Vlaamse Regering en Uitgeverij Averbode geven 140.000 kinderen gratis lockdown-uitgave van Zonneland

Wouter Beke trekt 200.000 euro uit voor mentaal welzijn van kinderen tijdens kerstvakantie

140.000 kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs krijgen een speciale ‘Alles komt goed’-editie van het populaire tijdschrift Zonneland mee naar huis voor de kerstvakantie. Op basis van de inzichten van kinderpsychologe Katelijne Van Lommel spoort het interactieve boekje 10- tot 12-jarigen aan om op een positieve manier met de coronacrisis te leren omgaan. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke voorziet in het actieplan ‘Zorgen voor Morgen’ 200.000 euro om alle kinderen gratis deze uitgave te bezorgen.

Heel wat jonge kinderen hebben het mentaal moeilijk door de coronacrisis en het gebrek aan sociaal contact met hun vriendjes na de schooluren. Kinderpsychologen merken het dagelijks in hun praktijk en ook de hulplijnen voor jongeren, Awel en JAC, krijgen sinds het begin van de coronacrisis opvallend meer oproepen.

Jongeren mentaal ondersteunen tijdens kerstvakantie

Uitgeverij Averbode wil de jongeren van 10 tot 12 jaar mentaal ondersteunen tijdens deze ongewone kerstvakantie. Het werkte samen met Wouter Kersbergen, die onder meer campagnes maakt voor de Kinderrechtencommissie, en kinderpsychologe Katelijne Van Lommel een interactieve ‘Alles komt goed’-editie voor Zonneland uit. Het tijdschrift is voor de prille tieners een doe-het-zelfgids om mentaal sterker uit deze periode te komen. Tips, getuigenissen van leeftijdsgenootjes en ideeën voor buitenactiviteiten brengen de boodschap spelenderwijs en op kindermaat bij de 10- tot 12-jarigen. 

Wij zijn enorm blij dat we met de steun van de Vlaamse regering alle leerlingen van de derde graad in het basisonderwijs een gratis exemplaar van deze speciale editie van Zonneland kunnen bezorgen. Zo sluiten we ook de meest kwetsbare kinderen in onze maatschappij niet uit. We willen kinderen al spelend laten leren, denken en groeien. In coronatijden is dat niet altijd evident. Met deze ‘Alles komt goed’-editie willen we jongeren een mentale boost geven.

Barbara Vangheluwe, CEO Uitgeverij Averbode

 

Voor kinderen en jongeren zijn sociale relaties en activiteiten als zuurstof. Ze worden zwaar op de proef gesteld door de beperkte speelruimte die ze nu krijgen. Kinderen en jongeren hebben gelukkig één grote troef achter de hand: ze zijn vaak bijzonder creatief. Dit opmerkelijke overlevingsmechanisme gaan we dus zoveel mogelijk aanmoedigen. Daarnaast is het van groot belang waakzaam te blijven, om kinderen en jongeren de weg te wijzen wanneer het té lastig wordt. Een cruciale gedeelde verantwoordelijkheid, zeker ook voor de overheid.

Kinderpsychologe Katelijne Van Lommel


Enkele scholen zijn afgelopen week al tijdens de lessen met de speciale lockdown-uitgave van Zonneland aan de slag gegaan. Uitgeverij Averbode kreeg spontaan al heel wat positieve reacties op het initiatief.


We hebben het actieplan Zorgen voor Morgen opgesteld samen met experten zoals Peter Adriaenssens en Dirk De Wachter. Zij benadrukten het belang van een laagdrempelige vorm van communicatie gericht op het mentaal welzijn van kinderen. Met ‘Alles komt goed’ kunnen we de kinderen ook rechtstreeks bereiken. We promoten in deze uitgave ook de hulplijnen die er zijn voor kinderen. Zo weten ze ook waar ze met hun zorgen terecht kunnen, als het thuis even niet lukt of als ze er graag eens met iemand anders over praten.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke

 

Over Uitgeverij Averbode
Uitgeverij Averbode geeft tijdschriften, boeken en interactieve lesmethodes uit voor het kleuter-, het basis-, het secundair en het volwassenenonderwijs. De uitgeverij is al meer dan 100 jaar een begrip in België en richt zich ondertussen al geruime tijd op de Nederlandse en de Franse markt. Ze levert lesmateriaal aan meer dan 3000 lagere en bijna 1000 secundaire scholen in Vlaanderen en verkoopt meer dan 100.000 abonnementen op kindertijdschriften (en leesreeksen) en meer dan een half miljoen Vlaamse schoolboeken per jaar. Bij de ontwikkeling van al het materiaal werkt het nauw samen met specialisten uit het onderwijs. Uitgeverij Averbode is tevens distributeur van andere educatieve uitgeverijen, zoals Hachette, Didier, Edelsa en Mary Glasgow.
 

Katelijne Van Lommel

Kinder- en jeugdpsychologe

Arno Creve

PR Consultant, Bepublic

Annick Deroo

Contact, Uitgeverij Averbode

Steffen Van Roosbroeck

Woordvoerder Wouter Beke

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be