Vrijwilligers Rode Kruis rekenen op financiële steun voetbalsupporters

Opbrengst solidariteitsactie Voetbalbond cruciaal om eerste hulp op volle sterkte te behouden volgend voetbalseizoen

Fanclub 1895, de officiële supportersclub van de Belgische nationale voetbalploegen, lanceerde begin mei samen met de Belgische Voetbalbond “The 1895 Wave for Support”. Die online solidariteitsactie moet de duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis een financieel duwtje in de rug geven. En die financiële steun is dit jaar meer dan nodig nu de fondsenwerving via diverse acties slechts een fractie oplevert als gevolg van de coronacrisis.

“De giften van de Belgen zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor onze lokale afdelingen. Minder middelen voor de lokale werking betekent dat we creatief zullen moeten zijn om iedereen in de buurt te kunnen blijven helpen. Dat geldt ook voor de supporters die volgend voetbalseizoen medische hulp nodig hebben als ze een match bijwonen.”
Ine Tassignon, woordvoerster Rode Kruis

10 à 15 medische interventies per voetbalwedstrijd

Het nieuwe voetbalseizoen start het weekend van 7 augustus. De hulpposten van het Rode Kruis en de vrijwilligers langs de zijlijn zijn daarbij belangrijk. Elke week bieden ze per match 10 à 15 keer eerste hulp toe aan supporters. In de nasleep van de coronacrisis vloeien er echter minder financiële middelen naar de lokale afdelingen van het Rode Kruis. Dat geld is nochtans nodig voor het medische materiaal en de vrijwilligers om professionele eerste hulp te kunnen bieden.  

“Elke week zetten we bij de matchen van de nationale voetbalcompetities hulpposten op. Die bevatten al het medische materiaal zodat onze interventieploegen de eerste medische hulp kunnen toedienen aan supporters in nood. Dat gaat van verstuikte enkels tot het reanimeren van een supporter met een hartstilstand. Het spreekt voor zich dat we al dat medische materiaal voor elk seizoen in een perfecte staat moeten krijgen en via onze zieken- en materiaalwagens tot bij de wedstrijd moeten kunnen brengen.”
Nico Van Den Meersch, voorzitter van een plaatselijke afdeling van het Rode Kruis en voetbalsupporter

Doe de 1895 Wave for Support en schenk 24 euro voor 10 isolatiedekens, 40 euro voor 14 FFP2-mondmaskers

De hulpposten van het Rode Kruis naast onze voetbalvelden vullen na elk weekend hun verzorgingsmateriaal aan. Die pleisters, kompressen, isolatiedekens en ontsmettingsmiddelen kosten het Rode Kruis wekelijks gemiddeld 15 à 20 euro per hulppost Maar voor het nieuwe voetbalseizoen hebben de vrijwilligers ook professionele mondmaskers nodig, want het coronavirus zal nog niet verdwenen zijn. Om dat materiaal aan te schaffen, roept het Rode Kruis samen met de Voetbalbond en Fanclub 1895 op om de volgende drie weken nog massaal een gift te doen via The 1895 Wave For Support.

Doe de 1895 Wave for Support samen met Eden Hazard en Roberto Martinez 

Belgen die de zorgverleners willen ondersteunen en een gift willen doen aan het Rode Kruis kunnen dat nog doen tot 13 juni door te surfen naar waveforsupport.be. Ze volgen dan het voorbeeld van Eden Hazard, bondscoach Roberto Martinez en de zangers Gala, Patrick Bruel en Roméo Elvis. De actie van het Rode Kruis en de Voetbalbond steunen kan ook zonder een wave in te zenden op de website van het Rode Kruis. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Pierre Cornez

Press officer, KBVB

Ine Tassignon

Woordvoerster, Rode Kruis

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be