Vlaanderen investeert ruim kwart miljoen euro in Belgische Google van de genetica

Universiteiten van Hasselt en Antwerpen zullen technologie van start-up BioStrand valideren

De start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. De investering laat BioStrand, dat in juni nog 2 miljoen euro ophaalde, toe de prestaties van zijn technologie voor genetisch onderzoek door te lichten in samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen. Die wetenschappelijke validatie is meteen de laatste stap voor BioStrand om zijn genetische zoekmachine te kunnen lanceren naar onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van bedrijven en universiteiten wereldwijd. “Met de extra middelen die we vanuit Vlaanderen investeren in BioStrand kan het bedrijf internationaal doorbreken en zo Vlaanderen nog meer op de kaart zetten,” aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.

 Begin juni haalde het Belgische BioStrand 2 miljoen euro op bij K&E, het investeringsfonds van de oprichters van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem. Twee maanden later ontvangt de start-up een kwart miljoen euro aan subsidies van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met die stap is BioStrand klaar om genetisch onderzoek aan universiteiten en in bedrijven te moderniseren. 

“Onze technologie is een fundamenteel nieuwe benadering in 40 jaar genetische data-analyses. De subsidie van Vlaio die de samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen mogelijk maakt, is dan ook erg belangrijk voor ons. Ze zullen de precisie van onze technologie om onder meer DNA en eiwitten te onderzoeken grondig doorlichten. Dat wetenschappelijk keurmerk zal ons toelaten internationaal door te breken.”
Dr. Ingrid Brands, CEO en mede-oprichtster van BioStrand

Internationale interesse in software-abonnementen

BioStrand heeft de voorbije maanden een team uitgebouwd van om en bij de 12 ervaren technische experten en heeft zijn intrek genomen in de Diepenbeekse incubator BioVille. Van daaruit focust de start-up naast de samenwerking met de UAntwerpen en UHasselt op het overtuigen van academische en commerciële klanten. Momenteel hebben er al 3 grote universiteiten en diverse grote internationale organisaties uit de biotech en gezondheidszorg, maar ook de voedingssector en de cosmetische wereld interesse getoond in de software-abonnementen voor genetische analyse van BioStrand. 

“Met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen zorgen we ervoor dat Vlaanderen aan de top van de wereld blijft op vlak van biotechnologisch onderzoek. De genetische zoekmachine van BioStrand digitaliseert en moderniseert het genetisch onderzoek en zal zo kunnen bijdragen tot snellere en efficiëntere doorbraken in genetische R&D. In tijden van corona is dit meer dan ooit van belang. BioStrand is meteen ook het zoveelste bewijs dat onze regio een goede voedingsbodem is voor start-ups. Ze kunnen zich hier perfect ontwikkelen, jobs lokaal verankeren en toch wereldwijd een grote impact hebben.” 
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie 

Over BioStrand   
BioStrand biedt een revolutionaire methodologie voor het identificeren van overeenkomsten en variaties in genetische data en het detecteren van structurele ankerpunten die innovaties in precisiegeneeskunde, medicijnontwikkeling en landbouw zullen stimuleren. De BioStrand-methodologie biedt een ongekende accuraatheid bij het detecteren van overeenkomsten en variaties in DNA, RNA en eiwitten. Door de detectie van HYFTSTM wordt structurele 3D-informatie automatisch geïntegreerd in de analyses, wat een revolutie teweegbrengt in patroon- en profieldetectie die cruciaal zijn bij het ontrafelen van ziekten en biologische processen.
Voor meer info: www.biostrand.be

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be