Vastgoed is veilige haven voor verzekeraars

Baloise Insurance wordt eigenaar ​ van prestigieuze Engie-toren vlak bij Antwerpen-Centraal

  • Lage rente dwingt verzekeraars op zoek te gaan naar betere investeringen
  • Baloise Insurance investeert voor 600 miljoen euro in Belgisch vastgoed

  • ‘Engie-toren’ in Antwerpen bewijst keuze voor duurzaamheid

Verzekeraar Baloise Insurance is eigenaar geworden van het prestigieuze Kievitgebouw in Antwerpen. De aankoopprijs bedroeg 38 miljoen euro. Met het ultrazuinige gebouw overstijgt de waarde van de Belgische vastgoedportefeuille van Baloise Insurance de kaap van de 400 miljoen euro. “Investeren in duurzaam vastgoed is een veilige belegging: zo garanderen we onze verzekerden hun rendement”, zegt Luc De Godt, directeur Asset Management bij Baloise Insurance. "Op termijn breiden we onze vastgoedportefeuille uit tot 600 miljoen euro."

Duurzaam uithangbord

De nieuwe, witte toren van Baloise Insurance is sinds kort een blikvanger vlakbij het station van Antwerpen-Centraal. Het gebouw is tien verdiepingen hoog, heeft 10.400 vierkante meter kantoor- en woonruimte, en voldoet aan de strengste milieunormen. Het gebouw wordt verhuurd aan Engie, het vroegere GDF Suez: de werknemers zitten er sinds begin juli.

Enkele voorbeelden? Onder meer dankzij het driedubbel glas is het gebouw bijna volledig luchtdicht. Op het dak liggen zonnepanelen, onder de grond zitten geothermische putten en warmtepompen met buizen tot 100 meter diep. Daardoor is het gebouw voor 75 procent energie-onafhankelijk. Er zijn gigantische regenreservoirs om de toiletten door te spoelen, en het afvalwater wordt gezuiverd voor het in de riolen terechtkomt. Het gebouw is uitgerust met slimme liften: ze berekenen hoe ze de gebruikers zo snel mogelijk op de juiste verdieping kunnen brengen en tegelijk zo weinig mogelijk afstand afleggen. Bovendien recupereren ze tijdens het afremmen de energie. De airconditioning stemt zijn intensiteit af op het aantal aanwezige personen. “Het gebouw is ook uitgerust met in verhouding erg weinig parkeerplaatsen, om de kantoormedewerkers aan te zetten om te kiezen voor het openbaar vervoer. Het gebouw ligt niet voor niets vlakbij het station”, zegt Luc De Godt van Baloise Insurance.

Veilige en rendabele belegging

Baloise Insurance kocht het gebouw natuurlijk niet alléén voor de looks. De verzekeraar ziet vastgoed als een waardige investering met een degelijk rendement. “Als je investeert in duurzame, moderne gebouwen en die voor een lange termijn verhuurt aan een betrouwbare partner, tenminste”, zegt Luc De Godt.

Baloise Insurance vindt in vastgoed een oplossing voor de aanhoudende lage rente. “Vastgoed levert ons een rendement van ongeveer 5 procent op, en dat terwijl obligaties op 10 jaar momenteel rond de 1,25 procent zitten”, legt De Godt uit. “Door verstandig te investeren in vastgoed, garanderen we onze klanten een mooi rendement. Voor enkele producten is er een wettelijk minimumrendement dat fors hoger ligt dan de huidige rentes.”

Zwitserse Baloise Group investeert in België

Met het Kievitgebouw overstijgt de Belgische vastgoedportefeuille in België de kaap van 400 miljoen euro. Het bewijs dat de Zwitserse Baloise Group haar aanwezigheid in België ernstig neemt. De portefeuille bestaat uit ongeveer dertig gebouwen, waaronder het Phoenixgebouw bij het Brusselse Noordstation en het City Link-gebouw in Berchem, waar Baloise Insurance zelf kantoor houdt. De komende maanden wil Baloise Insurance haar vastgoedportefeuille uitbreiden naar 500 miljoen euro en op termijn zelfs tot 600 miljoen euro.

 

---

Baloise Insurance ontstond uit de fusie van Mercator, Nateus en Avéro. De maatschappij biedt een ruim assortiment verzekeringsoplossingen voor particulieren en bedrijven. Baloise Insurance is thuis in levens- en niet-levensverzekeringen en werkt met een netwerk van onafhankelijke verzekeringsmakelaars. De hoofdaandeelhouder van Baloise Insurance is de Zwitserse Baloise Group, die actief is in Zwitserland, Duitsland, België, Luxemburg en Liechtenstein.

Bart Walraet

woordvoerder, Baloise Insurance

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be