Voetbalbond maakt 14 leden van eerste RBFA Diversity Board bekend

Ervaringsdeskundigen rond gendergelijkheid, racisme en homofobie volgen uitvoering actieplan Come Together tegen discriminatie en racisme op

De Belgische Voetbalbond is twee maanden na de lancering van het beleidsplan rond discriminatie en racisme klaar met de samenstelling van het nieuwe RBFA Diversity Board. Deze 14 ervaringsdeskundigen zullen er als kritisch klankbord over waken dat elk Come Together-initiatief ook effectief tot op en naast onze voetbalvelden doorsijpelt. Zo wil de Belgische Voetbalbond ervoor zorgen dat het actieplan continu kan worden bijgestuurd en zo nauw mogelijk aansluit bij de reële noden van het Belgische voetbal. De bekendste naam in het RBFA Diversity Board, dat minstens vier keer per jaar samenkomt en in juni al een eerste keer vergadert, is ex-profvoetballer Paul Beloy.  

Begin maart lanceerde de KBVB samen met Voetbal Vlaanderen en ACFF zijn ambitieus plan tegen discriminatie en racisme. Vandaag zet de Voetbalbond een volgende stap in de realisatie van het actieplan: 14 experts die stuk voor stuk ervaring hebben in heikele thema’s zoals gendergelijkheid, homofobie, racisme, seksisme, religie, enz. zullen de komende 4 jaar de uitvoering van het plan in de praktijk op de voet opvolgen. Het Diversity Board kan ook op elk moment de Voetbalbond adviseren om het actieplan bij te sturen.

Samia Ahrouch, inclusiemedewerker van de KBVB: “Uit meer dan 60 kandidaten hebben we de voorbije maand 14 geïnteresseerden geselecteerd voor onze RBFA Diversity Board. Ze hebben heel uiteenlopende profielen, maar hebben twee dingen gemeen: ze hebben allemaal ervaring met discriminatie of racisme en willen nu hun steentje bijdragen aan een positief voetbalklimaat.”

Realitycheck door (ex)-voetballers, inclusie-expertes, wetenschappers en jeugdwerkers

De Voetbalbond geeft de sleutels van het actieplan rond discriminatie en racisme aan het RBFA Diversity Board. Het externe team van experts en ervaringsdeskundigen zal de KBVB advies verlenen rond bijvoorbeeld inclusie, discriminatie en diversiteitsthema’s. Daarnaast zal het voetbalorganen zoals de Commissie Integriteit en de Jeugdraad van de KBVB inspireren en ondersteunen, door hen bijkomende duiding te geven rond ’de ondernomen stappen van het actieplan en mogelijke problematieken die we op het veld ondervinden. Nieuwe opleidingen rond diversiteitsthema’s voor spelers, officials, scheidsrechters en stewards zullen via het Diversity Board gescreend worden om bepaalde lacunes vroegtijdig te detecteren. Verder zal de diversiteitsraad een netwerk van andere experten uitbouwen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Op die manier zorgt het RBFA Diversity Board ervoor dat het actieplan rond discriminatie en racisme beantwoordt aan de verwachtingen van onze huidige maatschappij.

Anouk Bonte, Gender Policy Adviser bij Plan International België en kersvers lid van het RBFA Diversity Board: "Met voetbal kan je zoveel waarden en normen doorgeven, waardoor je bijleert over jezelf en over de samenleving. Daarom is een goede uitvoering van het actieplan Come Together zo belangrijk voor me.”

Sana Sellami, inclusie-expert bij Untitled Workers Club en nieuw lid van het RBFA Diversity Board: “Diversiteit is alom aanwezig op het voetbalveld. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Onderzoek toonde laatst aan hoe groot het probleem van discriminatie en racisme binnen (jeugd)voetbal is. Ik hoop dat we met dit orgaan duidelijke acties kunnen opstellen om er alles aan te doen om de problemen rond discriminatie en racisme aan te kunnen pakken, en zo ook die ‘inclusiementaliteit’ op en naast het veld door te trekken.”

Grégory Franck, jurist en specialist arbeidsintegratie: "Voetbal is een school van het leven. Het leert je je in te zetten, jezelf te overtreffen, als team te werken en samen te leven. Die waarden moet je op en naast het veld terugvinden. Het maakt niet uit hoe oud je bent of op welk niveau je speelt, of je wint of verliest. Als lid van het Diversity Board wil ik helpen het negatieve gedrag dat het voetbal bezoedelt en mensen tegenhoudt te voetballen, te bannen.”

Hedeli Sassi, Football & Social Responsibility van de KBVB: “We willen bij de KBVB niet zomaar een actieplan opleggen van bovenaf. Dit plan is ontstaan door te luisteren naar de mensen uit de praktijk en dit willen we ook meteen vertaald zien in de uitrol van het plan. We zorgen met een divers team dat meteen ook alle doelgroepen van ons actieplan rond discriminatie en racisme vertegenwoordigd zijn. We geven met andere woorden meteen het voorbeeld over welke rol voetbal in onze maatschappij kan spelen: mensen verenigen ongeacht hun roots, religie of seksuele voorkeur.”

De 14 leden van de RBFA Diversity Board

Het RBFA Diversity Board is een mix van diverse profielen qua gender, achtergrond, taal en expertises. Dat maakt dat de raad een goede weerspiegeling is van de maatschappij. Hieronder de volledige lijst van de 14 leden:

  1. Anouk Bonte - Gender Policy Adviser bij Plan International België ( – Brugge, West-Vlaanderen)
  2. Abdel Khaldaoui - Opvoeder in de Bijzondere jeugdzorg bij de Brusselse overheid (Obaix, Henegouwen)
  3. Mounia Wanzi - medewerker bij de KBVB (Ans, Luik)
  4. Zakayo Wandoloh - Research & Development Actief Burgerschap bij StampMedia (Heist-Op-Den-Berg, Antwerpen)
  5.  Mohamed Khalifa - Opvoeder in een jongerentehuis (Molenbeek, Brussel)
  6. Grégory Franck - Jurist en specialist arbeidsintegratie (Zaventem, Vlaams-Brabant)
  7. Géraldine Heinen - Verantwoordelijke Ontwikkelingsprojecten bij FIFA (Zürich, Zwitserland)
  8. Cédric Medard - medewerker bij de KBVB (Meise, Vlaams Brabant)
  9. David Banet -  Zaakvoerder (Ukkel, Brussel)
  10. Manqoba Allyns (Gent, Oost-Vlaanderen)
  11. Didier Digneffe - Scheidsrechter en holebi-ambassadeur (Luik, Luik)
  12. François Bruylants - Adjunct-directeur vzw Convivial - expert integratie van nieuwkomers (Vorst, Brussel)
  13. Paul Beloy - ex-profvoetballer die anderstalige nieuwkomers jonger dan 18 jaar begeleidt naar vervolgonderwijs of tewerkstelling (Maaseik, Limburg)
  14. Sana Sellami - Strategy and Inclusion expert bij Untitled Workers Club (Brasschaat, Antwerpen)

De Diversity Board kadert binnen het actieplan Come Together waarmee de KBVB samen met Voetbal Vlaanderen en ACFF discriminatie en racisme uit het Belgisch voetbal wil bannen. Meer info over het actieplan: bit.ly/cad0203nl

Tiffany Mestdagh

Bepublic

Hedeli Sassi

Football & Social Responsibility

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be