Verdriedubbeling aantal deelnemers groepsaankopen van provincie Antwerpen

Keuzestress rond energiecontracten zorgt voor groeiende belangstelling

Veel Vlamingen ervaren keuzestress als het gaat over energie. 3 op 4 geven aan dat de verschillen tussen energiecontracten en leveranciers voor hen onduidelijk zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van iChoosr, onafhankelijke organisator van groepsaankopen. Steeds meer Vlamingen vinden de oplossing bij een groepsaankoop, met de provincie Antwerpen als koploper.

Ingewikkelde energiecontracten veroorzaken keuzestress
Het onderzoek dat door iVOX in opdracht van iChoosr werd uitgevoerd, toont aan dat driekwart (75%) van de ondervraagde Vlamingen de verschillen tussen mogelijke energiecontracten en leveranciers niet duidelijk vinden. Een studie van de Europese Commissie eerder dit jaar bevestigde dit: energiefacturen-en contracten zijn nog te ingewikkeld en vragen dringend om een aanpassing.

Een grote meerderheid (81%) vindt dat al die verschillende contracten het moeilijk maken om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, wat  keuzestress veroorzaakt. Volgens recente cijfers van de VREG veranderden in 2017 minder dan 1 op 5 Vlaamse huishoudens van energieleverancier (19,81%).

“Het is erg lastig om zonder de nodige voorkennis tarieven te vergelijken. Bovendien houden weinig mensen er rekening mee dat energieprijzen voortdurend veranderen. Wanneer een energiecontract automatisch wordt verlengd gebeurt dit veelal aan andere tarieven dan voorheen. Zo weet de eindconsument dikwijls niet meer welke tarieven hij betaalt, noch is hij er zeker van dat hij nog steeds een voordelig contract heeft.”
Frédéric Dumalin van iChoosr

Vier op de 10 Vlamingen (39%) is er evenwel van overtuigd dat wisselen van energiecontract winst kan opleveren, maar meer dan 3 op 5 (61%) hebben gewoon geen zin om te vergelijken.

Groeiend aantal Antwerpenaren vindt oplossing via groepsaankoop
Sinds 2010 organiseert de provincie Antwerpen jaarlijks groepsaankopen, onder andere voor groene stroom en gas. Ruim 4 op 10 (44%) van de ondervraagde Antwerpenaren geeft aan daar al eens aan te hebben meegedaan. Dit aantal ligt hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen (38%). Van de Antwerpenaren die al eens deelnamen, zegt ruim 4 op 5 (82%) ook effectief in te zijn gegaan op het aanbod.

Wij nemen al een aantal jaren een pioniersrol in door groepsaankopen voor de inwoners van provincie Antwerpen te organiseren. Dit onderzoek toont aan dat Vlamingen keuzestress ervaren in het kader van energiecontracten en wij willen die wegnemen. De stijgende belangstelling voor onze groepsaankoop bevestigt dat hier vraag naar is. Het aantal deelnemers aan onze groepsaankopen groene stroom en gas is de afgelopen 6 jaar sterk gestegen, van 40.000 naar bijna 120.0000, een verdriedubbeling." 
Inga Verhaert, Provincie Antwerpen

De belangrijkste redenen die door Antwerpenaren worden aangegeven om mee te doen aan een groepsaankoop zijn de prijs (92% zet dit in de top 3), het gratis en vrijblijvende karakter (69%) en het gemak (45%).  Bijna 1 op 3 (29%) geeft de organisatie door provincie Antwerpen op als reden.

Comfortabele manier om te veranderen van energiecontract
Antwerpenaren die al eens hebben gekozen voor een energiecontract via een groepsaankoop, zijn positief: 9 op 10 zeggen dat groepsaankopen je een hoop werk besparen. Voor de aanvaarding van een voorstel van een groepsaankoop gaven 8 op 10 (78%) aan dat de scherpe prijs doorslaggevend was.

“Dat uit het onderzoek blijkt dat prijs een belangrijke rol speelt bij de aanvaarding, verbaast ons niet. De gemiddelde besparing is ruim 200 euro op een jaarcontract energie wanneer je deze via onze groepsaankoop afsluit. Een groepsaankoop is een comfortabele manier om naar een voordeliger en 100% groen energiecontract over te stappen. Wij doen al het werk achter de schermen. Deelnemers krijgen een vergelijking van het groepsaanbod met de gemiddelde markttarieven aangeboden. Zo kunnen ze  zelf een weloverwogen beslissing nemen. Het veranderen van energiecontract wordt volledig voor hen geregeld.”  
Frédéric Dumalin van iChoosr

Momenteel loopt er via de provincie Antwerpen een groepsaankoop van iChoosr voor groene stroom en gas. Meer info op  www.samengaanwegroener.be

 

Een groepsaankoop in 5 stappen 

1 – Inschrijven
Deelnemen aan een groepsaankoop is gratis en vrijblijvend. Je kunt je  inschrijven door je persoonlijke gegevens en verbruiksgegevens in te vullen. Voor iedere groepsaankoop worden zo veel mogelijk deelnemers verzameld want met een grote groep is de kans groter om een scherp geprijsd aanbod te krijgen.

2- Veiling
Voor alle inschrijvingen bieden de energieleveranciers hun scherpste tarieven aan voor een 1-jarig vast contract voor 100% groene stroom en/of gas. De leverancier die de scherpste prijs biedt, is de winnaar van de veiling.

3- Voorstel
Vervolgens ontvang je een persoonlijk voorstel op basis van het resultaat van de veiling voor jouw energieverbruik, met ook een vergelijking ten opzichte van het actuele marktaanbod. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen.

4 – Beslissen
Je hebt een maand de tijd om te beslissen of je al dan niet op het aanbod ingaat. Wanneer je het aanbod aanvaardt, wordt verder alles voor jou geregeld,

5- Overstappen
Zowel het opzeggen van het huidige energiecontract als de opstart van het nieuwe contract wordt voor jou in orde gebracht. De levering van stroom en/of gas blijft ononderbroken doorgaan. En vanaf  de gekozen startdatum betaal je de nieuwe prijs bij de nieuwe leverancier.


Over het onderzoek
Het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van iChoosr tussen 28 augustus en 7 september 2017 bij 1.000 Vlamingen, representatief op geslacht, leeftijd en diploma.

Over iChoosr
iChoosr is een onafhankelijke organisator van groepsaankopen voor energiecontracten en zonnepanelen. Bij elke groepsaankoop wordt de inkoopkracht van vele consumenten gebundeld om een scherp geprijsd aanbod te verkrijgen. iChoosr neemt de deelnemers het uitzoekwerk uit handen en zorgt voor goede kwaliteit van producten en werkzaamheden. De organisatie is opgericht in 2008 en inmiddels actief in onder andere  België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Frédéric Dumalin

woordvoerder iChoosr, iChoosr

Wilma Schippers

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be