Waalse bedrijven verplicht om pmd te sorteren vanaf 1 januari
België verstevigt zijn positie als grootste recycleerder van Europa
28 december 2015
De Waalse bedrijven zijn vanaf 1 januari 2016 verplicht om pmd, papier en karton te sorteren. De Vlaamse en Brusselse bedrijven zijn al langer verplicht om te recycleren. België verstevigt dus zijn positie als grootste recycleerder van Europa. “Nu sorteren al meer dan 25.000 Belgische bedrijven hun verpakkingsafval goed. Volgend jaar zullen we dat record verbreken”, zegt Johan Sneyers, de CEO van VAL-I-PAC.
Waalse bedrijven zijn vanaf 1 januari 2016 verplicht om industriële verpakkingen, kunststof, glas, metaal, papier en karton en pmd te sorteren. De maatregel moet bedrijven aanzetten nog beter te sorteren en de afvalberg te verkleinen. VAL-I-PAC, de organisatie die de recyclageverplichting voor bedrijfsverpakkingen van ruim zevenduizend bedrijven in ons land overneemt, helpt hen daarbij.
“Onze organisatie is de schakel tussen de producent die zijn producten verpakt, het bedrijf bij wie de verpakte producten geleverd worden en de recyclagebedrijven die de verpakking ophalen en recycleren.”
Johan Sneyers, CEO van VAL-I-PAC
Sorteren biedt bedrijven heel wat voordelen. Niet alleen vermindert de berg restafval aanzienlijk, het is ook meestal goedkoper om gesorteerd afval te laten ophalen. Door verpakkingsafval te sorteren, kunnen waardevolle grondstoffen bovendien opnieuw gerecycleerd worden.
Selectieve ophaling is in ons land al langer ingeburgerd. In Vlaanderen bestaat de wettelijke verplichting voor bedrijven om te sorteren al sinds juli 2013, in Brussel sinds februari 2014. Vanaf 1 januari 2016 komt Wallonië erbij. Er zijn nu al 25.000 Belgische bedrijven die hun verpakkingsafval correct sorteren zodat het meteen gerecycleerd kan worden.
“We zijn daarmee absolute koploper in Europa. Nog nooit waren er zoveel Belgische ondernemingen bezig met het reduceren én recycleren van bedrijfsverpakkingsafval.”
Johan Sneyers, CEO van VAL-I-PAC
Boetes
Als bedrijven meer afval produceren dan een huishouden, moeten ze vanaf 1 januari een contract afsluiten met een erkende afvalophaler. Controleurs kunnen ondernemers die zich niet aan de sorteerverplichting houden een proces-verbaal geven. De ondernemers riskeren een gevangenisstraf van acht dagen tot drie jaar en een boete tussen 100 en 1 miljoen euro.
“Maar ik ben ervan overtuigd dat de ondernemers zich snel aan de nieuwe regels zullen aanpassen. Waalse bedrijven zijn nu al dagelijks bezig met recyclage. Met deze nieuwe maatregel blijven we zeker aan de top van Europa staan op vlak van recyclage."
Johan Sneyers, CEO van VAL-I-PAC