Belg Greg Van Staey is beste jonge schilder van Europa

Internationale kunstwereld aast op Antwerpse awarduitreiking voor jong schildertalent

  • Greg Van Staey wint prestigieuze KoMASK Master Salon Award

  • Minister van Cultuur overhandigt prijs aan beste jonge schilder van Europa

  • Organisatie zoekt ruimere locatie, anders dreigt verhuis naar buitenland

                                                                             ***

Wat de Koningin Elisabethwedstrijd is voor klassieke muzikanten, zijn de Master Salon Awards voor jonge schilders. De awarduitreiking, een initiatief van de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten (KoMASK), lauwert jong, internationaal schildertalent en wordt gezien als een springplank voor jong talent.

Gisterenavond bekroonde een zeskoppige internationale jury uit Ierland, Duitsland, Rusland, Canada, Nederland en België de 23-jarige Greg Van Staey tot beste jonge schilder van 2017. De laureaat viel op met zijn werk ‘Caught in the dark’, een realistische en uitvergrote studie van een insect. De jury was unaniem over de originaliteit en vond dat het eerder banale onderwerp op een gedurfde manier geschilderd was. Semyon Mikhaylovsky, jurylid en rector van de academie van St-Petersburg, nodigt Greg Van Staey alvast uit voor een solotentoonstelling in 2018. Hij zal een jaar de tijd krijgen om nieuwe schilderijen te maken en voor te stellen in Sint-Petersburg.

Opvallend: vorig jaar sleepte ook een Belg de award in de wacht. Het was de Gentse Jolijn Baeckelandt die toen in de prijzen viel. Zij kon de jury overtuigen met cartooneske werken waarbij thema’s centraal stonden als ‘de mens in de massa’ en ‘de hulpeloosheid van de mens’. De titel heeft Jolijn geen windeieren gelegd: zij verhuisde van Gent naar Antwerpen en heeft daar nu haar eigen werkatelier.


Groeiende belangstelling van Europese kunstacademies
Dit jaar werden door de academies 39 kandidaten geselecteerd die mochten meedingen naar de KoMASK award voor beste jonge schilder. Vorig jaar waren dat er nog 26.

“Steeds meer Europese kunstacademies nemen deel aan de Master Salon Awards. Naast de Koninklijke Academies van Antwerpen, Gent, Luik, Brussel, Den Haag, Helsinki en Stockholm dienden dit jaar ook academies uit Rome, Madrid, Berlijn en Kopenhagen werken van hun studenten in. Dat vertaalt zich in een hoger aantal geselecteerde kandidaten. Het gezamenlijke portfolio is dus zeer sterk. Tussen deze groep schilders kan altijd de nieuwe Van Gogh, Ensor of Magritte zitten.”
Bart’d  Eyckermans, voorzitter KoMASK


Bakermat voor jong artistiek talent
Aan de winst hangt een geldprijs vast van 5.000 euro. KoMASK geeft de laureaat ook de mogelijkheid zijn winnende schilderij aan te kopen voor 3.000 euro. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz overhandigde de award gisteren eigenhandig.

"Het ondersteunen van jonge kunstenaars is een doelstelling binnen ons cultuurbeleid. Daarom zet ik graag mijn schouders onder dit project. Antwerpen is, dankzij KoMASK en de Masters Salon Awards, een bakermat voor jong internationaal talent in de beeldende kunsten. Daar mogen we als klein landje terecht trots op zijn."
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur

De groeiende belangstelling van internationale kunstacademies voor de KoMASK awards is vleiend, maar het stelt de Antwerpse vzw ook voor uitdagingen. De huidige expozaal - De Lange Zaal in de Venusstraat in Antwerpen - is eigenlijk te klein om alle werken van de geselecteerde kandidaten tentoon te stellen.

“Door de beperkte exporuimte moesten we het aantal schilderijen per kandidaat beperken tot twee, terwijl we vorig jaar nog vier werken per masterstudent konden exposeren. Als we een representatief beeld willen brengen van deze jonge talenten, moeten we echt kunnen tentoonstellen in een grotere zaal.”
Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK

KoMASK zal volgend jaar dus op zoek moeten naar een nieuwe locatie. Alleen is het financiële kostenplaatje een bekommernis, want de vzw steunt op de goodwill van sponsors.

 

Verhuis naar het buitenland dreigt
Als KoMASK geen geschikte locatie vindt in België, dan is het buitenland een optie. Onder andere Beijing in China en het Russische Sint-Petersburg toonden interesse om het Masters Salon Painting naar hen te halen. 

“In eerste instantie blijven we naar Antwerpen kijken. Het kruim van de Europese kunstacademies exposeert haar schilderijen al vier jaar in de Scheldestad, en dat met almaar groeiende belangstelling. Het zou jammer zijn als een ander land nu gaat voortbouwen op ons succes, omdat we zelf niet beschikken over de juiste locatie of voldoende financiële middelen.”
Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK

KoMASK lanceert daarom een oproep voor het vinden van een grotere expositieruimte in Antwerpen. Zowel de awarduitreiking als de tentoonstelling moeten volgend jaar opnieuw in Antwerpen kunnen doorgaan, besluit organisator Bart’d Eyckermans. 

De werken van de 39 laureaten zijn nog tot 31 oktober te bezichtigen in ‘De Lange Zaal’ van het Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. 

Bart'd Eyckermans

Voorzitter, KoMASK

Karlien Collen

Communicatie

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be