Vlaamse sportclubs eisen perspectief met heropstart van indoortrainingen en individuele competities

Vlaamse Sportfederatie wil alle Vlamingen opnieuw op een verantwoorde manier laten sporten in hun favoriete club

Zowel de jonge als de oude sporter, de indoor- als outdoorsporter moeten binnenkort weer welkom zijn in één van de 18.000 Vlaamse sportclubs. Veilige sportbeoefening, onder strikte voorwaarden, moet weer breed toegankelijk zijn. Daarnaast zouden ook individuele contactloze sporten zoals tennis, kajak of paardrijden op zeer korte termijn weer opnieuw wedstrijden en toernooien moeten kunnen organiseren. Dat stelt de Vlaamse Sportfederatie op basis van een bevraging bij haar leden, goed voor 1,4 miljoen sportende Vlamingen. Die versoepelingen zijn noodzakelijk voor onze sportclubs: sporten geeft een belangrijke (mentale) gezondheidsboost en zorgt ervoor dat Vlamingen niet massaal hun sportvereniging vaarwel zeggen. Een geleidelijke heropstart van wedstrijden zorgt dan weer voor de broodnodige extra inkomsten in de clubkas.  

De gunstige coronacijfers en de uitrol van de vaccinatiecampagne brengen versoepelingen in zicht. Het overlegcomité van 26 februari zal een traject uittekenen voor de komende weken en maanden. Sport moet in die volgende fase van versoepelingen bovenaan de agenda staan, vinden de Vlaamse sportfederaties.

Het is belangrijk om alle clubs, zowel voor binnen- als buitensporten, weer te laten opstarten. Het laat hen vooral toe om het contact met hun leden niet verder te verliezen, zodat de Vlamingen terug massaal hun geliefkoosde sport kunnen hervatten. Een eerste heropstart geeft de sportclubs ook de nodige ademruimte om vragen rond terugbetaling van lidgelden te counteren en ervoor te zorgen dat sporters hun club niet massaal vaarwel zeggen. De Vlaamse sportsector is alvast overtuigd dat het op een veilige manier stelselmatig kan hervatten.
Koen Umans, Voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie

Perspectief voor indoorsporten bij alle leeftijden

De Vlaamse sportsector is zich er van bewust dat een verdere heropstart van de outdoorsporten gemakkelijker ligt, maar de sector vraagt ook dat indoorsporten weer kunnen hernemen. In een eerste fase zouden de clubs trainingen kunnen organiseren in beperkte groepen en zonder contact tussen de verschillende spelers. En dat voor alle leeftijden. Een goede ventilatie en CO2-meters kunnen, net als in de scholen, zorgen voor een veilige, coronavrije binnenomgeving. Voor sommige sporten zoals paardrijden of tennis zou dit zelfs als nu mogelijk moeten zijn.

De Vlaming heeft sport als uitlaatklep en sociaal contact nodig na een dag van afstandsleren of thuiswerk. Onze clubs hebben voor de start van de tweede golf reeds bewezen dat ze alternatieve trainingen kunnen aanbieden om op een veilige, verantwoorde manier te sporten. Denk aan techniektrainingen of oefensessies rond spieropbouw. Het is belangrijk dat ook indoorclubs nu al perspectief krijgen over de heropstart. Zo kunnen ze gericht beginnen met trainen om blessures en overbelasting te vermijden.
Koen Umans, Voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie

Individuele competities zonder publiek en kantine

De Vlaamse sportclubs zijn vragende partij om naast (jeugd)trainingen ook opnieuw wedstrijden te kunnen organiseren. Ze nemen er zonder morren de nodige beperkingen bij. Dat blijkt uit een recente bevraging van de Vlaamse sportfederatie. 93% van de bevraagde sportfederaties vinden niet dat er publiek moet zijn om weer competities op touw te zetten. Voor 80% onder hen hoeft zelfs de kantine nog niet open te gaan. De wedstrijden en toernooien zijn voor heel wat sportclubs belangrijk om na het verloren seizoen 2020-2021 nog wat centen in de clubkas te krijgen. Zeker bij individuele sporten, waar geen contact is tussen de verschillende deelnemers, moeten wedstrijden nu al mogelijk worden gemaakt, stelt de Vlaamse Sportfederatie.

De heropstart van competities - en sport tout court - is belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van de Vlaming. Uiteraard moet dat met het grootste respect voor de veiligheidsmaatregelen gebeuren. Maar waarom zou je bij individuele sporten als golf of zeilen nu al geen competities kunnen organiseren? Je mag wel met vier personen golfen, maar je mag dit niet in wedstrijdvorm aanbieden. Dat is niet logisch. Competitie maakt nu eenmaal een volwaardig deel uit van de sport. We vragen dan ook aan de overheid om wedstrijden mogelijk te maken binnen de geldende coronamaatregelen en niet te spreken van een algemeen verbod op competities en wedstrijden.
Koen Umans, Voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie


Over de Vlaamse Sportfederatie
De Vlaamse Sportfederatie vzw is de koepelorganisatie voor sportfederaties en hun sportclubs in Vlaanderen. De Vlaamse Sportfederatie overkoepelt 50 gesubsidieerde en 15 louter erkende federaties, goed voor 1,4 miljoen sporters in Vlaanderen, die sporten in meer dan 18.000 sportclubs. De Vlaamse Sportfederatie versterkt samen met sportfederaties en sportclubs hun werking en aanbod, zodat meer mensen in Vlaanderen kwalitatief kunnen sporten.

Koen Umans

Voorzitter, Vlaamse Sportfederatie

Arno Creve

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be