Video van Vlaams Radiokoor gaat viraal: interpretatie van bijna zestig jaar oud werk meer dan 10 miljoen keer bekeken op YouTube
Muziekdirecteur Bart Van Reyn: “De kers op de taart van onze 85e verjaardag”
4 september 2022
Het is ongezien in ons land: een video van een klassiek koorconcert is intussen meer dan 10 miljoen keer bekeken op Youtube. De video is een live opname uit 2015 waarin het Vlaams Radiokoor – een van de bekendste kamerkoren in ons land – het werk ‘Agnus Dei’ van Samuel Barber zingt. De coronaperiode gaf de kijkcijfers van het filmpje de laatste twee jaar een extra boost. Intussen beleefden mensen van over de hele wereld samen al meer dan 785.000 uur kijkplezier aan de opname. “We zijn erg trots dat we met deze video zoveel mensen bereiken en inspireren. Het is voor het Vlaams Radiokoor een mooi verjaardagscadeau, want we blazen dit jaar 85 kaarsjes uit”, zegt Bart Van Reyn, de muziekdirecteur van het Vlaams Radiokoor.
Het is best uniek: een live opname van het werk Agnus Dei (Adagio for Strings) van de Amerikaanse componist Samuel Barber uit 1967. Wereldwijd zijn er slechts een handvol professionele opnames van de koorversie. Dat verklaart voor een deel het succes van de video, die momenteel viraal gaat. Veel mensen die het stuk willen horen, komen automatisch bij deze specifieke opname van het Vlaams Radiokoor uit 2015 terecht. Intussen is de video al goed voor meer dan 785.000 uur kijk- en luisterplezier voor mensen van over de hele wereld.
Het Agnus Dei is vaste prik in elke mis. De tekst komt uit de Bijbel en gaat over thema’s als troost en vrede. Dat onze video intussen meer dan 10 miljoen kijkers heeft gelokt, is voor ons een grote verrassing en voor zover ik weet een echte primeur voor een kamerkoor in ons land. Ik sta nog elke dag versteld: dagelijks kijken er gemiddeld 5000 mensen van over de hele wereld naar onze uitvoering van het Agnus Dei. Veel mensen laten ons persoonlijk weten dat ze na het verlies van een dierbare troost en houvast vinden dankzij onze video. We zijn erg dankbaar dat we met deze prachtige muziek mensen een goed gevoel en een boodschap van troost kunnen geven. – Bart Van Reyn, muziekdirecteur van het Vlaams Radiokoor.
DJ-hit
Het Agnus Dei is een koorversie van Barbers bekende werk Adagio for Strings. Veel mensen zullen de deuntjes uit het stuk wellicht herkennen. Dat komt omdat het werk de laatste jaren meermaals bewerkt is in eigentijdse liedjes door dj’s en muziekgroepen als Armin Van Buuren, Tiësto, Lucas & Steve en Bastille.
Coronaboost
Opvallend is dat de video van het Vlaams Radiokoor de eerste jaren vrij onopgemerkt bleef. Pas sinds begin 2018 stegen de kijkcijfers, toen veel Amerikanen de video ontdekten. In 2020 rondde de opname voor het eerst de kaap van de 7 miljoen views – toen al ongezien in ons land voor een klassiek koor. De coronacrisis gaf de kijkcijfers nog een nieuwe boost: ook veel Franse en Belgische kijkers vonden de laatste twee jaar troost in de uitvoering van het Vlaams Radiokoor.
Nog enkele statistieken: de meeste kijkers zijn ouder dan 55 jaar en maar liefst 82% van de kijkers zijn mannen. Dat laatste kan te maken hebben met het feit dat de muziek van Barber de soundtrack vormde van de Amerikaanse kaskraker Platoon. Die oorlogsfilm uit 1986 trok voornamelijk een mannelijk publiek.
Het Vlaams Radiokoor staat de komende maanden nog meermaals live op de planken. Wie graag de uitvoerders van deze koorhit op Youtube live aan het werk hoort, kan komen luisteren naar hun volgende concertreeks The Pilgrim Song op 14, 15 en 16 september in Geel, Lier en Brussel.
***
Over het Vlaams Radiokoor
Het Vlaams Radiokoor is sinds 1937 een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. De stem is de ultieme vertolker van onze emoties, en het Vlaams Radiokoor is een van haar grootste ambassadeurs. De jonge Belgische dirigent Bart Van Reyn heeft de leiding over het Radiokoor als muziekdirecteur. De gedeelde passie voor vocaal repertoire, van barok tot hedendaags, het geloof in de stem als ultieme vertolker van onze emoties, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt.
Perscontact