Voetbalbond en Special Olympics Belgium bouwen voetbal voor atleten met verstandelijke beperking verder uit

Special Devils en Special Flames tonen samen met hun staf kracht van voetbal voor sociale inclusie onder goedkeurend oog van Roberto Martinez en Ives Serneels

De KBVB en Special Olympics Belgium (SOB) ondersteunen voetballers met een verstandelijke beperking op internationaal niveau met een nieuw project. Voor het eerst in zijn geschiedenis selecteerde de Voetbalbond 44 spelers met een verstandelijke beperking. Deze Special Devils en Special Flames zullen België de komende vier jaar met vier teams vertegenwoordigen op internationale Special Olympics voetbal- en futsaltoernooien. Een deel van deze atleten zal ons land eveneens vertegenwoordigen op de Wereldspelen in Berlijn in 2023. De Voetbalbond en Special Olympics Belgium willen met dit initiatief het G-voetbal extra onder de aandacht brengen en de sociale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking via voetbal stimuleren.

België telt begin 2020 bijna 2.000 voetballers met een verstandelijke beperking. Zij zijn actief in één van de 120 voetbalclubs voor spelers met een beperking die ons land telt. Dat is onder andere het resultaat van de investeringen die de Voetbalbond de voorbije jaren met steun van de UEFA en in nauwe samenwerking met haar vleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF deed om het G-voetbal in België tot bij het grote publiek te brengen. Maar dat kan beter. Daarom slaan de KBVB en Special Olympics Belgium, de Belgische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, de handen in elkaar om deze specifieke groep spelers extra te ondersteunen.  

“Diverse studies tonen aan dat sporten, en dus ook voetballen, een grote hulp is voor mensen met een verstandelijke beperking om zich aanvaard te voelen in de maatschappij. Sport vergroot hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Ze leren de wereld om zich heen kennen en de wereld hen. Dat vergroot de kans op integratie in de maatschappij. We zijn dan ook als Special Olympics Belgium bijzonder tevreden dat de Belgische Voetbalbond zich engageert om samen met ons het G-voetbal in België verder te ontwikkelen. Dit komt ook perfect overeen met onze visie om nog meer atleten te bereiken en hen de kans te geven ook lokaal aan sport te doen, in lokale sportclubs, reguliere sportclubs, enzoverder.”
Zehra Sayin, CEO bij Special Olympics Belgium  

Nationale selectie van 35 mannen en 9 vrouwen voor 4 teams van de Special Devils en Flames

Eind 2019 selecteerde de Voetbalbond en Special Olympics Belgium 35 mannen en 9 vrouwen tussen 18 en 35 jaar oud met een verstandelijke beperking. Die Special Devils en Flames verdeelden de KBVB en SOB onder in 3 niveauteams en een damesteam: een Play Unified team bestaande uit voetballers met en zonder verstandelijke beperking, een niveau 2 team - een ploeg met spelers met een milde verstandelijke beperking, een niveau 3 team - voetballers met een zwaardere verstandelijke beperking en een damesteam (niveau 3-4). De vier nationale selecties krijgen de volgende vier jaar naast de nodige financiële middelen en kledij van de Voetbalbond ook het Belgian Football Centre in Tubeke ter beschikking voor hun trainingen en wedstrijden.

“De staf baseerde zich voor de selectie van de Special Devils en Flames niet enkel op de voetbaltechnische vaardigheden van de spelers. Een goede Special Devil of Flame moet goed in een groep kunnen functioneren. Dat betekent kunnen samen spelen, kunnen luisteren naar coaches en iets kunnen opnemen van hen. Zo creëren we hechte teams en perfecte ambassadeurs voor het G-voetbal in België.”
An De Kock, Social Responsibility-medewerkster bij de KBVB

Piet den Boer wordt bondscoach van één van de 4 ploegen van de Special Devils en Flames

De Special Devils en Flames krijgen ook officiële bondscoaches en zullen elke twee maanden samen trainen in het Belgian Football Centre in Tubeke. De Voetbalbond en Special Olympics Belgium stelden een tienkoppige staf samen. Elk van de vier teams bestaat net als de Rode Duivels en Red Flames uit een hoofdcoach en een of meerdere assistent-trainers. Eén verschil: elke bondscoach van de Special Devils en Flames heeft ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking. Piet den Boer, de bekendste naam in de staf van de Special Devils en al jaren ambassadeur van SOB, zal het team van spelers met en zonder verstandelijke beperking leiden samen met Annelies Meybosch. Jonas Heuts (niveau 2), Koen Van Kemseke (niveau 3) en An Blaublomme (het damesteam, de Special Flames) zijn de andere bondscoaches.

Vandaag, op zondag 26 januari, vond de allereerste training plaats in aanwezigheid van Roberto Martinez en Ives Serneels.

“Naast de allereerste training, komen we met de nationale selectie van de Special Devils in 2020 samen op zondag 1 maart, zondag 3 mei en zondag 9 augustus. Verder organiseren we een stageweekend in Tubeke met alle spelers en nemen we dit jaar deel aan twee grote toernooien: de Unified Futsal Cup in Litouwen van 6 tot 9 april en de Gothia Cup in Zweden van 12 tot 16 juli. De Special Devils worden zo de perfecte ambassadeurs om meer mensen met een verstandelijke beperking te laten voetballen in België.”
Piet den Boer

Bijlage: Maak kennis met de 4 bondscoaches en de volledige staf van de Special Devils en Flames

 

Over de Koninklijke Belgische Voetbalbond
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is de nationale voetbalfederatie die instaat voor de organisatie van het Belgisch voetbal. In 2020 viert ze haar 125-jarig bestaan.  Sinds 2016 werkt de KBVB ook een eigen Corporate Social Responsibility (CSR) beleid uit dat focust op vier thema’s: inclusie, gezondheid, mensenrechten en duurzaamheid. Binnen deze vier thema’s ontwikkelt de KBVB verschillende projecten, telkens in samenwerking met expertorganisaties. Binnen het thema inclusie ontwikkelde de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF het inclusieproject “Niemand Buitenspel” gericht op de promotie en ontwikkeling van het G-voetbal in België. Zij doen dit via de organisatie van G-footfestivals, de Football Kick-Off en daarnaast het uitwerken van bijscholingen, opleidingen en tools met betrekking tot G-voetbal. De ondersteuning van de nationale G-teams valt eveneens onder dit project. Naast de Special Devils erkent de KBVB ook de Deaf Devils, Blind Devils en Red Flamingos als nationaal team. Zij zijn als het ware de uithangborden voor het G-voetbal in België. 
Meer informatie vindt u op www.rbfa.be  

Over Special Olympics
Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen. 
Meer informatie vindt u hier: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium

Bio's van de 4 bondscoaches van de Special Devils & Flames

PDF - 162 Kb

Laurine Poortmans

Special Olympics Belgium, Wavemakers PR

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be