Voetbalbond zoekt voetbalgekke jongeren om Court Coach te worden

KBVB onthult daarbij ook zes nieuwe locaties voor buurtvoetbalpleintjes

De Koninklijke Belgische Voetbalbond gaat op zoek naar 18 voetbalgekke en sociaal geëngageerde ​ Court Coaches. Zij zullen op een Belgian Red Court in hun buurt, een project van de voetbalbond waarbij oude voetbalpleintjes worden omgetoverd tot moderne mini-voetbaltempels, op regelmatige basis voetbalactiviteiten geven aan kinderen en jongeren. Daarbij wordt voetbal als middel gebruikt om de sociale cohesie in de gemeenschap te bevorderen. Elke Belgian Red Court, waarvan de KBVB vandaag zes nieuwe locaties prijsgeeft, krijgt twee Court Coaches - een jongen en een meisje tussen de 16 en 26 jaar oud - en een Court Coordinator. ​

De Belgian Red Courts in Sint-Niklaas, Lier en Hasselt werden reeds officieel geopend, in 2023 voegt de KBVB, onder andere, ​ Bilzen, Genk, Waregem, Vilvoorde, Halle en Lokeren toe aan dat rijtje. De teller komt zo eind dit jaar op minstens negen Belgian Red Courts te staan. De KBVB investeert daardoor in de maatschappij van morgen. Dat doen ze door, met steun van Proximus en de spelers van de Nationale Loterij, voetbalterreintjes in België te renoveren, maar ook door er in het hele land nieuwe bij te creëren. Bedoeling is om de komende jaren verspreid over het hele land een veertigtal Red Courts te creëren.

Sociaal en sportief werk
De voetbalbond gaat nu op zoek naar twee voetbalgekke en tegelijk sociaal geëngageerde jongeren per stad of gemeente om activiteiten op die Belgian Red Courts te begeleiden. Het gaat telkens om een jongen en een meisje. Zij gaan samen met een coördinator vanuit de stad op vrijwillige basis aan de slag om de Red Court om te toveren tot een lokaal voetbalwalhalla die het gemeenschapsgevoel verder vergroot. De activiteiten zullen gericht zijn op zowel de algemene ontwikkeling van de deelnemers als de technische vaardigheden.

We zoeken naar voetbaldieren met een hart voor jongeren en vrijwilligerswerk. De Court Coaches geven de buurtwerking vorm met een wekelijks programma. Daarbij wordt voetbal ook als leidraad gebruikt bij educatieve programma’s rond thema’s als inclusie, ethiek, gezondheid en milieu. Een prachtige verantwoordelijkheid voor iedereen die voetbal én sociaal werk een warm hart toedraagt. We laten de coaches vrij in wanneer ze training geven en welke activiteiten ze organiseren. De leeftijdscategorie is bewust gekozen tussen 16 en 26 jaar omdat we weten dat net zij zich het best kunnen inleven in de leefwereld van de jongeren.” ​
Robin Cnops, Football & Social Responsibility Specialist bij de KBVB
Robin Cnops - Copyright RBFA/Photonews
Robin Cnops - Copyright RBFA/Photonews

Om de Court Coaches en de lokale coördinatoren van de Belgian Red Courts te ondersteunen om verschillende voetbalinitiatieven uit te werken, zal adidas als sponsor van de nationale voetbalteams van de KBVB het nodige oefen- en opleidingsmateriaal ter beschikking stellen aan de Court Coaches. ​

Opleiding door en bij de KBVB
De voetbalbond lanceert nu de vacature om in totaal 18 Court Coaches te selecteren. Geïnteresseerden kunnen hun motivatiebrief bezorgen aan de voetbalbond tot eind februari. Uit de sollicitaties kiest de voetbalbond uiteindelijk negen duo’s, één per stad. Die duo’s krijgen, samen met de coördinators, een intensieve opleiding door experten van de voetbalbond die zowel focust op het sportieve als het sociale luik. De opleiding vindt plaats in april op het Proximus Basecamp.

“In die opleiding gaan we, naast het technisch aspect van voetbal, heel hard focussen op de meerwaarde die sport biedt aan de gemeenschap. Als Court Coach moet je zowel een trainer als vertrouwenspersoon zijn voor de buurtjongeren. De thema’s die hierbij behandeld worden, gaan, onder andere, over het organiseren van voetbalactiviteiten, het tegengaan van discriminatie, het creëren van een veilige omgeving en gendergelijkheid. Het komt erop neer dat we de Court Coaches alles willen meegeven zodat zij door middel van voetbal de lokale jongeren essentiële sociale vaardigheden kunnen bijleren. Deze vaardigheden zullen hen versterken in hun persoonlijk en professioneel leven.”
Robin Cnops, Football Social Responsibility Coördinator van de KBVB

Na de opleiding kunnen de Court Coaches aan de slag om voetbalactiviteiten te organiseren op de Belgian Red Courts. De volledige poule aan Court Coaches wordt in april voorgesteld. Meer informatie over de vacature en selectieprocedure is terug te vinden via deze link.


Pierre Cornez

Press Officer RBFA

Jules Fremaut

PR Consultant, Bepublic Group

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be