Vlaamse gezinnen stoten bijna 13 miljoen kilo minder CO2 uit via groepsaankopen

Vlaamse gezinnen stoten bijna 13 miljoen kilo minder CO2 uit via groepsaankopen

iChoosr start opnieuw met groepsaankoop zonnepanelen

In vier jaar tijd hebben meer dan 15.700 mensen zonnepanelen besteld via een groepsaankoop. In totaal werden er bijna 260.000 zonnepanelen geplaatst, het equivalent van bijna 65 voetbalvelden en goed voor een CO2-reductie van bijna 13 miljoen kilo. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van iChoosr, onafhankelijke marktleider van groepsaankopen in Vlaanderen. Samen zullen deze gezinnen zo’n 10 miljoen euro hebben bespaard op hun energiefactuur.

De cijfers van de groepsaankopen die iChoosr over heel Vlaanderen organiseert, liegen er niet om. De voorbije jaren werden er in ons land meer dan 15.700 installaties (bijna 260.000 zonnepanelen of een totale oppervlakte van bijna 65 voetbalvelden) in  groep aangekocht. Samen zorgen ze ervoor dat er maar liefst 12.820 ton CO2 minder uitgestoten wordt. De zonne-energie opgewekt door deze installaties is goed om meer dan 17.000 gezinnen met een gemiddeld verbruik een jaar lang van stroom te voorzien.

Groepsaankopen zonnepanelen  helpen Vlaanderen klimaatneutraal te worden

De voorbije vier jaar heeft iChoosr samen met o.a. de provincies en lokale partners  elf groepsaankopen georganiseerd. “Groepsaankopen helpen om van Vlaanderen een klimaatneutrale regio te maken, want meer gezinnen kunnen op een goedkopere manier investeren in hernieuwbare energie.” 
Frédéric Dumalin van iChoosr

In Limburg bijvoorbeeld was de eerste groepsaankoop van zonnepanelen vorig jaar een succes: in totaal namen 5.500 gezinnen deel. Ruim 15.000 panelen zijn ondertussen geplaatst. Dit betekent voor de regio een CO2-reductie van bijna 740 ton. Vanaf deze week kunnen Limburgse gezinnen trouwens opnieuw intekenen op een groepsaankoop.

Hoe meer mensen deelnemen aan een groepsaankoop, hoe meer interesse leveranciers hebben om een scherp voorstel te doen. Een groepsaankoop heeft zo zijn voordelen voor de consument: wie langs deze weg zonnepanelen aanschaft, betaalt gemiddeld tot een kwart minder voor zijn installatie, zo blijkt uit de cijfers van iChoosr.

Dat komt doordat de vaste kosten over een groter aantal klanten verdeeld kunnen worden, en er efficiënter gewerkt kan wordenDoor de afspraken die iChoosr met de leveranciers maakt, blijft de kwaliteit en de dienst na verkoop gegarandeerd.”

Jaarlijkse besparing op energiekosten tot ruim 600 euro

De jaarlijkse besparing op de energiefactuur loopt al gauw op tot ruim 600 euro. Een gezin dat 14 zonnepanelen plaatst, wekt jaarlijks ongeveer 3500 kWh op. Dit gezin bespaart hierdoor jaarlijks tot 610 euro op energiekosten. Zonder groepskorting hebben zij na ongeveer 8 jaar hun investering terugverdiend. Met een groepsaankoop zelfs sneller. Daarna profiteren ze 17 jaar of langer van (bijna) gratis stroom.

De voorbije vier jaar hebben meer dan 15.000 gezinnen zonnepanelen besteld via een groepsaankoop. Samen besparen zij in totaal jaarlijks 10 miljoen euro op hun energiefactuur.

Gemak en gewaarborgde kwaliteit

Dat maakt dan ook dat zonnepanelen plaatsen via een groepsaankoop nooit eerder zo populair was. Toch is de lagere aankoopprijs voor veel gezinnen niet steeds de voornaamste reden om deel te nemen aan een groepsaankoop. Volgens Dumalin heeft het ook te maken met het grotere gemak voor de consument.

Je hoeft geen uren te zoeken naar de juiste producten, kwaliteit en leveranciers, en dat levert een grote tijdswinst op. Daarnaast is de inschrijving eenvoudig én vrijblijvend, en krijgen geïnteresseerden in ruil een duidelijk, compleet en scherp voorstel.”

Hoe werkt een groepsaankoop

  1. Gezinnen krijgen een inschrijvingsdatum

  2. Leveranciers die op kwaliteit zijn geselecteerd, nemen deel aan de veiling en bieden hun scherpste prijs.

  3. Daarna ontvangt iedereen een persoonlijk voorstel op maat, met een indicatie van het rendement.

  4. Wie het aanbod interessant vindt, gaat erop in.

  5. De winnende leverancier ontvangt daarna de gegevens, en neemt contact op  om een inspectie- en een installatiedag af te spreken.

Over iChoosr

iChoosr is een onafhankelijke organisator van groepsaankopen voor energiecontracten en zonnepanelen. Bij elke groepsaankoop wordt de inkoopkracht van vele consumenten gebundeld om een scherp geprijsd aanbod te verkrijgen. iChoosr neemt de deelnemers het uitzoekwerk uit handen en zorgt voor goede kwaliteit van producten en werkzaamheden. De organisatie is opgericht in 2008 en inmiddels actief in vier landen: België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk.

 

Contacteer ons
Over Bepublic