Wat schaft de pot in de gevangenis? Ook gedetineerden in Merksplas eten kroketjes met de feestdagen
Uit een rondvraag bij klanten van Java Foodservice, een van de grootste leveranciers van voeding aan institutionele grootkeukens in ons land, blijkt dat er ook achter de gevangenismuren met de feestdagen feestelijker wordt gekookt. De klassieke ingrediënten van een traditioneel kerstmenu vinden er even goed hun weg naar het bord: kalkoen, kroketjes, winterse groenten en zoete desserts maken een verschil in de dagelijkse routine van de gevangenen. Het resultaat wordt gewaardeerd, vertelt chef-kok Chris Tewissen: “Soms sturen gedetineerden ons zelfs bedankkaartjes”.
In de gevangenis van Merksplas draait de keuken deze dagen op volle toeren om de feestmaaltijden voor te bereiden voor ongeveer 430 gedetineerden. Tijdens de feestdagen schuiven ook zo’n 130 personeelsleden aan – gespreid over vroege, late en nachtdiensten – die ook elk een maaltijd aangeboden krijgen op hun post.
In totaal werken er elf beroepskoks, aangestuurd door chef-kok Chris Tewissen en een collega-chef. Zij worden bijgestaan door een ploeg van zeven tot negen gedetineerden, die mee helpen met de afwas, het snijden van groenten en het vele tel- en verdeelwerk.
Bij het opstellen van het feestmenu wordt rekening gehouden met dieetkeuzes en allergieën, en gedetineerden kunnen kiezen voor een vegetarische optie. Tijdens de feestdagen wordt er met oog op verschillende religies pragmatisch gekozen voor gevogelte, kalfsvlees of wild.
Op het menu:
Op kerstavond serveert de chef-kok hertekalf- of quorn-stoverij, vergezeld van een wintersalade met noten en amandelkroketten. Als afsluiter krijgen de gedetineerden een kerstboom browniemousse.
Op kerstdag gaat het verder met een crème van boschampignons als voorgerecht. Het hoofdgerecht bestaat uit kipballotin vergezeld met jus van knolselderblokjes en dragon - of een veggiesteak - gebraiseerd witloof en twee gratinstorentjes. De maaltijd wordt afgerond met een kerst ijstaartje.
Isabelle Geeraerts