Veiligheidsexperten bieden overheid en scholenkoepels hulp om nieuwe lockdown te vermijden dit schooljaar

Keuringsbedrijf Vinçotte wil richtlijnen eenduidig invoeren in alle scholen

Scholen moeten tegen 1 september een volledige risicoanalyse en draaiboek klaar hebben om hun poorten opnieuw veilig te kunnen openen. Keuringsbedrijf Vinçotte beseft dat de tijd dringt en reikt daarom de overheid, scholen en scholenkoepels de hand. Op basis van een uitgewerkte veiligheidsanalyse kunnen de experten van Vinçotte scholen bijstaan opdat ze in elke van de vier scenario’s (groen, geel, oranje en rood) les kunnen blijven geven. Met de analyse wil Vinçotte bovendien vermijden dat scholen de richtlijnen verschillend zouden interpreteren.

De Belgische overheid zette het licht op groen voor alle scholen om de poorten op 1 september opnieuw te openen. Dat doen ze weliswaar vanuit ‘code geel’. Dat betekent dat het de volgende dagen alle hens aan dek is bij scholen om het schooljaar veilig te starten. Scholen moeten in deze fase al hun leerlingen kunnen verwelkomen, maar tegelijk ook de nodige veiligheidsmaatregelen kunnen waarborgen. Maar dat is niet alles. De overheid vraagt elke school een concreet draaiboek klaar te hebben voor elk coronascenario op basis van een lokale risicoanalyse. Keuringsbedrijf Vinçotte biedt  scholen hulp aan om  met hun getrainde veiligheidsexperts in sneltempo een veilige schoolomgeving te creëren.

“Als bedrijf dat gespecialiseerd is in het analyseren van veiligheid, konden we niet aan de zijlijn blijven staan. We willen onze experten mee inzetten opdat scholen een juiste risicoanalyse kunnen maken en de gepaste organisatorische maatregelen nemen. Zo kunnen scholieren en leerkrachten, maar ook ander personeel en ouders met een gerust hart naar school terugkeren.”

Jos Windey, CEO bij Vinçotte

Officieel certificaat om ouders en leerkrachten gerust te stellen

De beslissing van de overheid om alle leerlingen op zijn minst in de eerste week terug naar school te laten gaan, kan zowel op positieve reacties als ongerustheid rekenen. Veel leerkrachten en ouders vrezen dat een uitbraak op school mogelijk blijft, waardoor zij ook zelf besmet kunnen worden. Om die ongerustheid weg te nemen, heeft Vinçotte een uniforme audit uitgetekend voor alle scholen in het land en geven ervaren veiligheidsexperts advies om de veiligheidsrichtlijnen correct toe te passen. 

“Onze veiligheidsexperten weten hoe ze de richtlijnen van de overheid in elke school op dezelfde manier moeten toepassen. We willen vermijden dat richtlijnen door verschillende scholen op een verschillende manier geïnterpreteerd worden. Een juiste analyse van de schoolomgeving en -situatie  is essentieel om de kans op een uitbraak tot een minimum te beperken, maar kost veel tijd en energie. We willen dan ook samenwerken met de scholen, overheid en de scholenkoepels om hen te ondersteunen en met raad en daad bij te staan.”

Guido Laridaen, EVP Building bij Vinçotte

Op dit moment kunnen scholen alvast op eigen initiatief de veiligheidsexperten van Vinçotte inschakelen. Scholen die een positieve evaluatie krijgen, ontvangen het officieel certificaat “SafeSchool”. Dat certificaat mogen ze in hun communicatie gebruiken, maar ook zichtbaar aanbrengen in hun gebouwen. Vinçotte hoopt op die manier de ongerustheid bij ouders, leerlingen en leerkrachten weg te nemen en er samen een gezond en leerrijk schooljaar van te maken. 

 

Over Vinçotte
Vinçotte is het grootste Belgische geaccrediteerde inspectie-, controle- en certificatiebedrijf en biedt meer dan 220 objectieve en adviserende services op het vlak van inspectie, certificatie, conformiteitsevaluatie en opleiding. 2.000 professionals zetten zich dagelijks in om de samenleving veiliger, efficiënter en duurzamer te maken.  Vanuit 16 vestigingen in de Benelux controleert en keurt het bedrijf elke dag meer dan 5.000 keer bij meer dan 60.000 multinationals, KMO’s, zelfstandigen en particulieren die vertrouwen op Vinçotte. Meer info op www.vincotte.be .

Wim Meulders

Vinçotte

Marthe Saelens

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be