Vlaamse Sportfederatie zoekt sportondernemers van de toekomst

Project ‘Jonge Leeuwen’ daagt jongeren in sportclubs uit om met frisse ideeën vernieuwing door te voeren in Vlaamse sportverenigingen

De Vlaamse Sportfederatie start vandaag een nieuw project, Jonge Leeuwen, met een dubbel doel: aan de ene kant het ontdekken van ideeën die onze sportclubs helpen te vernieuwen, aan de andere kant jongeren via sport helpen groeien en ontwikkelen. De koepelfederatie doet beroep op geëngageerde sporters tussen 16 en 25 jaar. Vijftien gemotiveerde jongeren zullen het komende jaar de kans krijgen om met de hulp van experten hun idee te ontwikkelen, te presenteren en te implementeren in de sportwereld. De vier beste inzendingen maken kans op een prijzenpot van 8.500 euro. Sport Vlaanderen en ex-atleet Cédric Van Branteghem zetten mee de schouders onder het project.

Geëngageerde jongeren gezocht

Meer dan 6 op de 10 Vlaamse sportclubs hebben een tekort aan vrijwilligers. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB rond vrijwilligerswerk in de sport uit 2019. Daarbij komt nog dat heel wat vrijwilligers (vaak 60-plussers) het afgelopen jaar hun favoriete sportclub de rug toe keerden als gevolg van de coronacrisis, merkt de Vlaamse Sportfederatie, die zo’n 20.000 sportclubs in Vlaanderen vertegenwoordigt.  Om die trend te keren, start de Vlaamse Sportfederatie – met steun van Sport Vlaanderen – een zoektocht naar frisse ideeën van jongeren tussen 16 en 25 jaar om de sportsector te vernieuwen. Ook Cédric Van Branteghem, ex-atleet en organisator van de Memorial Van Damme, zet zijn schouders onder het project ‘Jonge Leeuwen’.

Onderzoeken tonen aan dat verenigingen bezorgd zijn over een tekort aan vrijwilligers. De groep van vrijwilligers is ook vaak verouderd. Daarom richten we ons tot tieners en twintigers die actief zijn in een sportclub én een idee hebben om hun sport lokaal of in Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen. Dat kunnen grootse ideeën zijn op niveau van de federatie, maar ook kleine inzichten die een revolutie kunnen veroorzaken bij de werking van lokale clubs. De jongeren hoeven bovendien zelf geen sporter te zijn. Met Jonge Leeuwen willen we jongeren met heel diverse achtergronden de kans geven om zichzelf verder te ontplooien via hun favoriete sport én hun clubengagement vergroten. En wie weet ontdekken we wel een nieuwe Cédric Van Branteghem, Thomas Van Den Spiegel of Elodie Ouédraogo, die als ondernemer in de sportwereld erg succesvol zijn!

Pieter Hoof, Algemeen Directeur Vlaamse Sportfederatie

Traject van één jaar

Het project ‘Jonge Leeuwen’ start deze maand en eindigt in september 2022. De deelnemende sportfederaties – onder andere de Vlaamse Hockey Liga, Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Schermbond – verzamelen de komende maanden alle ingestuurde voorstellen en selecteren het beste idee binnen hun sport. De Vlaamse Sportfederatie kiest nadien 15 jongeren, die een jaar lang de kans krijgen om hun idee verder uit te werken. Experts en ex-topsporters zullen de jongeren mee begeleiden, inspiratiessessies en workshops geven, én de jongeren een exclusieve blik achter de schermen van enkele topsportevents bieden. Een onafhankelijke jury kiest aan het einde van het traject vier winnaars (in vier verschillende categorieën). De gelukkigen maken kans op een prijzenpot van 8.500 euro.

Het is zo belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor sport, maar ook voor de business en organisatie achter de sport. Ik ben ervan overtuigd dat er enorm veel talent schuilt in onze jeugd en dat ze met hun frisse ideeën vernieuwing in onze sector kunnen brengen. We zoeken ambitieuze, maar haalbare voorstellen. En wie een idee aanreikt dat ook in andere sporten kan toegepast worden, heeft een streepje voor.

Koen Umans, voorzitter Vlaamse Sportfederatie

In de ruim 20.000 sportclubs die Vlaanderen telt, loopt er zowel op als naast het veld heel wat jong én creatief talent rond. In het project "Jonge Leeuwen" gaan we samen met de Vlaamse Sportfederatie en de sportfederaties op zoek naar deze gemotiveerde jongeren en zetten hun capaciteiten centraal. We ondersteunen en helpen hen bij het waarmaken van hun plannen voor een optimale clubwerking. We geloven steevast dat deze Jonge Leeuwen met hun projecten ook andere jongeren zullen inspireren om zich te engageren voor hun favoriete sportvereniging.

Ben Weyts, minister van Sport

Meer info op www.jongeleeuwen.be

***

Over de Vlaamse Sportfederatie 

 

De Vlaamse Sportfederatie vzw is de koepelorganisatie voor sportfederaties en hun sportclubs in Vlaanderen. De Vlaamse Sportfederatie overkoepelt 51 gesubsidieerde en 15 louter erkende federaties, goed voor 1,4 miljoen sporters in Vlaanderen, die sporten in zo’n 20.000 sportclubs. De Vlaamse Sportfederatie versterkt samen met sportfederaties en sportclubs hun werking en aanbod, zodat meer mensen in Vlaanderen kwalitatief kunnen sporten. 

 

Pieter Hoof

Algemeen Directeur, Vlaamse Sportfederatie

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be