Vinçotte zoekt 150 nieuwe medewerkers om veiligheid van groene economie te bewaken

Gastcolleges, stages en thesisondersteuning moeten tekort aan veiligheidsinspecteurs oplossen

In het jaar van zijn 150ste verjaardag zoekt keuringsbedrijf Vinçotte 150 nieuwe medewerkers die waken over de veiligheid van de vele groene en circulaire initiatieven binnen onze bedrijven. Het huidig aantal inspecteurs en consultants kan de vragen vanuit de bedrijfswereld nauwelijks volgen. Naast ervaren profielen, zoekt Vinçotte ook nieuwe krachten. Daarom doet het bedrijf een beroep op het hoger onderwijs en middelbare scholen van het land. Met behulp van gastcolleges, technische stages en thesisondersteuning wil het bedrijf het beroep van veiligheidsinspecteur en -adviseur bekender en populairder maken bij jongeren.

Meer windmolens, zonnepanelen, elektrisch wagens en hun laadpalen, de omslag naar een CO2-neutrale bedrijfsuitstoot… De snelle evolutie naar meer milieuvriendelijke initiatieven in het bedrijfsleven brengt voor het grootste keuringsbedrijven van België heel wat uitdagingen met zich mee. Vinçotte controleert de infrastructuren, nieuwe installaties die mee bouwen aan een duurzame wereld – zoals windmolens en laadpalen - maar geeft bedrijven ook concrete adviezen voor een veilige milieuvriendelijke werking. Vinçotte ziet de vraag naar inspecties en adviezen van dergelijke initiatieven steeds meer groeien. Daarom breidt het keuringsbedrijf het aantal inspecteurs dit jaar stevig uit.

“Vinçotte heeft zich altijd ingezet om de veiligheid van maatschappelijke energietrends te verzekeren. Exact 150 jaar gelden startte ons bedrijf uit noodzaak om de ontploffingen van stoomketels te voorkomen. Vandaag moeten we verhinderen dat elektrische laadpalen in brand schieten. Op 150 jaar hebben we onze maatschappij snel zien evolueren en hebben we ons ook steeds moeten heruitvinden. Dat doen we nu dus ook. We scholen onze medewerkers bij en breiden onze talentenpool uit om een goed antwoord te kunnen bieden op de hedendaagse noden.”

- Bernard De Cannière, CEO van Vinçotte

Cruciaal voor bedrijfswerking, beperkt in aanbod

De zoektocht naar nieuwe inspecteurs vormt een uitdaging. Het aantal beschikbare profielen met relevante expertise is schaars. Vinçotte bekijkt daarom verschillende pistes om ervaren kandidaten te vinden. Zo nemen ze zelfs actief contact op met bedrijven waar reorganisaties staan te gebeuren om daar medewerkers nieuwe kansen te bieden. Bovendien ondervindt Vinçotte dat het beroep niet voldoende bekend is onder schoolverlaters. Om daar verandering in te brengen, heeft Vinçotte meer dan 500 onderwijsinstellingen gecontacteerd om gastcolleges, stageplaatsen en zelfs ondersteuning voor thesissen aan te bieden. Op die manier hoopt het bedrijf het beroep tastbaarder én aantrekkelijker te maken voor scholieren.

Er bestaat op dit moment geen concrete opleiding voor ons werk. In relevante opleidingen – zoals bijvoorbeeld de studierichting ‘elektromechanica’ – ontbreken vaak nog de praktische inzichten rond preventie. Nochtans is veiligheid cruciaal voor de werking van ons bedrijfsleven. Wie bij ons aan de slag gaat, krijgt automatisch een volledige opleiding en regelmatig bijscholingen om op de hoogte te blijven van de nieuwste toepassingen en inzichten. We hebben enorm veel kennis in huis. Daarom willen we die kennis nu ook delen met jongeren nog vóór ze bij ons aan de slag gaan.”

- Filiep Spinnewyn, Chief HR Officer van Vinçotte

Wim Meulders

Head of marketing & external communication, Vinçotte

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be