachte verandering in axiale lengte voor een jong emmetropisch kind onder de acht jaar ongeveer 0,20 mm per jaar is. Myopische kinderen groeien sneller dan emmetropische en hyperope kinderen (gemiddeld 0,34 mm per jaar), met een correlatie tussen axiale lengte en refractiefout.
Bronnen:
- Gifford K. Preparing Your Practice for the Myopia Control Stampede. Contact Lens Spectrum, Volume: 31, Issue: June 2016, page(s): 20-23, 25, 55. https://eu01.z.antigena.com/l/ZoGAYkdUss3A3o_czhA82Z~1I2RKMvwtenGYOFcRaYc24Kl-uNvI2mwJD-5riQkITVYaILGNCPyuIfzMe_Bg~LPKI_96ONNyZaxrytSiq~Dh63x1nauzoZ-1dUydyyk_jTGfy4kDxn3Yid49KX5Hj4IgafdNV6ZLK9YCxpMdKFB_l7Xox5ikFKomUWc33jyKvWieTitCjdK3ygwih1l5Xtn4L3VQJ-KW.
- WHO. The impact of myopia and high myopia. Report of the Joint World Health Organization–Brien Holden Vision Institute Global Scientific Meeting on Myopia, University of New South Wales, Sydney, Australia, 16–18 March 2015. http://www.who.int/blindness/causes/MyopiaReportforWeb.pdf, accessed 24.08.2018.
- Flitcroft D.I. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. : Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660. http://dx.doi.org/10.1016/j.preteyeres.2012.06.004.
- Saw S., Gazzard G., Shih-Yen E., Chua W. Myopia and associated pathological Complications. Ophthal. Physiol. Opt. 2005 25: 381–391.
- Lai T. Retinal Complications of High Myopia. Medical Bulletin. https://eu01.z.antigena.com/l/lsEa0Swk0yDKHncOndSF7Nyl8r2l-UKHXvOdLg0nzu2UTlXY1UPsla2hk1OITa4jtIgRW6BfhXJPymXn0rV9Ogu8Mq~NpuMD3Ut9iEykyGCBJFQpT038rUBwgj6VeC2pnAcgj2z8 9.09/2007.
- Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. British Journal of Ophthalmology. Published Online First: 29 May 2019. doi: 10.1136/bjophthalmol-2018-313739.
- Lam CS, Tang WC, Lee PH, et al Myopia control effect of defocus incorporated multiple segments (DIMS) spectacle lens in Chinese children: results of a 3-year follow-up study British Journal of Ophthalmology Published Online First: 17 March 2021. doi: 10.1136/ bjophthalmol-2020-317664.