Voetbalbond roept op om homofobie te melden

KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en KU Leuven starten volgende maand grootschalig onderzoek naar discriminatie in het jeugdvoetbal

De KBVB roept op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op om discriminatie altijd te melden. Dat is nodig, zo blijkt uit een discriminatie-onderzoek bij 1.162 scheidsrechters in opdracht van het RBFA Knowledge Centre, dat vandaag de eerste resultaten bekend maakt. 1 op de 6 voetbalscheidsrechters kreeg de afgelopen twee seizoenen namelijk af te rekenen met homofobie ten opzichte van zichzelf of een collega-scheidsrechter. De Voetbalbond start in juni daarom een grootschalig onderzoek naar discriminatie in het jeugdvoetbal samen met de KU Leuven, Voetbal Vlaanderen en ACFF.

Discriminerende spreekkoren, verwensingen en andere verbale agressie horen nergens thuis en al zeker niet op of langs een voetbalveld. De KBVB zet al geruime tijd via verschillende acties fors in om deze problematieken aan te pakken, maar zet ook zijn schouders onder verschillende onderzoeken die discriminatie in het voetbal in kaart brengen. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie deelt het RBFA Knowledge Centre een aantal eerste bevindingen van VUB-student Robin Cnops die 1.162 scheidsrechters kon bevragen over discriminatie via de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF. In die enquête geeft 45 procent van de scheidsrechters aan dat naar hun gevoel discriminatie toeneemt, zowel op vlak van racisme, seksisme en homofobie. 

“Elke vorm van discriminatie is er één te veel. Vanuit de KBVB zullen we samen met onze regionale federaties Voetbal Vlaanderen en ACFF blijven strijden om dat tot een absoluut minimum te beperken, onder meer door onze drie discriminatiemeldpunten. We breiden ook elk jaar onze campagne Football for All uit en in het najaar zullen we de gastheer van een internationale conferentie rond LGBTQ+ acceptatie in het voetbal zijn. Alle veiligheidsverantwoordelijken, stewards en scheidsrechters krijgen jaarlijks een update over hoe ze kunnen optreden tegen discriminatie. Ook werd het bondsreglement aangepast zodat we dit strenger en efficiënter kunnen bestraffen. Door verschillende studies rond discriminatie te begeleiden en te ondersteunen via het RBFA Knowledge Centre, zullen we nog korter op de bal kunnen spelen om discriminatie te verhelpen. Als federatie willen we die maatschappelijke rol ook blijven opnemen.”
An De Kock, CSR coördinator bij de KBVB

Meeste gevallen van homofobie tegen refs tijdens wedstrijden in nationale reeksen

Uit de anonieme enquête van het RBFA Knowledge Centre en VUB-onderzoeker Robin Cnops blijkt dat 1 op de 6 scheidsrechters (16,8%) de afgelopen twee seizoenen af te rekenen kreeg met homofobie. 31 procent van wie er mee te maken kreeg, werd er maandelijks of frequenter zelf slachtoffer van of zag één van de collega’s er mee te maken krijgen. Als voornaamste aanstokers stellen de scheidsrechters dat het in 27,5 procent van de gevallen altijd om supporters gaat. 

“In nationale krijgen 1 op de 4 scheidsrechters met homofobie tegenover zichzelf of collega’s te maken, bij de profs gaat het om 1 op de 5. Zo’n 40 procent van deze groep geeft aan dat het maandelijks of zelfs frequenter gebeurt. In de regionale afdelingen liggen de cijfers verhoudingsgewijs lager.”
onderzoeker Robin Cnops

Spelers minder vaak slachtoffer van homofobie dan scheidsrechters

Homofobie ten opzichte van spelers opgemerkt door scheidsrechters blijkt minder frequent. 12,1 procent van de scheidsrechters geeft aan dit te hebben meegemaakt. De meeste meldingen over homofobie tegenover spelers komen van scheidsrechters die wedstrijden in de nationale reeksen fluiten, waar bijna 1 op de 6 scheidsrechters er mee te maken kreeg. In deze afdelingen gaf de helft van de scheidsrechters die homofobie tegenover spelers opmerkten aan dat dit maandelijks of frequenter gebeurde. Op profniveau ligt het cijfer nog hoger met 2 op de 3 getroffen scheidsrechters die het maandelijks ervaart. Gevraagd naar de aanstokers van homofobie tegen spelers is het beeld gemengd. Zo geeft 24,8 procent van de scheidsrechters opnieuw aan dat de supporters altijd de aanstoker zijn, maar wijst 13,6 procent de andere spelers aan als de voornaamste aanstokers van de homofobie. 

Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie lanceert de KBVB daarom een extra oproep om discriminatie en homofobie te melden en zet het hun verschillende aanspreekpunten in de kijker.

“We werken nauw samen met verschillende holebi-ambassadeurs zoals bijvoorbeeld Mister Gay Belgium 2019 Matthias De Roover. Hij voetbalt zelf en is een contactpersoon voor voetballers met LGTBQ+-vragen. Daarnaast hebben we ook Didier Digneffe en Robin Lefever, twee scheidsrechters die ambassadeurs zijn voor Football for All. We roepen vandaag elke voetbalfan op om elke vorm van discriminatie te melden bij de meldpunten van de KBVB, bij Voetbal Vlaanderen of bij ACFF.”
An De Kock, CSR Coördinator van de Koninklijke Belgische Voetbalbond

Meldpunten

Over de studie 
Uitgevoerd door Robin Cnops, student International Football Business aan de Vrije Universiteit Brussel onder begeleiding van An De Kock (CSR coördinator bij de KBVB), Martijn Ernest (Vrije Universiteit Brussel) en Jos Verschueren (Vrije Universiteit Brussel). Het afnemen van de enquêtes gebeurde volledig online.

De profielen van de respondenten kan als volgt worden omschreven: 

  • 97,05% mannelijke, 2,66% vrouwelijke en 0,3% andere, die ze zelf verder aangaven.
  • 13,98% is jonger dan 20 jaar; 18,41% is tussen de 21 en de 30 jaar; 19,59% is tussen de 31 en 40 jaar oud; 15,75% is tussen de 41 en 50 jaar oud en 32,28% is ouder dan 50 jaar.
  • 9,47% is minder dan 1 jaar actief; 26,16% is tussen de 1 en 5 jaar actief; 17,13% is tussen de 5 en 10 jaar actief; 12,74% is tussen de 10 en 15 jaar actief; 11,45% is tussen de 15 jaar en 20 jaar actief en 23,06% is meer dan 20 jaar actief. 
  • 85,2% is actief regionaal; 10,67% is actief nationaal en 4,13% is actief in het profvoetbal. 
  • 49% is actief in Wallonië; 42% is actief in Vlaanderen en 9% is actief in heel België.

Pierre Cornez

Press Officer, RBFA

An De Kock

Corporate Social Responsibility coordinator, RBFA

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be