Tips om met de elektrische wagen naar het skioord van je keuze te vertrekken

Koning winter is sinds enkele dagen bij ons in het land en dat hebben ook de bestuurders van elektrische auto’s geweten. Plots krijgen ze schrikwekkende meldingen te zien op hun dashboard waarbij de autonomie van hun auto tot soms 25 procent daalt door de barre temperaturen. Aangenaam is dat niet maar als je weet hoe ermee om te gaan, scheelt dat al.

Niet alleen op onze wegen is het belangrijk, maar ook voor wie de komende weken op skivakantie vertrekt met een elektrische auto, is het van belang om voorbereid te vertrekken. Mobiliteitsoplossingenbedrijf Arval België geeft hierbij alvast wat tips om veilig én met een maximale autonomie aan de rit naar het skioord van je keuze te vertrekken:

1. Vermijd een bevroren laadkabel

Uiteraard begint het bij de laadkabel, zonder deze kom je niet veel verder. Door je auto binnen op te laden, voorkom je vrieskou. Maar op weg naar het skioord en op skivakantie zelf is het vaak niet mogelijk om binnen te laden. Daarom raden wij aan om er zeker voor te zorgen dat de stekker van de auto droog is. Is die dan toch nat en bijgevolg bevroren? Gebruik dan de ‘old fashion’ warmwaterkruik of een kersenpitkussen om die te laten ontdooien. Gooi er in geen geval (warm) water over.

2. Verwarm je auto tijdens het laden

Je wist het misschien nog niet maar net zoals de vrieskou invloed heeft op de autonomie van je elektrische auto, heeft dit ook invloed op het opladen van de auto. Een koude auto opladen vergt meer elektriciteit dan een warme auto. Verwarm dus indien mogelijk je auto tijdens het laden.

3. Pas de binnentemperatuur van de auto aan

We weten het allemaal, een warme auto is heel aangenaam vertoeven. We zijn op dat gebied zelfs een beetje verwend geraakt met alle bijkomende snufjes zoals zetel- en/of stuurverwarming. Maar de hoofdverwarming gebruikt tot maar liefst 10 tot 30 keer meer elektriciteit en laat je dus het best uit om stroom te besparen. Maak er daarom de gewoonte van om je jas en sjaal aan te houden tijdens je autorit en schakel alleen de minder energie vretende zetelverwarming – en indien aanwezig de stuurverwarming – aan.

4. Neem steeds een laadkabel mee

Het zou een evidentie moeten zijn om een laadkabel in de auto te leggen, maar we moeten vaak nog wennen aan het nieuwe (elektrisch) rijden. Wanneer je dus een finale check doet en kijkt of alle bagage in de koffer ligt, check dan ook zeker of je - of een gezinslid - de noodzakelijke laadkabel niet uit de koffer genomen heeft.

5. Rijd op winterbanden

In heel wat landen waar we op skivakantie gaan – of waar we doorrijden om de bestemming te bereiken – is het verplicht om met winterbanden te rijden. Wij raden dit sowieso ook ten sterkste aan. Wist je namelijk dat ze naast het bieden van meer grip, ook voor minder energieverlies zorgen bij elektrische auto’s?

6. Vermijd veel elektronicagebruik

We weten het allemaal… door de vele elektronica snufjes in de moderne auto’s, is het rijden vaak aangenamer geworden, niet alleen voor de chauffeur maar ook voor de passagiers. Toch heeft het gebruik van elektronica in de auto een invloed op de batterij en moet je bijgevolg sneller laden. Zorg er dus voor dat de geliefde smartphones en tablets volledig zijn opgeladen alvorens je aan je lange rit begint. En neem dus zeker je externe batterij voor je elektrische toestellen mee, zodat je niet moet inpluggen op de wagen.

7. Pas uw rijstijl aan waar nodig

Niet alleen de autonomie van de auto is belangrijk, maar bovenal staat je veiligheid voorop. Wanneer je het gaspedaal van een elektrische auto loslaat, regenereert die energie en verlies je ook meer snelheid dan bij een klassieke auto. Laat dus altijd je gaspedaal voorzichtig los, zodat je niet begint te slippen op gladde wegen.

8. Algemene staat van de auto checken:

Tot slot is het - net zoals bij een auto met een verbrandingsmotor - van belang om tijdig de algemene staat van de auto na te kijken bij deze koude temperaturen of voor je richting een winterse bestemming trekt. Denk hierbij aan de klassiekers zoals de ruitenwissers, de bandenspanning van de winterbanden, de sproeivloeistof mét (niet onbelangrijk) antivries, de afstelling van de spiegels en de werking van de lichten (zowel de richtingaanwijzers, de koplampen als de grootlichten).


Grégory Dumont

Product Manager E-solutions, Arval Belgium

Hannelore Schmid

Senior PR Consultant, Bepublic Group

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be