Voetbalbond trapt feestjaar 2020 af met fotoboek voor 125ste verjaardag

Collector’s item broers Van Loock belicht 125 ontroerende monumenten van het Belgisch voetbal

In 2020 viert de Voetbalbond zijn 125ste verjaardag. De KBVB schiet de festiviteiten op gang met een fotoboek over het rijke erfgoed van het Belgisch voetbal. Het boek ‘1895, 125 jaar Ontroerend Erfgoed’, is van de hand van Stefan Van Loock, persverantwoordelijke van de Rode Duivels en Red Flames, en zijn broer en fotograaf Filip Van Loock. Samen legden ze het voorbije jaar honderden kilometers af om het hele land te doorkruisen op zoek naar historische figuren, trofeeën, wimpels en vergeten voetbalstadions. De 3.000 exemplaren van het jubileumboek zijn vanaf dinsdag 10 december te verkrijgen via de website en webshop van de KBVB en vanaf zaterdag 14 december ook in de boekhandel. De KBVB werkt naast een tournee voor het boek momenteel aan een theatervoorstelling en een legend’s game om zijn verjaardag niet onopgemerkt te laten voorbijgaan in 2020. Fans mogen voorstellen doen voor extra initiatieven.

125 ontroerende voetbalmonumenten 

De KBVB trapt de festiviteiten rond zijn 125ste verjaardag af met een fotoboek over het patrimonium en erfgoed van ons vaderlandse voetbal. In ‘1895, 125 jaar ontroerend erfgoed’ nemen Stefan Van Loock en zijn broer de lezer in 260 pagina’s mee naar 125 voetbalmonumenten, van beton en staal, van goud en koper, van stof en leder, maar vooral ook van vlees en bloed. Van Knokke tot Aarlen en van Overpelt tot Pâturages. Uitgangspunt om de 125 verhalen te selecteren, was hoe fotogeniek de monumenten zijn. Maar sommigen mochten gewoonweg niet ontbreken. Bij elke foto heeft Stefan Van Loock een anekdote of korte beschrijving opgetekend in het Nederlands en het Frans om de rijke voetbalgeschiedenis van België te schetsen. Daarbij bewaart de auteur het evenwicht tussen Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Oostkantons en laat hij ook maatschappelijke thema’s die het voetbal anno 2020 beheersen zoals vrouwenvoetbal en integratie niet onaangeroerd.  

“We wilden geen zoveelste sportboek maken met lijstjes, statistieken en een overzicht van alle voetbalclubs in ons land. Dat kan iedereen vandaag eenvoudig op het internet opzoeken. We wilden met mooie foto’s en gebalde anekdotische teksten het verhaal vertellen van wat er ons nog rest aan roerend erfgoed zoals trofeeën, fanions, kleurrijke figuren en aan onroerend erfgoed, zoals stadions en gebouwen die een specifieke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Dat maakt van ‘1895, 125 jaar Ontroerend Erfgoed’ een heerlijk salontafelboek waarin je uren kunt verdwalen.”
Stefan Van Loock

Tournee en festiviteiten in 2020

De Voetbalbond organiseert vanaf 2020 diverse jubileumactiviteiten. De eerste actie is een tournee van Stefan Van Loock met zijn boek ‘1895, 125 jaar Ontroerend Erfgoed’ door België. Clubs en sympathisanten zullen er kennis maken met enkele monumenten die in de vergetelheid zijn geraakt en zo de Belgische voetbalgeschiedenis van ons land op een verfrissende manier leren kennen. Maar hij ontmoette ook enkele markante figuren zoals een 80-jarige die haast in zijn eentje een provinciale club runt in de provincie Luxemburg of de eerste vrouwelijke internationale scheidsrechter uit ons land. Maar de KBVB zet naast de tournee met het fotoboek nog een aantal andere festiviteiten op in 2020 samen met de fans. 

“In januari krijgt de 125ste verjaardag van de KBVB een plaats op het gala van de Gouden Schoen. Maar we werken momenteel ook nauw samen met de fans van 1895, onze officiële supportersclub. We denken aan een tentoonstelling, een theatervoorstelling en een legend’s game. Over al die activiteiten zullen we de komende maanden meer details communiceren.”
Manu Leroy, Marketing & Communication Director bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond

Over het boek

  • 1895, 125 jaar Ontroerend Erfgoed is uitgeven bij Van Halewyck
  • Hardcover
  • ISBN 978-94-6383-162-8
  • Formaat 30 x 30 en telt 260 pagina’s 
  • Aanbevolen verkoopprijs: € 50,00

Het boek is vanaf dinsdag 10 december 2019 verkrijgbaar via de website van de Voetbalbond www.rbfa.be en vanaf zaterdag 14 december in de boekhandel.

Stefan Van Loock

Press & media officer @BelRedDevils and @BelRedFlames

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be