Uitvaartplanner organiseert eerste kortfilmfestival over rouw en verlies

Maaike Neuville, Sachli Gholamalizad en Barbara Raes gastcuratoren voor driedaagse in Brussel, Antwerpen en Kortrijk

Vrijdag 28 oktober 2022 -– Van 7 tot en met 9 november vindt het eerste kortfilmfestival in ons land plaats dat het taboe rond rouwen in onze maatschappij wil doorbreken. Actrices Maaike Neuville, Sachli Gholamalizad en rouwexperte Barbara Raes stellen elk een avondvullend programma voor in respectievelijk Brussel, Antwerpen en Kortrijk. Deze kortfilmavonden zijn een initiatief van uitvaartplanner Sereni.

Rouwen is in onze maatschappij geprivatiseerd. Vaak blijft verdriet binnenskamers en weten we niet goed hoe er met elkaar over te spreken. Met de ​ kortfilmavonden over rouw en verlies wil uitvaartplanner Sereni dit doorbreken. “De dood betrekken in het leven, dat is ons doel” verklaart Bram Coussement, CEO van Sereni ​ “Film is het ideale medium om persoonlijke verhalen te vertellen, die herkenning oproepen en mensen met elkaar verbinden. De programma’s van Maaike, Sachli en Barbara maken zo verlies en rouw bespreekbaar, maar vieren ook samenzijn en het leven.” ​ ​ Voor deze kortfilmavonden sloeg Sereni de handen in elkaar met online platform Kortfilm.be, dé referentie voor korte film in Vlaanderen. Tijdens drie thematische avonden in drie verschillende arthouse bioscopen presenteert de centrale gastcurator samen met de Kortfilm.be-redactie het filmprogramma, met ruimte voor informeel napraten.

Zo organiseert actrice en regisseur Maaike Neuville in Brussel een avond rond ‘de tijdloze dood’. “Als het gaat over sterven, spreken we vaak over de vergankelijkheid. Maar ik stel een andere vraag: Wat gaat er niet voorbij? Wat blijft er bestaan? De liefde blijft over, die is tijdloos.” Neuville heeft, net als de andere gastcuratoren, een persoonlijke motivatie om rouw en verlies bespreekbaar te maken. “Bij het overlijden van mijn moeder, was zelfs mijn verdriet soms taboe. ​ Na een paar maanden was het weer het leven dat telde. Maar ik heb de hele tijd de neiging om de dood bij dat leven te betrekken, om die niet naar een achterkamertje te duwen. Ik vind dat een heel mooi gegeven. Daarom ben ik ingegaan op de uitnodiging om een kortfilmavond te cureren.

Belgisch-Iraanse actrice Sachli Gholamalizad toont in Antwerpen kortfilms met als rode draad ‘intergenerationeel lijden’, waarin het doorgeven van verdriet doorheen generaties wordt belicht. In Kortrijk zal rouwexperte Barbara Raes haar filmkeuze voorstellen rond onverwerkt verdriet en ‘verstopte rouw’.

Meer informatie over de kortfilmavonden vindt u in het programma in bijlage. ​
De gastcuratoren praten na de voorstelling graag met u na.

Jan Sulmont

Kortfilm.be

Programma kortfilmavonden.pdf

PDF - 259 Kb

 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be