Vlaams EnergieBedrijf doet energiefactuur overheden dalen met 10 miljoen euro

Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) heeft in 2016 gezorgd voor een besparing van 10 miljoen euro op de energiefactuur. Dat deed ze onder meer door grote hoeveelheden elektriciteit en gas aan te kopen en zo haar klanten te laten profiteren van het schaalvoordeel. Dit jaar koopt het VEB maar liefst 2000 GWh gas en elektriciteit aan, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2016.

 

Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) koopt op grote schaal elektriciteit en gas aan voor publieke diensten. In 2015 had het 80 overheden en overheidsorganisaties als klant, in 2016 verdubbelde het VEB haar klantenaantal. Het Vlaams EnergieBedrijf koopt in 2017 ruim 2.000 GWh aan, dubbel zoveel als in 2016. Dat komt overeen met het verbruik van 100.000 gezinnen. Die energie wordt verdeeld over 16.000 aansluitingen bij vooral Vlaamse, maar ook federale overheden.

 

“Het Vlaams EnergieBedrijf zorgt ervoor dat de overheid minder betaalt voor haar energie door onder andere het schaalvoordeel, een eenvoudiger en digitaal facturatieproces en aankoop aan uurtarieven. In 2016 is dat goed voor een daling van de energiefactuur met 10 miljoen euro. Neem nu de verlichting van de gewest- en snelwegen. Daarop alleen al heeft de overheid vorig jaar 580.000 euro bespaard.”
Algemeen directeur François Bettens van het Vlaams EnergieBedrijf 

 

“Minstens even belangrijk is dat wij dezelfde overheden ondersteunen om efficiënter met energie om te springen. We koppelen onze eigen databank van energieleveringen met de vastgoeddatabank en andere authentieke databronnen. Zo kunnen we de klanten gericht adviseren. Bijvoorbeeld door aan te wijzen welke gebouwen het in verhouding slechter doen qua energieverbruik. Meten is weten. Koppel dat aan de mogelijkheid om via het Vlaams EnergieBedrijf slimmer energie aan te kopen, en je begrijpt waarom steeds meer overheidsdiensten bij ons aankloppen. Hoe meer overheden voor het VEB kiezen, hoe meer de overheid op energie bespaart. Een win-win voor de overheid én de belastingbetaler.”
Inne Peersman, directeur energielevering & commerciële operaties

 

De vooruitzichten voor 2017 en 2018 zijn veelbelovend. 

“Sinds het begin van het jaar hebben we er al veel nieuwe klanten bij. Meer dan 70% van het volume van de Vlaamse EANDIS steden en gemeenten stapt volgend jaar naar ons over. Zo groeien we tegen januari 2018 verder naar een volume van 4.500 GWh en verdriedubbelt ons klantenaantal.”
Inne Peersman

 

“Ook op vlak van energie-efficiëntie hebben we niet op onze lauweren gerust. We zijn trekker van het actieplan energie-efficiëntie van de centrale Vlaamse overheid. En we hebben een engagementsverklaring getekend met de zorgsector om samen met hen 2,09% te besparen. We trekken ook heel hard aan de data-kar. Uiteindelijk is energielevering slechts een opstap naar het uiteindelijke doel: efficiëntie, ontzorging en duurzaamheid.”
François Bettens.


Grote klanten zijn bijvoorbeeld De Lijn, de VDAB, het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer, maar ook Vlaamse en federale overheidsadministraties en tal van steden, gemeenten, scholen, ziekenhuizen, zorgorganisaties, OCMW’s en sociale huisvestingsmaatschappijen.

 

Over het Vlaams EnergieBedrijf
Het Vlaams EnergieBedrijf heeft als missie de publieke sector op vlak van energie te ontzorgen, duurzamer en efficiënter te maken. Ten eerste door centraal en efficiënter energie aan te kopen. Ten tweede door energiedata te centraliseren en ermee aan de slag te gaan. Ten slotte door publieke diensten te begeleiden om efficiënter om te springen met hun energie.

François Bettens

Algemeen Directeur Vlaams Energiebedrijf

jochem goovaerts

Bepublic - Bereal

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be